Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΔΕΝ ΦΟΒΑΤΑΙ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ


Στο Φως Φαναρίου, διαβάστε, αγαπητοί συνοδίτες, το ρεπορτάζ του Νίκου Μαγγίνα για την σημερινή πανήγυρη της Αγίας Κυριακής στο Κοντοσκάλι. Εδώ παραθέτω το όσα είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος για τον αείμνηστο προκάτοχό του Πατριάρχη Αθηναγόρα, με αφορμή τη συμπλήρωση 38 ετών από την εκδημία του:

Σχετικά με τον Πατριάρχη Αθηναγόρα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε ότι "δημιούργησε την Οικουμενική Κίνηση για το Πατριαρχείο μας, συνήψε σχέσεις με την Ρώμην, με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, με όλους τους άλλους Διαχριστιανικούς Οργανισμούς, και έδειξε την καλή διάθεση της Ορθοδοξίας να διαλέγεται με πἀντα άνθρωπον καλής θελήσεως, αποδεικνύοντας τοιουτοτρόπως ότι δεν φοβείται τον διάλογον, πιστεύουσα ότι κατέχει την Αλήθειαν". Μέσα σε αυτό το πνεύμα ο Πατριάρχης χαιρέτισε τους παρισταμένους στον Ναό Ορθοδόξους και Καθολικούς Θεολόγους, οι οποίοι τις ημέρες αυτές πραγματοποιούν Συνέδριο στην Πόλη με αντικείμενο συζητήσεως τις Οικουμενικές Συνόδους που συνήλθαν κατά το διάστημα της αδιαιρέτου Εκκλησίας. "Εμείς οι Ορθόδοξοι πιστεύουμε ότι πάνω στο έδαφος της αδιαιρέτου Εκκλησίας της πρώτης χιλιετίας μπορούμε κατά τρόπο ασφαλή να επανασυναντηθούμε και να ενωθούμε. Η Εκκλησία την οποία ίδρυσε ο Χριστός, η Εκκλησία του Συμβόλου της Πίστεως, δεν έπαυσε ποτέ να είναι μία. Εμείς οι Χριστιανοί είμαστε διηρημένοι και θέλουμε να επιστρέψουμε και στην ορατή ενότητα της Εκκλησίας, γι' αυτό και αγωνιζόμεθα και υποστηρίζουμε ενθέρμως τον Θεολογικόν Διάλογον μεταξύ Ρώμης και Ορθοδοξίας, διότι δεν πρόκειται περί διαλόγου μόνον μεταξύ Ρώμης και Νέας Ρώμης, δηλαδή Κωνσταντινουπόλεως, αλλά περί διαλόγου Πρεσβυτέρας Ρώμης και συμπάσης της Ορθοδοξίας".

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αιωνία η μνήμη του Μεγάλου Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρου του Α'.
Όσοι διαθέτουν αρχείο της εφημερίδος "Εκκλησιαστική Αλήθεια"(της Εκκλησίας της Ελλάδος) μπορούν να αναγνώσουν σχετικό άρθρο του Άρχοντος Αρ.Πανώτη το οποίο δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 1991, με αφορμή την κοίμηση του αοιδίμου Πατριάρχου Δημητρίου του Α', αμέσου διαδόχου του Αθηναγόρου και αμέσου, επίσης, προκατόχου του νυν ευκλεώς Πατριαρχούντος Βαρθολομαίου του Α'. Στο άρθρο αυτό περιγράφονται τα κατά τον τελευταίο καιρό της επιγείου ζωής του Αθηναγόρου(Πάσχα 1972 στην Πόλη όπου η Ανάσταση έγινε το πρωί στις 6 της Κυριακής του Πάσχα....λόγω γνωστών λόγων...), τα προ της κοιμήσεως του (η συμμετοχή του στην Τράπεζα του Κυρίου στις 29-6-1972,εορτή των Πρωτοκορυφαίων, στο Καθολικό της Μονής Αγ.Τριάδος Χάλκης-όπου στεγάζεται και η γεραρά Θεολογική Σχολή, με λειτουργό τον Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο-νυν Οικουμενικό Πάτριάρχη, τους Τούρκους της Χάλκης να τον βλέπουν να μεταφέρεται στην Πόλη και να λέγουν "ο Αζίζ Μπαμπά ασθενεί"), τα της κοιμήσεως και εξοδίου του ακολουθίας και, τέλος, τα της εκλογής του μακαριστού διαδόχου του Δημητρίου, του ως Κυρηναίου εκλεγέντος και υπακούσαντος στην φωνή την ένδον της ιστορίας και του Θυσιαστηρίου και εκείνη την "τραγική" των περί Αυτόν και εν τέλει, ως ο ίδιος είπε στον "επιβατήριο" λόγο του μαζί με τα ανωτέρω, "Φωνή Κυρίου εγένετο προς ημάς".
Είη η μνήμη των αοιδίμων Πατριαρχών Αθηναγόρου και Δημητρίου αιωνία, είησαν δε και τα έτη του διαδόχου Αυτών Βαρθολομαίου πολλά και "ασταύρωτα"!

Related Posts with Thumbnails