Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ...ΚΑΤΑΝΥΞΗ


Της Δάφνης Κοντοδήµα
Τα Νέα

Τι µπορεί να περιλαµβάνει ένα πρόγραµµα θρησκευτικής µουσικής; Στην περίπτωση του 10ου Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτµου, από Μπαχ έως Θεοδωράκη και από δηµοτικό τραγούδι έως ηλεκτρονικό ήχο.
Χιλιάδες ντόπιοι και τουρίστες διαφορετικών εθνικοτήτων και θρησκειών θα ανηφορίσουν στο ιερό Σπήλαιο της Αποκαλύψεως - στον ειδικά διαµορφωµένο υπαίθριο χώρο, χωρητικότητας 700 ατόµων - για να παρακολουθήσουν, µε δωρεάν είσοδο, από 29 Αυγούστου έως 8 Σεπτεµβρίου, συναυλίες εµπνευσµένες από τη χριστιανική πίστη.
«Αποφασίσαµε να βαφτίσουµε το φεστιβάλ Η Θεία Αποκάλυψη της Μουσικής. Στον ιερό αυτό χώρο όπου αποκαλύφθηκε ο Λόγος του Θεού, αποκαλύπτεται και η µουσική ως θείο δώρο», λέει στα «ΝΕΑ» ο Αλκης Μπαλτάς, που έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση του φεστιβάλ από την έναρξή του, το 2001. Καθισµένοι σε καρέκλες ή στο γρασίδι, οι θεατές - συνολικά 5.500 κάθε χρόνο - παρακολουθούν µε κατάνυξη τις συναυλίες, µακριά από τα beach parties και τις ποπ συναυλίες διάσηµων καλλιτεχνών. Οι φίλοι του φεστιβάλ φροντίζουν να συνδυάσουν τις διακοπές τους στην Πάτµο µε τις συναυλίες του που φέτος φιλοξενεί καλλιτέχνες από Ελλάδα, Βρετανία και Σερβία.
«Στην ιερότητα και πνευµατικότητα της Πάτµου αρµόζει ένα ποιοτικό και σοβαρό πρόγραµµα µε µουσική, λόγο και ποίηση, εµπνευσµένα από την αγάπη και την πίστη», σχολιάζει ο αρχιµουσικός και συνθέτης. «Στην Ελλάδα συνηθίζουµε να βαπτίζουµε ως πολιτιστικές τις εκδηλώσεις που είναι απλά διασκεδαστικές. Παρά το γεγονός ότι ο κόσµος δεν έρχεται στο συγκεκριµένο φεστιβάλ για να χορέψει, και ο χαρακτήρας του δεν είναι διασκεδαστικός, περνάει καλά. Είναι κακή φήµη ότι η κλασική ή η θρησκευτική µουσική δεν αρέσει επειδή είναι δύσκολη. Και ότι ο κόσµος προτιµά τα ποπ τραγουδάκια».

Τη συνέχεια του άρθρου διαβάστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails