Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

ΙΕΡΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΘΡΟΝΟΥ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ


Στο σημερινό δελτίο τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου διαβάζουμε ότι ο Πατριαρχικός Επίτροπος Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιος εδέχθη πολλούς Μητροπολίτες του Οικουμενικού Θρόνου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι πήγαν αυτές τις μέρες στο Φανάρι.
Προφανώς η μετάβασή τους εκεί, και μάλιστα απόντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στην Ρωσία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, συνδέεται με την πρόσκληση που έλαβαν δεκαπέντε Μητροπολίτες του Θρόνου να προσέλθουν ενώπιον των ληξιαρχικών αρχών της Τουρκίας για να υποβάλουν αίτηση, προκειμένου να λάβουν την υπηκοότητα της γείτονος χώρας και να αποκτήσουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν ακόμη και την ανάδειξή τους στον Πατριαρχικό Θρόνο.
Αυτή η διαδικασία είχε οριστεί από τις αρμόδιες Τουρκικές Αρχές για τα τέλη Μαϊου - αρχές Ιουνίου. Έτσι, επέστη ο καιρός και οι ιεράρχες συνήχθησαν στην Πόλη για τα δέοντα.
Εφ' όσον όλα πάνε καλά θα έχει εκπληρωθεί ένας ακόμη στόχος, ένα ακόμη όνειρο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου: Να μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για τον Πατριαρχικό Θρόνο και ιεράρχες του Θρόνου που δεν μένουν στην Πόλη, αλλά υπάγονται στην δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου (Κρήτη, Δωδεκάνησα, Αμερική, Ευρώπη, Ασία). Και να ψηφίζουν και αυτοί στην εκλογή του Πατριάρχου, αφού θα έχουν τουρκική υπηκοότητα.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μετά το τόλμημα να διευρύνει την σύνθεση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου με ιεράρχες εκτός της Κωνσταντινουπόλεως, φαίνεται πως κατακτά και τον επόμενο στόχο, δηλ. το δικαίωμα στην ψήφο και την εκλογή του Οκουμενικού Πατριάρχου για τους ιεράρχες του Θρόνου που το επιθυμούν και έτσι μπαίνουν στην διαδικασία απόκτησης τουρκικής υπηκοότητας.
Είναι σαφώς δείγμα καλής θέλησης της γείτονος. Ας ελπίσουμε πως θα ολοκληρωθεί και θα έχει και συνέχεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails