Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ


Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών της Ι. Μ. Δημητριάδος & Αλμυρού σε συνεργασία με το Δήμο Αλμυρού διοργανώνει στρογγυλή τράπεζα με θέμα:
Πρόσφυγες, Μετανάστες και Εκκλησία

Αύριο Τρίτη 18 Μαΐου 2010, ώρα 7.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αλμυρού.
Η πολυπολιτισμικότητα και η πολυθρησκευτικότητα είναι πραγματικότητες που ανοίγουν μπροστά μας τεράστια κοινωνικά, ηθικά και πνευματικά ζητήματα. Πού είναι η Εκκλησία σε όλα αυτά; Παίρνει θέση; Τα συμμερίζεται; Τα εγκρίνει; Σιωπά; Η μήπως δεν ακούγεται; Μπορεί η Εκκλησία να μένει θεατής και σε απόσταση ασφαλείας μπροστά σε εκδηλώσεις φόβου, επιφυλακτικότητας ακόμη και ρατσισμού που αμαυρώνουν την εικόνα του Θεού και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου; Μήπως η ίδια η Εκκλησία συλλαμβάνεται πολλάκις ανακόλουθη με το κήρυγμα και την πράξη του Ιδρυτή και Κυρίου της Ιησού Χριστού όταν διαλέγει με τη σιωπή της το στρατόπεδο των ισχυρών και όχι των αδυνάτων, των θυτών και όχι των θυμάτων; Ας αναλογιστούμε, λοιπόν, τι θα έκανε ο Ιησούς Χριστός στη θέση μας: Θα σιωπούσε; Θα συναινούσε; Θα κρυβόταν; Θα μιλούσε για δικούς του και ξένους, για ντόπιους και μετανάστες, για ημεδαπούς και αλλοδαπούς; Αυτός που γεννήθηκε ως ξένος και ως αλλοδαπός; Αυτός που μεγάλωσε ως μετανάστης και ως φυγάς;
Ίσως, η συγκατοίκηση με τον «ξένο» και αλλοεθνή (πολυπολιτισμικότητα και πολυθρησκευτικότητα) δεν αποτελεί τελικά απειλή, αλλά θετική πρόκληση για την Εκκλησία. Ίσως τελικά, να της δίνει την ευκαιρία για τον τονισμό της καθολικότητας και της οικουμενικότητάς της, μα και για την απαλλαγή της από τον εθνοκεντρικό και τον εσωστρεφή αμυντικό της λόγο, άρα και για την αναγνώριση και αποδοχή του πολιτισμικού και θρησκευτικού πλουραλισμού, της υποδοχής, αποδοχής και αγάπης του άλλου, του ξένου, του διαφορετικού.
Ίσως, ήρθε η στιγμή να δώσει η Εκκλησία μας μαρτυρία Χριστού σταυρωθέντος και αναστάντος, εν ω «ουκ ένι Ιουδαίος ουδέ Έλλην, ουκ ένι δούλος ουδέ ελεύθερος, ουκ ένι άρσεν και θήλυ» (Γαλ. 3:28)
Αυτές είναι κάποιες από τις σκέψεις που θα κατατεθούν στη στρόγγυλη τράπεζα της 18ης Μαΐου 2010, χωρίς προκαταλήψεις και φιλολογικού τύπου εξάρσεις.
Στη στρογγυλή τράπεζα συμμετέχουν:
π. Θεόδωρος Μπατάκας, εφημέριος Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου, υπεύθυνος Συλλόγου συμπαραστάσεως κρατουμένων "Ο Εσταυρωμένος"
Παναγιώτης Ζαρίφης, Master Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Αθηνών, Στέλεχος Γ. Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής
Αντώνιος Παπαντωνίου, Δρ. Κοινωνικών Επιστημών, Υπεύθυνος Κέντρου συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών και Οικουμενικού Προγράμματος Προσφύγων της Ι. Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος
Νίκος Βαραλής, Συγγραφέας-Δημοσιογράφος, Διευθυντής Ραδιοφωνικού Σταθμού "Ορθόδοξη Μαρτυρία" της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος
Την εκδήλωση συντονίζει ο Παντελής Καλαϊτζίδης, Δρ Θεολογίας, Υπεύθυνος της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών και Διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Ευάγγελος Χατζηκυριάκος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails