Τρίτη 20 Απριλίου 2010

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Δ.Ε. ΤΟΥ "ΚΑΙΡΟΣ" ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


Στο πλαίσιο των επαφών του Πανελληνίου Θεολογικού Συνδέσμου «ΚΑΙΡΟΣ» κλιμάκιο της Διοικούσας Επιτροπής (κ.κ. Δ. Μόσχος, Α. Αργυρόπουλος, Θ. Αμπατζίδης, Χ. Παπασωτηρόπουλος και Γ. Παπαδόπουλος) επισκέφθηκε την Τρίτη (13-4-2010) την έδρα της Ιεράς Συνόδου στην Ι. Μ. Πετράκη και είχε συνάντηση, έπειτα από σχετική πρόσκληση, με την Συνοδική Επιτροπή Παιδείας. Κατά την διάρκεια της συνάντησης τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, αφού ευχαρίστησαν για την πρόσκληση του Συνδέσμου ανέπτυξαν διεξοδικά τις θέσεις του για την Θρησκευτική εκπαίδευση στην Ελλάδα και ειδικότερα για το περιεχόμενο και τους σκοπούς του μαθήματος των Θρησκευτικών, ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις (θέμα απαλλαγών) στο χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ο Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής (Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος) και τα μέλη (Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Πατρών κ. Χρυσόστομος, π. Αντώνιος Καλλιγέρης, π. Πολύκαρπος Μπόγρης, Αθ. Παπαθανασίου, Π. Νικολόπουλος και Ηλ. Λιαμής) παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των μελών της Δ.Ε και με τις διευκρινιστικές ερωτήσεις τους έδειξαν ότι συμμερίζονται τόσο τις ανησυχίες των ενεργών εκπαιδευτικών για τη θέση και την πορεία του μαθήματος όσο και τις αντικειμενικές δυσκολίες στο σημερινό σχολείο, ενώ παράλληλα αναγνώρισαν στις διακηρυγμένες θέσεις του Συνδέσμου, τις ειλικρινείς προθέσεις του για την ποιοτική αναβάθμιση του προσφερόμενου Θρησκευτικού μαθήματος.

Η Συνοδική επιτροπή σημείωσε με εμφανή ικανοποίηση , ότι στην πρόταση του Συνδέσμου για το μάθημα των Θρησκευτικών, δεν υποτιμάται ούτε απομειώνεται η θέση και η σημασία της ορθόδοξης θεολογίας, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής κατά την διεξαχθείσα συζήτηση. Στο κλείσιμο της συνάντησης ο πρόεδρος της Συνοδικής επιτροπής ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Συνδέσμου για την ανταπόκρισή τους καθώς με την παρουσίασή τους συνέβαλαν στην ενημέρωση των μελών της για τις απόψεις των μελών του νέου Θεολογικού Συνδέσμου που δραστηριοποιούνται σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, σχετικά με το παρόν και το μέλλον του μαθήματος των Θρησκευτικών, καλώντας ταυτόχρονα όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη σε μια διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος προς όφελος της κοινής υπόθεσης.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"προς όφελος της κοινής υπόθεσης."........ Και εις τι συνίσταται η "κοινή" εν λόγω "υπόθεση";;; Μήπως είναι η απάντηση στο αινιγματώδες ερώτημα περί θανάτου και την κατάργησή του "Θανάτω";;;

Ανώνυμος είπε...

Με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο σύνδεσμος θεολόγων ΚΑΙΡΟΣ μας ενημερώνει για συνάντηση μελών της Διοικούσας Επιτροπής του με τη Συνοδική Επιτροπή για την Παιδεία. Πολλά ερωτήματα γεννώνται από το περιεχόμενο του Δελτίου Τύπου:
1. Η συνάντηση έγινε «έπειτα από σχετική πρόσκληση» της Συνοδικής Επιτροπής προς τον ΚΑΙΡΟ! Αλήθεια, η Σύνοδος δεν γνωρίζει ότι επίσημο όργανο των θεολόγων εκπαιδευτικών είναι η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων; Δεν της αρκούσε η συνάντηση με την ΠΕΘ και έσπευσε αμέσως μετά να συναντηθεί και με τον ΚΑΙΡΟ; Προσπαθεί να εμφανίσει το διασπαστικό νεοσύστατο σύνδεσμο ΚΑΙΡΟΣ ως ένα ακόμη επίσημο φορέα των θεολόγων; Αν έτσι έχουν τα πράγματα, μετά λύπης μας πληροφορούμε τη Σύνοδο ότι ο ΚΑΙΡΟΣ δεν εκπροσωπεί παρά μια μικρή ομάδα κουλτουριάρηδων θεολόγων, ελάχιστοι από τους οποίους είναι ενεργοί θεολόγοι εκπαιδευτικοί της τάξης......
2. Ας μην κρυβόμαστε όμως πίσω από το δάχτυλό μας. Ο Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος έχει για στενούς συνεργάτες του πολλούς θεολόγους του ΚΑΙΡΟΥ. Τα ίδια αυτά πρόσωπα αποτελούν και τον κύκλο θεολόγων της αρχιεπισκοπικής αυλής. Η συνάντηση λοιπόν δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια συμφωνημένη παράσταση, αφού οι θεολόγοι του ΚΑΙΡΟΥ μπαινοβγαίνουν στα συνοδικά και αρχιεπισκοπικά δώματα και γνωρίζονται καλά με το Μητροπολίτη Δημητριάδος. Δεν ήταν λοιπόν δύσκολο οι περιερχόμενοι τους συνοδικούς διαδρόμους να παρακαθίσουν σε ένα τραπέζι για να ενημερώσουν δήθεν τη συνοδική Επιτροπή για πράγματα που είναι ήδη προσυμφωνημένα.
..........

Ανώνυμος είπε...

...........
3. Ας μιλήσουμε όμως και με ονόματα. Ο Σταύρος Γιαγκάζογλου, Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου σχεδιάζει την αλλαγή του χαρακτήρα του θρησκευτικού μαθήματος. Η αναφορά στο Δελτίο Τύπου «Η Συνοδική επιτροπή σημείωσε με εμφανή ικανοποίηση , ότι στην πρόταση του Συνδέσμου για το μάθημα των Θρησκευτικών, δεν υποτιμάται ούτε απομειώνεται η θέση και η σημασία της ορθόδοξης θεολογίας, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής κατά την διεξαχθείσα συζήτηση» δεν αποτελεί παρά ένα μεγάλο ψεύδος των θεολόγων του ΚΑΙΡΟΥ που αποδέχτηκε και η Συνοδική Επιτροπή. Η πρόταση του ΚΑΙΡΟΥ για το μάθημα των Θρησκευτικών, που είναι ακριβώς ίδια με τα σχέδια των Συμβούλων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, προβλέπει σαφή μείωση της αναφοράς στην Ορθόδοξη πίστη, θεολογία και ζωή και μεγάλη αύξηση των ενοτήτων που θα αναφέρονται στον Παπισμό, τον Προτεσταντισμό και τα ξένα θρησκεύματα. Τούτο φάνηκε ήδη και στα νέα Αναλυτικά Προγράμματα στην Κύπρο, τα οποία σχεδιάστηκαν με τη συμμετοχή και του Σταύρου Γιαγκάζογλου.
4. Επιπλέον, ο Αθανάσιος Παπαθανασίου, μέλος της Συνοδικής Επιτροπής για την Παιδεία, είναι και μέλος του Συνδέσμου ΚΑΙΡΟΣ! Θα μπορούσε λοιπόν και μόνος του να ενημερώσει την Επιτροπή για τις θέσεις του ΚΑΙΡΟΥ. Πρόκειται για ένα θέατρο του παραλόγου. Στην ουσία οι κουλτουριάρηδες θεολόγοι έχουν καταφέρει να καταλάβουν καίριες θέσεις στην Εκκλησία (ο Παπαθανασίου μέλος της Συνοδικής Επιτροπής για την Παιδεία, ο Μπέγζος Διευθυντής του Διορθόδοξου Κέντρου, ο Γιαγκάζογλου Διευθυντής του περιοδικού «Θεολογία», ο Καλαϊτζίδης Διευθυντής της Ακαδημίας του Δημητριάδος κλπ) και τώρα έρχονται ως δήθεν θεολόγοι του ΚΑΙΡΟΥ για να ενημερώσουν τη συνοδική επιτροπή για το μάθημα των Θρησκευτικών, το οποίο έχουν χρόνια να διδάξουν σε τάξη. Για να μιλήσουμε με ποδοσφαιρικούς όρους, το παιχνίδι είναι στημένο.
5. Το ερώτημα πλέον είναι ποια είναι η θέση των Ιεραρχών απέναντι στα καμώματα του Δημητριάδος και των ευρωθεολόγων του. Θα τον αφήσουν να προωθήσει την απορθοδοξοποίηση του θρησκευτικού μαθήματος; Με απογοήτευση διαβάσαμε ότι στη συνάντηση ήταν παρών και ο Μητροπολίτης Σιατίστης, ο οποίος, όμως, όπως τουλάχιστον φαίνεται στο Δελτίο Τύπου, ουδεμία αντίρρηση έφερε στα σχέδια και τα πρόσωπα του ΚΑΙΡΟΥ.
6. Η Διοικούσα Εκκλησία οφείλει να εγκαταλείψει τα ΚΑΙΡΟσκοπικά παιχνίδια και, αν πραγματικά ενδιαφέρεται για την θρησκευτική εκπαίδευση των μαθητών της Ελλάδος, θα πρέπει να συνεργαστεί μόνο με την Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων που εκπροσωπεί όλους τους θεολόγους των σχολείων. Τελικά, ποιες απόψεις βρίσκονται πιο κοντά στη συνοδική θέση για το μάθημα των Θρησκευτικών; Αυτές της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων ή εκείνες του ΚΑΙΡΟΥ; Ου δύναται (η Σύνοδος) δυσί κυρίοις δουλεύειν. Διότι είναι σαφής και ξεκάθαρη η διάσταση απόψεων ΠΕΘ και ΚΑΙΡΟΥ για το θρησκευτικό μάθημα.
7. Ποια είναι η θέση των Συνοδικών Μητροπολιτών για το θρησκευτικό μάθημα; Θέλουν ένα ορθόδοξο χριστιανικό μάθημα βασισμένο στην Αγία Γραφή και τους Πατέρες ή ένα συνονθύλευμα θρησκευτικών γνώσεων για όλες τις θρησκείες, με υποβάθμιση της Ορθόδοξης Θεολογίας και αύξηση της διδασκαλίας για τις αιρέσεις του Παπισμού, του Προτεσταντισμού και τα ξένα θρησκεύματα;
8. Ο φόβος διάσπασης του κλάδου των θεολόγων από την ίδρυση του ΚΑΙΡΟΥ έχει ήδη αρχίσει να επαληθεύεται. Και σε αυτό συνεργεί πρώτη η Σύνοδος, με πρωτεργάτη το Μητροπολίτη Δημητριάδος, που προσπαθεί να «νομιμοποιήσει» τις διασπαστικές πράξεις του ΚΑΙΡΟΥ.

Related Posts with Thumbnails