Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Ο ΓΕΡΩΝ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ


Ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιος, αγαπημένος της Ιδωτικής Οδού, παρεπιδημών εν Αχαϊα, λειτούργησε την περασμένη Κυριακή στο Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Καλάβρυτα.
Τον ...συνέλαβε ο φίλος δημοσιογράφος Τάκης Μαρτάτος, ο οποίος κατέγραψε το γεγονός και δημοσίευσε τα δέοντα στην εφημερίδα Η ΓΝΩΜΗ της Πάτρας, απ' όπου κι εμείς αναδημοσιεύουμε τα κάτωθι:
Στην Αχαΐα βρίσκεται αυτές τις μέρες πριν το Δεκαπενταύγουστο, ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Αθανάσιος Παπάς ο οποίος θεωρείται ένας ιδιαίτερα φωτισμένος, λαμπρός και μορφωμένος ιεράρχης. Η Ιερά Μητρόπολη Χαλκηδόνος είναι από τις πλέον ιστορικές του Οικουμενικού Θρόνου (του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως) και γεωγραφικά καλύπτει το Ασιατικό κομμάτι της Πόλης, το λεγόμενο Σκούταρι.
Ο κ. Αθανάσιος χειροτονήθηκε επίσκοπος το 1971 ενώ πριν από δυόμιση χρόνια ανακηρύχθηκε Μητροπολίτης Χαλκηδόνος, μίας Μητροπολιτικής επικράτειας που όπως και οι άλλες του Οικουμενικού Θρόνου διέπονται από τους νόμους των Μωαμεθανών. Kατάγεται από τα Ιωάννινα, ωστόσο γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πόλη ενώ η ειδικότητά του είναι κριτικός της τέχνης. Μάλιστα υπήρξε μαθητής του σπουδαίου ζωγράφου-αγιογράφου από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας Φώτη Κόντογλου.
Ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος επισκέφθηκε ως ευλαβής προσκυνητής τα ηρωϊκά και μαρτυρικά Καλάβρυτα και χοροστάτησε την περασμένη Κυριακή 8 Αυγούστου στη Θεία λειτουργία στον καθεδρικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου και κήρυξε το θείο λόγο.

Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη σοβαρή οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας, ενώ άφησε αιχμές για οργανωμένο σχέδιο που υπάρχει να «χτυπηθούν» τα τρία σημαντικότερα στοιχεία των Ελλήνων, ενός έξυπνου αλλά ατίθασου λαού, όπως πολλοί ξένοι μας θεωρούν, τα οποία είναι η γλώσσα μας, η θρησκεία μας και ο πολιτισμός. Επίσης αναφέρθηκε στα χρέη στις τράπεζες που πνίγουν τα ελληνικά νοικοκυριά αλλά και στην προσπάθεια δημιουργίας μίας σύγχρονης Ευρώπης χωρίς εκκλησία, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Τον κ. Αθανάσιο προλόγισε λίγο πριν το τέλος της Θείας λειτουργίας, ο εφημέριος του ιερού ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου π. Γεώργιος Μπίρμπας, ο οποίος υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι ο κ. Αθανάσιος είναι ένας ομολογητής της πίστεως που διδάσκει το ιερό Ευαγγέλιο και τις ελληνοχριστιανικές παραδόσεις και προσφέρει τις καλές υπηρεσίες του μέσα σε δύσκολες συνθήκες και δοκιμασίες συχνά λοιδωρούμενος από τους μωαμεθανούς.

Ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος επισκέφθηκε τα ιερά και ιστορικά προσκυνήματα της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας και της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου καθώς και τον Τόπο της Θυσίας στα Καλάβρυτα. Μετά την Αχαΐα αναμένεται να ταξιδέψει στην Καρδίτσα όπου και θα περάσει το διήμερο του Δεκαπενταύγουστου.
Ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος την Κυριακή 8 Αυγούστου δεν μπόρεσε να συλλειτουργήσει με τον κ. Αθανάσιο στα Καλάβρυτα καθώς, όπως πληροφορηθήκαμε, βρισκόταν στον ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα στο γειτονικό Σκεπαστό όπου και τέλεσε χειροτονία ιερέως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails