Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ


To παρακάτω συνοπτικό κείμενό μου για την Ιερατική Ποίηση, που θα παρουσιάσουμε την Κυριακή στην Πάτμο, στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής, θα ακουστεί στα αγγλικά για τους ξένους φίλους του Φεστιβάλ.

Mε τον όρο Ιερατική Ποίηση εννοούμε την ποίηση που γράφουν σήμερα κληρικοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας (Αρχιερείς, ιερείς και μοναχοί).

Η ποίηση αυτή δεν είναι κατ' ανάγκην θρησκευτική. Περιέχει τόση θρησκευτικότητα όση και η ποίηση που γράφεται γενικά από τους ποιητές. Άρα πρόκειται για καθαρή ποίηση, υπαρξιακού κυρίως χαρακτήρα. Από την ποίηση αυτή είναι λογικό να μην απουσιάζει ο Θεός, αλλά Αυτός νοείται ως αέναη αναζήτηση και ως Ον που νοηματοδοτεί την ύπαρξη και όχι ως κάτι το δεδομένο και μαγικό.

Οι σπουδαιότεροι εκπρόσωποι της Ιερατικής Ποίησης, των οποίων ποιήματα – πονήματα θα ακούσουμε απόψε είναι οι: Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός, Μητροπολίτης Πέργης Ευάγγελος, πρωτοπρεσβύτερος Παναγιώτης Καποδίστριας, ιερομόναχος Συμεών αγιορείτης ο Περουβιανός, πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Θερμός, μοναχός Μωϋσής ο αγιορείτης. Στην αποψινή εκδήλωση περιλαμβάνονται, επίσης, ένα ποίημα του μακαριστού Μητροπολίτου Κοζάνης Διονυσίου Ψαριανού και ένα νεανικό του Καθηγουμένου της Μονής Πάτμου και Πατριαρχικού Εξάρχου Αρχιμανδρίτου Αντίπα.

Οι περισσότεροι κληρικοί – ποιητές έχουν εκδώσει αρκετές ποιητικές συλλογές, κάποιοι έχουν βραβευτεί για την ποιήσή τους ακόμα και από την Ακαδημία Αθηνών (ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας), και γενικώς η απήχηση του ποιητικού έργου τους ολοένα και δυναμώνει.

Ποιήματα αυτών των ιερέων ποιητών μελοποιούνται στις μέρες μας για πρώτη φορά και απόψε τρία από αυτά θα ακουστούν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση.

Η απαγγελία κάποιων ποιημάτων συνδυάζεται, για πρώτη φορά απόψε, με αποσπάσματα από κλασικά έργα μεγάλων συνθετών.

Η Ιερατική Ποίηση δικαιώνει απόλυτα, θα λέγαμε, τον στίχο του νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη: “Όπου υπάρχει ποίηση, εκεί κι ο Θεός. Την ομορφιά εστιάζει”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails