Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ "ΠΑΤΡΑ, ΠΟΛΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ"


Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Δημοτικό Θέατρο, με αφορμή την μεθαυριανή εκδήλωση του Πληρώματος 94 και τις γενικότερες εκδηλώσεις για τους μετανάστες στην Πάτρα.
Στη συνέντευξη παρέστησαν η Μαρία Αλανιάδη (πρόεδρος του Ρεφενέ), ο Φώτης Λουριδάς (αντιπρόεδρος Ρεφενέ, μέλος Πληρώματος 94), ο Roni Bou Saba και ο Πέτρος Ψωμάς.
Μίλησαν ο Φώτης Λουριδάς εκ μέρους του Ρεφενέ και του Πληρώματος 94 και ο Roni Bou Saba για τη συμμετοχή του Καλλιτεχνικού Συνόλου Πολύτροπον.
Ο Φώτης Λουριδάς επεσήμανε την ανάδειξη του ζητήματος από καλλιτεχνική σκοπιά, με σειρά εκδηλώσεων:
Θέατρο Απόλλων
15/9, 20:00
Εκδήλωση «Πάτρα, Πόλη Μεταναστών» από την ΑΜΚΕ «Πλήρωμα 94»
20/9 – 26/9
Θεατρική Παράσταση «Χωρίς Διαβατήριο» από το ΕΣΠ Ρεφενέ
Αρσάκειο
18/9 – 30/9
Έκθεση Φωτογραφίας «Μετανάστες -νόμιμοι και παράνομοι- και αυτοί κάτοικοι Πατρών;» από την φωτογράφο Άρτεμη Σκούλικα, που περιλαμβάνει και παρουσίαση φωτογραφικού άλμπουμ από τον ποιητή Αντ. Σκιαθά και τον εκδότη Γιάννη Πικραμένο.
18/9 – 30/9
Προβολή ντοκιμαντέρ «Transit» του διαφημιστή Σπύρου Ματθαιόπουλου που περιλαμβάνει και προβολη φωτογραφικού υλικού.
18/9 – 23/9
Προβολή ντοκιμαντέρ «Βρωμοέλληνες» του Στέλιου Κούλογλου από την εκπομπή «Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα»
24/9 – 30/9
Έκθεση φωτογραφικού & έντυπου υλικού «Μετακίνηση πληθυσμών, ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο: χθες-σήμερα (αύριο;)» από τους Εθελοντές Κοινωνικής Πρόνοιας του Ερυθρού Σταυρού Πάτρας.
Οι εκδηλώσεις, είπε ο Φώτης Λουριδάς, θέλουμε να είναι αφορμές για προβληματισμό μέσω της τέχνης και όχι της πολιτικής: ανάδειξη των "πολύ θετικών πλευρών" της μετανάστευσης, μέσω της παρουσίασης τριών σημαντικών προσωπικοτήτων που ταυτίζονται με την Πάτρα στην συνείδηση των Ελλήνων και, τέλος, συντονισμός καλλιτεχνικών συνόλων της Πάτρας.


Ο Roni Bou Saba τόνισε ότι το Καλλιτεχνικό Σύνολο Πολύτροπον (του οποίου την επιμέλεια έχει ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος) είναι ευαισθητοποιημένο εξ' αρχής στο θέμα αυτό. Μέλη του έχουν αρθρογραφήσει γύρω απ' αυτό το ζήτημα και έχουν συμμετάσχει σε ανάλογες εκδηλώσεις.
" O Peter Saliba κι εγώ είμαστε, θα λέγαμε, εκπαιδευτικοί μετανάστες -αφού έχουμε έρθει από το Λίβανο στο Πανεπιστήμιο Πατρών για σπουδές -κι έτσι το μεταναστευτικό μας αγγίζει ιδιαίτερα", είπε ο Roni Bou Saba.
Το Πολύτροπον θα παρουσιάσει χορογραφημένο κομμάτι για πιάνο, και ένα κείμενο στα ελληνικά και τα αραβικά.
Συμμετέχουν:
Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, Roni Bou Saba και Peter Saliba (εμμελής απαγγελία), Τάσος Σπηλιωτόπουλος, πιάνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails