Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΟΛΥ ΘΕΤΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΗΧΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΑΝΘΙΑΣ ΡΕΜΠΟΥΤΣΙΚΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΗ




Για μέρες φαίνεται πως θα συζητείται από Έλληνες και Τούρκους, η συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα με τη συμμετοχή του Τζιχάν Οκάν και της Ντιλέκ Κότς, στους κήπους της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που διοργάνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς ήδη τρεις μέρες μετά το μουσικό γεγονός, ο απόηχος παραμένει.

Ο τουρκικός Τύπος σχολιάζει ως «συμβολικές» -ενδεικτικές του θετικού κλίματος για άνοιγμα της Σχολής- τις κινήσεις των μελών της τουρκικής κυβέρνησης να στείλουν συγχαρητήρια τηλεγραφήματα και λουλούδια στην Ευανθία Ρεμπούτσικα.

Γεµάτος ο προαύλιος χώρος µε 1.400 θεατές που χειροκρότησαν την ελληνίδα µουσικό, η οποία, όπως είναι γνωστό, έχει αναπτύξει ιδιαίτερους δεσµούς µε τη γειτονική χώρα και δη την Πόλη. Μαζί της µια οµάδα εκλεκτών µουσικών, ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλµέτης, ο διευθυντής φωτογραφίας – που φώτισε και τον χώρο – Τάκης Ζερβουλάκος. «Ηταν τόσο συγκινητικό να βλέπεις Ρωµιούς και Τούρκους να κάθονται µέσα σ’ αυτό τον µαγευτικό κήπο και να ακούνε σχεδόν ευλαβικά. Ανθρωποι που είχαν φτάσει µε πούλµαν απ’ όλη την Ελλάδα. Ο χώρος σού έκοβε την ανάσα. Οµορφιά µοναδική αλλά και µνήµες από ένα χρυσό παρελθόν που παρήγαγε ήθος και πολιτισµό», είπε στα «ΝΕΑ» η Ευανθία Ρεµπούτσικα.

Ο Τσιχάν Οκάν (από τους δηµοφιλέστερους τραγουδιστές στην Τουρκία) γνωρίστηκε και συνεργάστηκε µε την Ευανθία στο σάουντρακ της εξαιρετικά επιτυχηµένης ταινίας “Βabam Ve Οglum” (6 εκατ. εισιτήρια στην Τουρκία) για το οποίο η ελληνίδα συνθέτις βραβεύτηκε το 2006 µε το βραβείο Discovery της Παγκόσµιας Ακαδηµίας Soundtrack στη Γάνδη. Την ίδια χρονιά ο ραδιοφωνικός σταθµός του Βοσπόρου τής έδωσε το µουσικό του βραβείο.

«Η σχέση µου µε την Κωνσταντινούπολη και τον κόσµο της δεν είναι περιστασιακή. Κάθε φορά που κάνω µια ταινία – µετά την “Πολίτικη κουζίνα” και το “Βabam Ve Οglum”, έκανε τη µουσική και για το “Ulak” – έρχοµαι σε επαφή µε τον κόσµο εκεί, µπαίνω µέσα στη ζωή τους, µοιράζοµαι πράγµατα».


4 σχόλια:

Όλγα Νικολαϊδου είπε...

Μια μαγικά ατμοσφαιρική συναυλία σε ένα χώρο που απέδιδε τη δική του συναισθηματική φόρτιση. Το κτίριο της Σχολής με την εκκωφαντική σιωπή του ήταν μέρος της ορχήστρας και μαζί με τη μελωδία της Ευανθίας μας ταξίδεψαν για 2 σχεδόν ώρες.

Λέων είπε...

Πολὺς ρομαντισμὸς καὶ φαντασία, ρὲ παιδιά! Ὄνειρα γλυκὰ μὲ Ρωμιοὺς καὶ Τούρκους νὰ παράγουν <> ὁ Ἑλληνισμὸς νὰ πηγαίνῃ κατὰ διαόλου, καὶ ἡ Ἐκκλησία νὰ μετατρέπεται σὲ καθαρὰ πολιτιστικοῦ ἐνδιαφέροντος παράρτημα τοῦ Εὐρω-Παπικοῦ ὑπερσυγκροτήματος. Τουλάχιστον ὁ δρόμος πρὸς τὴν τελικὴ λήθη θὰ εἶναι στρωμένος μὲ τέτοια δείγματα ὑψηλῆς κουλτούρας...

Ανώνυμος είπε...

Μήπως έχει δίκιο ο Λέων;ΤΙΠΟΤΑ από
τα εθνικά μας θέματα ΔΕΝ πάει καλά!
Όσο για αυτά τα ανοίγματα και τις ανοχές των Τούρκων απέναντί μας μου
θυμίζουν το του Βιργιλίου στην Αι-
νειάδα:"Timeo Danaos et dona fere-
ntis"δηλαδή "Φοβού τους Δαναούς και
δώρα φέροντας!!Είθε να ΒΓΩ ψεύτης,
αλλά στη Θράκη τα πράγματα ΔΕΝ πάνε
καθόλου καλά!!

Ανώνυμος είπε...

Δεν αμφιβάλλει κανείς για την τεχνη της Ε. Ρεμπούτσικα και την ατμοσφαιρα που μπορεί να δημιουργήσει. Αλλά, φίλοι , σε τόσο χαλεπούς καιρούς μήπως πρέπει να κρατάμε "μικρο καλάθι" οσον αφορά τους πανηγιρισμούς για την Χαλκη κ.λ.π.; κατι τέτοια κάνανε και το '22 με τους μεγαλοιδεατισμούς και ειναι γνωστή η κατάληξη.....

Related Posts with Thumbnails