Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ Ο ΓΕΡΩΝ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ


φωτό (από τα γυρίσματα της εκπομπής): Νικόλαος Μαγγίνας

Αυτή την ώρα, αγαπητοί συνοδίτες, στο σημερινό Αρχονταρίκι της ΕΤ1, την γνωστή εκπομπή που παρουσιάζει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, προσκεκλημένος είναι ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιος, λόγιος ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου.
Ο Γέρων Χαλκηδόνος ομιλεί για τους ναούς και τις μονές της ιστορικής επαρχίας του, της Μητροπόλεως Χαλκηδόνος. Ομιλεί, επίσης, για τη σημασία του Βυζαντίου και για τον διάλογο με τους ετεροδόξους. Ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα προδοσίας της πίστεως. Η ένωση, με τους Ρωμαιοκαθολικούς, είπε, μπορεί να μη γίνει ποτέ, αλλά ο διάλογος πρέπει να γίνεται και δεν πρέπει να παραθεωρείται η τεράστια θεολογική εργασία που έχει γίνει στο πλαίσιο των θεολογικών διαλόγων. Και είναι μια εργασία που δεν γνωρίζουμε.
Συγκινητική στιγμή της εκπομπής οι ιερείς ναών της Μητροπόλεως Χαλκηδόνος, που μιλάνε για τον αγώνα τους για την συνέχεια του Γένους των Ρωμιών στην Πόλη.
Την προηγούμενη Κυριακή στο Αρχονταρίκι προσκεκλημένος ήταν ο Μητροπολίτης Πέργης Ευάγγελος, ο οποίος μίλησε για το τεράστιο ανακαινιστικό έργο που έχει επιτελεσθεί στους ναούς της Πόλης.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αξίζει να αναφέρουμε πως η συνέντευξη του Σεβ. Γέροντος Χαλκηδόνος, Δρος Αθανασίου Παππά, έχει μαγνητοσκοπηθεί στην "αίθουσα της Παναγίας" του παλαιού και προσφάτως ανακαινισθέντος(1987-1989) Παλαιού κτιρίου των Πατριαρχείων, στο Φανάρι. Ως γνωστόν η "σκηνή" της "Σκηνίτιδος Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως" πολλά διά των αιώνων Πάθη υποστάσα, ανεκαινίσθη το πλέον πρόσφατον κατά την ως άνω χρονικήν περίοδον, μετά πολυχρόνιον Πάθος εκ της πυρκαϊάς-εξαιτίας βραχυκυκλώματος... ... ... ... Η ανακαίνισις ήρξατο αμέσως πρίν την απαρχήν της ανά την Χριστιανικήν Οικουμένην Ιεράς Πορείας "ειρήνης, αγάπης και ενότητος" του μακαριστού Πατριάρχου Δημητρίου, αμέσου προκατόχου του τανύν ευκλεώς Πατριαρχούντος Βαρθολομαίου, ο δε εγκαινισμός του ανακαινισθέντος κτιρίου των Πατριαρχείων εγένετο υπό του αοιδίμου Πατριάρχου Δημητρίου την Κυριακήν των κατά σάρκα Προπατόρων του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, 17ην Δεκεμβρίου 1989, μετά Πατριαρχικής και Συνοδικής Λειτουργίας.

Related Posts with Thumbnails