Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Ο Μ. ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΣΤΟ ΓΡΗΓΟΡΙΑΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΡΩΜΗΣ


PONTIFICIA UNIVERSITA GREGORIANA

I
stituto di
S
tudi
I
nterdisciplinari su
R
eligioni e
C
ulture

N O T I Z I A R I O I S I R C
1 7 - 2 3 g e n n a i o 2 0 1 1

Ο Μέγας Αρχιδιάκονος Μάξιμος (Βγενόπουλος) του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, στα πλαίσια του συνεδρίου IRC103 που διοργανώθηκε την εβδομάδα αυτή από το Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο στη Ρώμη, έδωσε διάλεξη με θέμα: "Σκέψεις για το χριστιανικό πολιτισμό του κόσμου, τη χριστιανική ανθρωπολογία και το μετασχηματισμό της κοινωνίας".
Το Συνέδριο είχε ως γενικό θέμα: "Ορθόδοξη Εκκλησιολογία & μεταμοντερισμός. Προκλήσεις και Προοπτικές".


Ο Μέγας Αρχιδιάκονος είπε ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να παραμείνει απομονωμένη ενόψει των προκλήσεων που θέτει η παγκοσμιοποιημένη οικονομία, ούτε θα πρέπει να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα ως απειλή. Αντίθετα, με την ίδια εκκλησιολογική βάση, πρέπει να είναι σε θέση να αναπτύξει διάλογο με το σύγχρονο κόσμο, προκειμένου να δώσει μια οντολογικά χριστιανική απάντηση στα ερωτήματα της εποχής μας, με όλα τα προβλήματα που αυτή προβάλλει.

Στον ομιλητή, που είναι Ορθόδοξος θεολόγος & ειδικός σε θέματα εκκλησιολογίας και στέλεχος του Οικουμενικού Διαλόγου, ετέθησαν θέματα προς συζήτηση μετά την εισήγησή του.

Ετέθησαν ερωτήματα σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων μεταξύ Καθολικών και Ορθοδόξων, σχετικά με τις ιδιαιτερότητες της Ορθοδοξίας και τις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων αυτοκεφάλων Εκκλησιών. Κι ακόμα εθίγησαν θέματα που αφορούν τη νεολαία στην Ελλάδα, τη σχέση με το Ισλαμικό κόσμο και την Τουρκία.

Την Εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότερα από εκατό άτομα, συμπεριλαμβανομένων μελών του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας, εκπρόσωποι διαφόρων Ορθοδόξων Εκκλησιών στη Ρώμη και μέλη από την ελληνική και την τουρκική πρεσβεία.

Μετάφραση από τα ιταλικά για την Ιδιωτική Οδό: Όλγα Νικολαϊδου.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και σε ανώτερα Άγιε Μέγα! Γρήγορα και στα Ιερά έδρανα της Χάλκης όπου εδίδαξαν την προτεραιότητα της Θεολογίας, γιά τη ζωή του ανθρώπου και την Ελπίδα της, οι ομώνυμοί σου Μεγάλοι Ιεράρχες Σταυρουπόλεως Μάξιμος και Σάρδεων Μάξιμος και άλλοι πολλοί ισάξιοί των! 'Ετη Πολλά επί τη διαγενομένη Ονομαστική σου Εορτή! Είσαι το, ανά την Ορθόδοξο και μη Χριστιανική Οικουμένη, κλέος των Πατρέων!

Ανώνυμος είπε...

Και σε ανώτερα Αγιε Μέγα !
Χρόνια πολλά για την εορτή σας . Σύντονα να σας καμαρώσουμε & Αρχιερέα !

Ανώνυμος είπε...

... και ας μη ξεχνάμε ότι ο χθες υπό της Εκκλησίας εορτασθείς Φιλόσοφος και Θεολόγος Όσιος Μάξιμος ο Ομολογητής (580-662 μ.Χ.) υπέστη κόψιμο της γλώσσας και του δεξιού του χεριού γιατί δε σταμάτησε να πολεμά την αίρεση του Μονοθελητισμού.

Κάποιοι τότε ήθελαν να αναγκάσουν τον Άγιο Μάξιμο να σταματήσει να
να μιλά και να γράφει την αλήθεια για τους αιρετικούς, υπερασπιζόμενος το Χριστολογικό δόγμα.

Βρέθηκε μάλιστα και "Σύνοδος" που τον κατεδίκασε και τον αναθεμάτισε πριν παραδοθεί στον έπαρχο.

Μπορούσε τότε ο Άγιος Μάξιμος να τα φέρει τα πράγματα στη μέση και να γλιτώσει και το χέρι και τη γλώσσα του. Δεν το έκανε. Γιατί αγαπούσε το Θεό πάνω από όλα.

Γι΄αυτό και η μνήμη του είναι δοξασμένη και αιώνια.

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Δεν μας τα λέτε ωραία!

Ωστε ο Αρχιδιάκονος είναι Πατρινός;

Κι εγώ νόμιζα ότι όλοι οι Πατρινοί είναι παραδοσιακοί θεολόγοι!

Ανώνυμος είπε...

Επιτρέπουμε και σε μερικούς Κύπριους να αισθάνονται έτσι!

Ανώνυμος είπε...

Έτσι είναι φίλτατε κ.Τελεβάντε! Η Πανοσιολογιότης του, ο Μέγας των Πατριαρχείων Αρχιδιάκονος κ.Μάξιμος τυγχάνει θρέμμα τε και γέννημα της πόλεως των Πατρών ως επίσης και ο Αγ. Δευτερεύων Διάκονος των Πατριαρχείων κ.Ανδρέας! Και οι δύο τιμούν υπερβαλλόντως την πόλη του Πρωτοκλήτου όπου το πρώτον είδαν το φώς του ηλίου, τιμούν την "θρησκευτική της παράδοση.." και εξ΄αυτής εκκινούντες χωρούν ήδη επί το πλέον και το πλείον, ιδία ο, και Dr. πλέον πανεπιστημίου ού του τυχόντος, Μ.Αρχιδιάκονος. Ούτως προβαίνει, τοις Αγίοις Πατράσι κατά πάντα στοιχούμενος, σε βαθύτερη διείσδυση του γνόφου, ως έγραψε ο εκ των προκατόχων του νυν ευκλεώς Πατριαρχούντος Βαρθολομαίου Μέγας Πατήρ Γρηγόριος ο Θεολόγος, Αρχιεπ. Κωνσταντινουπόλεως. Διασχών, λοιπόν, τον γνόφον(και τον εκ Πατρών τοιούτον...) ο εκ Πατρών Άγ.Μέγας, "είσω παρακύπτει" ολονέν-θεολογικώς- και "άπτεται του αποθέτου", κατά Γρηγόριον Θεολόγον, "Κάλλους"! Ουδέν παραδοσιακότερον τούτου-της Πατρινής "παραδοσιακής θεολογίας....." Μη εξαιρουμένης!

Ανώνυμος είπε...

"Της αλήθειας φρουρός
στέκομαι ακίνητος
θορυβο λόγων και βελών
περιφρονώντας.
Πέτρες ρίχνετε,
ευστοχείτε.
Η Τριάδα μάρτυράς μου,
δεν αλλάζει
το λόγο μου ο καιρός.
Τα πάντα ας σειούνται
μα ο Θεός μου ακίνητος.
Λύχνος ας λάμπω
πάνω από το λυχνοστάτη".

Μεγαλειώδεις στίχοι.
Συγγραφέας τους, ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος (ΕΠΕ,10,Ποίημα ιδ΄) του οποίου τη μνήμη εορτάζουμε.

Λύχνος έλεγε ότι ήταν, φως και ήλιος και υπόδειγμα θεολογίας παραμένει.

Ανώνυμος είπε...

Υπέροχοι είναι οι Θεολογικοί Λόγοι του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου που εξεφώνησε στο Ναό της Αγίας Αναστασίας, ανατρέποντας τη διδασκαλία των αρειανών και ανασταίνοντας την ορθοδοξία στην Κωνσταντινούπολη το 378 μ.Χ.

Είναι ιδιαίτερα επίκαιροι σήμερα, που ο αρειανισμός αναβιώνει.

Όπως και η προτροπή του προς τους θεολόγους:

"Bούλει θεολόγος γενέσθαι ποτέ και της θεότητος άξιος;
Τας εντολάς φύλασσε, δια των προσταγμάτων όδευσον.
Πράξις γαρ επίβασις θεωρίας"
(Λόγος Κ΄12 και ΚΖ΄3).

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Παναγία μου! Τον φοβήθηκα τον ανώνυμο του 2.15. Πολύς ο γνόφος και στην Πάτρα και στους πρωτεύοντες και στους δευτερεύοντες από ότι φαίνεται.

Ανώνυμος είπε...

Φαίνεται πως διαλύεται ο ζοφώδης γνόφος ο "εκ Πατρών...." ομού μετά της εν αυτώ αχλύος φίλτατε κ.Τελεβάντε! Εκ Φαναρίου πνέουν αύραι θεολογικαί-προάγγελοι σωτηρίας! Εκ Φαναρίου, άλλωστε, πάντοτε εξέρχονται τα χαρίσματα! Τυχόν διαφωνίαι ρυπαροφυλλάδων απλώς αδιάφοροι....!
Ο 2.15

Related Posts with Thumbnails