Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΞΗΣ



Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος (αρ. 114) του περιοδικού Σύναξη, με θέμα "Η οικονομία σε κρίση". Αμφίσημος ο τίτλος, παραπέμπει τόσο στην τρέχουσα κρίση, στην οποία έχει περιέλθει το οικονομικό σύστημα, όσο και στην κριτική διαδικασία στην οποία πρέπει να υποβληθεί η οικονομική πραγματικότητα.
Το αφιέρωμα προσεγγίζει το ζήτημα φέρνοντας στην επιφάνεια έναν ριζοσπαστικό θεολογικό λόγο, ο οποίος διαλέγεται με το σήμερα κριτικά και αυτοκριτικά.
Προτάσσεται ένα ανθολόγιο πατερικών κ.ά. κειμένων, τα οποία εκπροσωπούν θεολογικά ρεύματα που καυτηριάζουν την εκμετάλλευση, την φρενίτιδα του πλουτισμού και τον καταναλωτισμό.
Στη συνέχεια γράφουν οι: Θανάσης Ν. Παπαθανασίου (για την αλληλεγγύη ως ουσιώδες στοιχείο της χριστιανικής ταυτότητας), Ρόουαν Ουίλιαμς, αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρυ (για τη σχέση ηθικής και σύγχρονης οικονομίας), Μανώλης Δρεττάκης (για τη στάση των χριστιανών απάναντι στην οικονομική κρίση), Γιώτα Πάστρα και Χαρίδημος Τσούκας (για τις "ηθικές τράπεζες"), Γιώργος Κρανιδιώτης (για τη σχέχη ιατρικής και ελεύθερης αγοράς) και Αλέξανδρος Καριώτογλου (για τη στάση του Ισλάμ απέναντι στην οικονομία).
Το τεύχος πλαισιώνεται από σελίδες ζωντανού διαλόγου και βιβλιοκρισιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails