Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

"ΠΑΤΡΙΝΟ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ" ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΤΡΟ ΨΩΜΑ


Το βιβλίο του φίλου Πέτρου Ψωμά, με τίτλο «Πατρινό Σαν Σήμερα», κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις «Σύμβουλος» και παρουσιάζεται αύριο Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010, στις 7.00 μ.μ., στην κεντρική αίθουσα της «Αγοράς Αργύρη» (Αγίου Ανδρέου 14).
Πρόκειται για μία καταγραφή γεγονότων που συνέβησαν στην Πάτρα, επηρέασαν την ιστορία της ή είχαν πρωταγωνιστές πατρινούς, τα οποία παρουσιάζονται με τη μορφή λευκώματος και με ημερολογιακή κατάταξη από την πρώτη ως την τελευταία μέρα του έτους (από 1 Ιανουαρίου έως 31 Δεκεμβρίου).
Στην ουσία το βιβλίο περιέχει υλικό που απαντάει στη λογική της γνωστής δημοσιογραφικής στήλης «Σαν σήμερα…», με γεγονότα, σημαντικά ή όχι και τόσο, που όλα τους έχουν ως σημείο αναφοράς την Πάτρα τους και αφορούν ένα ευρύ φάσμα τομέων: πολιτική, οικονομία, πολιτισμός, αθλητισμός, κοινωνία. Καταγράφεται μια ιδιαίτερα εκτεταμένη χρονική περίοδος, από το 323 μ.Χ. μέχρι σήμερα, με έμφαση στους τελευταίους δύο αιώνες.
Το βιβλίο είναι εμπλουτισμένο από πλούσιο φωτογραφικό υλικό που αφορά την ιστορία, το παρελθόν και το παρόν της πόλης, καθώς και από σύντομα κείμενα που έχουν γράψει για την Πάτρα επιφανείς πατρινοί και μη. Κωστής Παλαμάς, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Μίκης Θεοδωράκης, Κωνσταντίνος Π. Καβάφης, Παυσανίας, Γουστάβος Φλομπέρ είναι μερικοί από τους κειμενογράφους, κείμενα των οποίων έχει σταχυολογήσει ο Πέτρος Ψωμάς στο βιβλίο του.
Πρόκειται για το τρίτο βιβλίο του πατρινού συγγραφέα με θέμα την Πάτρα. Προηγήθηκαν τα: «Ο Θησαυρός είναι Κρυμμένος στο Σακούλι» (από τις εκδόσεις Περί Τεχνών, το 2002) και «1836-2006: Δήμαρχοι Πατρέων» (από τις εκδόσεις «Το Δόντι», το 2006). Το «Πατρινό Σαν Σήμερα» αποτελεί ταυτόχρονα την πρώτη έκδοση βιβλίου από τις εκδόσεις «Σύμβουλο» της εβδομαδιαίας οικονομικής εφημερίδας «Σύμβουλος Επιχειρήσεων».
Στην εκδήλωση της Κυριακής, στην «Αγορά Αργύρη» θα μιλήσουν για το βιβλίο ο λογοτέχνης Σταύρος Ιντζεγιάννης, ο διδάκτορας της νεότερης ελληνικής ιστορίας Νίκος Τόμπρος, ο εκδότης Παναγιώτης Γιαλένιος και ο ίδιος ο συγγραφέας. Την εκδήλωση θα συντονίσει η σύμβουλος επικοινωνίας Ζέττα Ζάχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails