Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΣΥΜΠΡΑΤΤΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ MUEZZINS OF ISTANBUL ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ


Πριν μερικά χρόνια μια ολωσδιόλου ξεχωριστή συναυλία πραγματοποιήθηκε στην Αγία Ειρήνη Κωνσταντινουπόλεως. Δύο από τα πλέον αξιόλογα και διεθνώς αναγνωρισμένα φωνητικά συγκροτήματα της Ελλάδας και της Τουρκίας, το σύνολο
Kudsi Erguner «Muezzins of Istanbul» υπό την διεύθυνση του Κουντσί Εργκουνέρ και η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία υπό την διεύθυνση του Λυκούργου Αγγελόπουλου, συνέπραξαν σε μια συναυλία όπου η βυζαντινή μουσική έσμιξε με την οθωμανική.
Αυτή η πετυχημένη μουσική συνύπαρξη ήλθε και στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής, τον Απρίλιο του 2006.
Τώρα τα δύο μουσικά σχήματα θα ξανασυναντηθούν επί σκηνής στον περίφημο Μουσικό Σεπτέμβριο, το διεθνές φεστιβάλ που διοργανώνεται στο Μιλάνο και στο Τορίνο της Ιταλίας.


Έχουν προγραμματιστεί δύο συναυλίες. Η πρώτη στις 21 Σεπτεμβρίου στο Μιλάνο, όπου τα εισιτήρια είναι ήδη εξαντλημένα, και η δεύτερη στις 22 Σεπτεμβρίου στο Τορίνο.
Το πρόγραμμα της συναυλίας παρουσιάζει έργα και από τις δύο μουσικές παραδόσεις, την ορθόδοξη και την οθωμανική.
Νέι παίζει ο διευθυντής του τουρκικού συνόλου Kudsi Erguner και πολίτικη λύρα ο Derya Turkan.
Η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία είχε συμμετάσχει στον Μουσικό Σεπτέμβριο και το 2008, παρουσιάζοντας σε Μιλάνο και Τορίνο ένα έργο του συνθέτη Σωτήρη Φωτόπουλου σε πρώτη εκτέλεση και ύμνους από την ορθόδοξη και ανατολική μουσική παράδοση.


φωτό: Γιάννης Πανουσάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails