Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ


Επίσημη επίσκεψη στην Πολωνία πραγματοποιεί από χθες Δευτέρα, 16 Αυγούστου, μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ύστερα από πρόσκληση της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Πολωνίας.
Αμέσως μετά την άφιξή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας Σάββα μετέβη στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής στη Βαρσοβία όπου προέστη πανηγυρικής δοξολογίας. Στο Ναό παρίστατο και ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Πολωνία Γαβριήλ Κοπτσίδης.



Tον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συνοδεύουν ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης, ο Επίσκοπος Γιόνσου Αρσένιος από την Αυτόνομη Εκκλησία της Φινλανδίας, ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. Στέφανος, ο Δευτερεύων διάκονος Ανδρέας, ο αρχικλητήρας Συμεών Φραντζελατζίογλου και ο Παναγιώτης Σαρρής, εκπρόσωπος νεολαίας της Ομογένειας της Πόλης.


Προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο Μητροπολίτης Βαρσοβίας κ. Σάββας είπε μεταξύ άλλων:

Τούτην την φοράν έρχεσθε εις Πολωνίαν, ίνα ολοκληρώσητε έργον το οποίον ηρχίσατε 12 έτη ενωρίτερον εις Σιεμιατίτσε και ίνα εγκαινιάσητε τον νεοκτισθέντα Ι. Ναόν της Αναστάσεως του Κυρίου, ίνα συμμετάσχητε εις τας κεντρικάς εορταστικάς εκδηλώσεις εις την Ι. Μονήν Αγ. Μάρθας και Μαρίας εις το Άγιον Όρος Γκραμπάρκα επί τη επετείω των 300 ετών εκ του πρώτου θαύματος εις τον άγιον αυτόν τόπον, αλλά και ίνα συμμετάσχητε εις την τελετήν της αναγορεύσεως της Υμετέρας Θειοτάτης Παναγιότητος εις επιτίμον διδάκτορα υπό του Ρωμαιοκαθολικού Πανεπιστημίου του Λούμπλιν, πράγμα το οποίον αποτελεί την αναγνώρισιν της πολυετούς και πολύπλευρους δραστηριότητος Υμών: θεολογικής τε και ποιμαντικής, αλλά και οικουμενικής και οικολογικής.

Παναγιώτατε!
Η επίσκεψις Υμών εις την Πολωνίαν αποτελεί ταυτοχρόνως και εν επόμενον βήμα, το οποίον ενισχύει τας αδελφικάς σχέσεις μεταξύ της Μεγάλης Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Πολωνίας. Κατέχει σπουδαίαν σημασίαν εις την σύγχρονον εποχήν, επειδή μαρτυρεί, ότι δυνάμεθα ίνα κηρύττομεν και ίνα διαδίδωμεν εις την σημερινήν κοινωνίαν την πεπληρωμένην χαράς και ελπίδος αλήθειαν του Ευαγγελίου, την διδασκαλίαν των Αγίων Πατέρων.


Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης ομίλησε ως εξής:

Μακαριώτατε και τιμιώτατε εν Χριστώ αδελφέ και συλλειτουργέ Μητροπολίτα Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κύριε Σάββα,
Ιερώτατοι και Θεοφιλέστατοι άγιοι αδελφοί,
Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Προ της αναχωρήσεως της ημετέρας Μετριότητος εκ Φαναρίου ίνα έλθωμεν εις την φιλόξενον της Πολωνίας χώραν, ησχολήθημεν εκτενώς μετά της ιστορίας της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας αυτής.


Ανέγνωμεν και επέγνωμεν ότι η υμετέρα Εκκλησία ως θυγάτηρ αμιλλάται τη Μητρί εν Κωνσταντινουπόλει Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, διά μέσου των αιώνων εις αγώνας, μαρτύρια, ευτελισμούς, ατελευτήτους διωγμούς. Από της εποχής των μαθητών των ισαποστόλων της αμωμήτου Ορθοδόξου ημών Πίστεως, των αγίων δηλονότι Κυρίλλου και Μεθοδίου, από των χρόνων της επισκέψεως Νικηφόρου Παράσχη του Κατακουζηνού του και μαρτυρήσαντος, και Κυρίλλου του Λουκάρεως του πλειστάκις διακινδυνεύσαντος, έως του Μητροπολίτου Γεωργίου του αδοκήτως δολοφονηθέντος και του πολλά υποστάντος Μητροπολίτου Διονυσίου, η Εκκλησία αύτη υπέστη τα πάνδεινα, εις ουδέν πταίσασα. Επηληθεύθη εν αυτή το υπό Μητροφάνους του Κριτοπούλου λεχθέν εν τη Ορθοδόξω Ομολογία αυτού τη γραφείση εν έτει 1625ω, ότι η του Χριστού Εκκλησία πάντοτε διώκεται αλλ' ουδέποτε διώκει. Όμως, ως ο αυτός αναφέρει, «ταύτα και τούτων πλείονα πάσχουσα η του Χριστού Εκκλησία, ουδαμώς της Πίστεως παρατρέπεται αλλά μένει τεθεμελιωμένη επί την στερεάν και ακράδαντον πέτραν, ήτις εστίν ο Κύριος ημών Ιησού Χριστός, αντεχομένη ακριβώς της Εκείνου διδασκαλίας, των δε τυράννων και διωκτών καταμωκωμένη και χλευάζουσα».



Ευλόγως όθεν διερωτάται πας εχέφρων: Τι το θαυμαστόν συνέβη ώστε μετά τόσας περιπετείας, μετά τοσούτον χειμώνα, η Ορθοδοξία θάλλει εν τούτω τω τόπω! Όντως και αληθώς όντως «Δεξιά Κυρίου εποίησε δύναμιν, δεξιά Κυρίου ύψωσεν αυτήν» (Ψαλμός ΡΙΖ’,15). Όπως δε λέγει ο μέγας της Εκκλησίας ρήτωρ, ο Καλαβρύτων και Κερνίτζης Επίσκοπος Ηλίας Μηνιάτης «η Πίστις ημών ίσταται ορθή παρά τους ποταμούς, τας θυέλλας και τους ανέμους, διότι όλη εστί θεία κατά την αρχήν αυτής, όλη θεία κατά την αύξησιν, όλη θεία εις την στερέωσιν».

Δοξολογούμεν, λοιπόν, τον εν Τριάδι Θεόν διότι κατηύθυνε τα διαβήματα ημών έως ώδε, ίνα ιδίοις όμμασι διαπιστώσωμεν κλήρου και λαού αφοσίωσιν τη άπαξ τοις αγίοις παραδοθείση πίστει. Χθες ηκούομεν μόνον, αλλά σήμερον ορώμεν τοις οφθαλμοίς ημών και αι χείρες ημών ψηλαφώσι (πρβλ. Α’ Ιωάννου 1,1).


Ευχαριστούμεν πάντας εκ βαθέων και «εν αζύμοις ειλικρινείας και αληθείας» (Α’ Κορ. 5,8) από τε του ημίν πεφιλημένου αδελφού και συλλειτουργού Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Βαρσοβίας και πάσης Πολωνίας κυρίου Σάββα έως των ευλαβών πιστών των έως κιγκλίδων ωθιζομένων (εν Συντακτηρίω Γρηγορίου του Θεολόγου), διά το ένθερμον της δοχής, διά την κατάδηλον αγάπην προς το πρόσωπον της ημετέρας Μετριότητος, αλλά και της τιμίας συνοδείας ημών, διά το σέβας προς την πολυπαθή Μητέρα Αγίαν του Χριστού Μεγάλην Εκκλησίαν, η οποία προ 86 ετών σας εχορήγησε το Αυτοκέφαλον, διαπιστώσασα την ωριμότητα και την πίστιν υμών και ότι η Εκκλησία αύτη κατέστη αξία χειραφετήσεως. Εις τούτο το Οικουμενικόν Πατριαρχείον ουδέποτε διεψεύσθη, αλλ' αντιθέτως σεμνύνεται και καυχάται εν Κυρίω δι' υμάς και ημείς σήμερον ερχόμεθα εκ νέου πλησίον σας κομισταί της ευλογίας της Μητρός σας Εκκλησίας και του ασπασμού συμπάσης της Ιεραρχίας αυτής ανά την οικουμένην και της αγάπης των απανταχού πιστών ημών.

Συνοδευόμεθα δε υπό δύο εκλεκτών αδελφών Ιεραρχών, του Ιερωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ. Ιωάννου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Joensuu κ. Αρσενίου, του ημετέρου Πρωτοσυγκέλλου Στεφάνου, του εκ των Διακόνων ημών Ανδρέου και δύο νέων εκ του αμέσου ποιμνίου ημών εν Κωνσταντινουπόλει.
Είμεθα πλέον η βέβαιοι ότι η παρουσία και αναστροφή μας εν μέσω υμών τας ημέρας αυτάς θα είναι ευχάριστος και καρποφόρος, διότι γνωρίζομεν την αγάπην σας και έχομεν πείραν της αβραμιαίας φιλοξενίας σας.

Μακαριώτατε, Σας ευχαριστούμεν δια την χαράν αυτήν την οποίαν οφείλομεν εις την αδελφικήν Σας πρόσκλησιν. Ο Χριστός εν τω μέσω ημών!

φωτό: Εκκλησία της Πολωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails