Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΡΩΜΗ: Μια "ανοίκεια σχέση"


Στην σημερινή Καθημερινή υπάρχει ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα για τη σχέση των Νεοελλήνων με τον Ρωμαϊκό πολιτισμό.
Ο Νίκος Βατόπουλος την χαρακτηρίζει παράδοξη, "ανοίκεια" σχέση, θεωρώντας πως ο ρωμαϊκός πολιτισμός παραμένει terra incognita για τη σύγχρονη κουλτούρα μας.
H Θεοδοσία Στεφανίδου-Τιβερίου, καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, αναφέρεται στα διάσπαρτα ανά την Ελλάδα ρωμαϊκά μνημεία, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι "τα τελευταία χρόνια, οι Ελληνες αρχαιολόγοι δείχνουν πλέον έμπρακτα την ανάγκη να ασχοληθούν με τα μνημεία των ρωμαϊκών χρόνων, εγκαταλείποντας τις ιδεολογικές αγκυλώσεις που παλιότερα τους έκαναν να τα υποτιμούν".
Ο Άγγελος Χανιώτης, καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο Institute for Advanced Study του Princeton, εξηγεί γιατί η ίδια η ελληνική ιστορία επιβάλλει τη μελέτη της Ρώμης.

Διαβάζοντάς τα όλα αυτά, σκέφτηκα ότι η Πάτρα με την πλουσιότατη Ρωμαϊκή ιστορία και τα ρωμαϊκά μνημεία που ολοένα έρχονται στο φως, δεν έχει κάνει τίποτα για να αναδείξει αυτή τη σχέση της με τη Ρώμη, κάτι που θα έπρεπε να έχει πάρει ήδη διεθνείς διαστάσεις.
Το σκέφτηκα θεωρητικά. Γιατί πρακτικά κανείς "άρχοντας" ή "αρμόδιος" δεν έχει όρεξη να ασχοληθεί με τέτοιες ...λεπτομέρειες... Τι κρίμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails