Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Η ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΙΚΟΥ ΗΘΟΥΣ



Πολύς θόρυβος γίνεται τις τελευταίες μέρες γύρω από το θέμα της μεταφράσεως των λειτουργικών κειμένων. Πολλοί θεωρούν ότι η όποια μεταφραστική απόπειρα συνιστά νοησιαρχία, εκκοσμίκευση και τα τοιαύτα.
Ας συμφωνήσω. Έχουμε όμως εξετάσει σοβαρά τα ποικίλα φαινόμενα αλλοτρίωσης της λειτουργικής μας ζωής από τους τάχα και παραδοσιακούς;
Χαλάει ο κόσμος, για παράδειγμα, στον καιρό μας, με τις ενθρονίσεις ηγουμένων και τις κουρές μοναχών. Γεγονότα απολύτως αφορώντα στην μοναχική ζωή γίνονται φιέστες και - φευ! - show, στο οποίο συχνά πρωταγωνιστούν επίσκοποι, οι οποίοι εξαπολύουν ...κορώνες υπέρ του μοναχικού ιδεώδους με ταυτόχρονη κάλυψη της μοναχικής κουράς, για παράδειγμα, από τηλεοπτικό σταθμό, προβολή σε οθόνες εκτός του Καθολικού της Μονής - ένεκα πλήθους πιστών! - και - αλίμονο! - και κέτερινγκ (κουράς!!!).
Η εκκοσμίκευση σε όλο της το μεγαλείο!
Αυτό όμως που αγγίζει τα όρια της γελοιότητας είναι το σόου Ενθρόνιση Ηγουμένης!
Στο Μέγα Ευχολόγιο (σ. 181-84) υπάρχει η Τάξις επί προχειρίσει Ηγουμένου, ο οποίος ενθρονίζεται "εις ηγούμενον και ποιμένα", προφανώς επειδή είναι ιερεύς και πνευματικός. Κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση της ηγουμένης, γι' αυτό και δεν υπάρχει αντίστοιχη τάξη.
Αλλά τι πειράζει να γίνει μια πανηγυρική τοιαύτη ενθρόνιση προς τέρψιν των κάθε λογής Αλεκονούληδων που ...ευδοκιμούν στην εν Ελλάδι Εκκλησία; Η Εκκλησία έρμαιο στις ...ορέξεις κάθε ασχέτου! Με το επιχείρημα: "Δεν έγινε και καμία αμαρτία ή κανένα έγκλημα".
Αυτή τη βεβήλωση του Ορθοδόξου μοναχισμού την πληρώνουμε ήδη πολύ ακριβά με την απώλεια των κριτηρίων και την αλλοίωση του μοναχικού ήθους.
Aναδημοσίευση του ως άνω στον ΤΡΕΛΟ-ΓΙΑΝΝΗ.

23 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Παναγιώτη,Χριστός Ανέστη,έχεις απόλυτο δίκαιο σε όλα όσα λές, το θέμα είαι πιος σε ακούει παιδί μου,όλοι είναι θαμπομένοι από ταφώτα του κόσμου και της κάμερας και όχι το φώς της αναστάσεως του Χριστού μας,αν μάλιστα διαθέτουν και δικά τους μμε τότε το κακό ειναι μέγιστο,αν μπορούσαν θα έβαζαν κάμερα και μέσα στο κουβούκλιο του Παναγίου τάφου

Ανώνυμος είπε...

Πίσω από την πλάκα, πολλές φορές κρύβεται μία σοβαρότητα, ως "απόθετον κάλλος".Το δράμα είναι ότι όταν πίσω από τη σοβαρότητα κρύβεται η πλάκα, ο εκκλησιαστικός χαβαλές και τζερτζελές. Τότε μπορεί να διαπιστώσει κανείς το μέγεθος της πτώσης των εκκλησιαστικών πραγμάτων και προσώπων. Μόνον μία προσευχή υπάρχει εν προκειμένω...." Κύριε ελέησον ".

Ανώνυμος είπε...

Οι προς αρχιερατεία υποψήφιοι είναι μπόλικοι. Οι δεσποτικοί θρόνοι όμως είναι πια λίγοι από τσοι υποψήφιους και για κιονά προσπαθούν να παρηγοριούνται με τσοι ηγουμενικούς μανδύες και ράβδους. Αλήθεια έχετε δει να χοροστατεί ηγούμενος. Δεν ξεχωρίζεις αν είναι δεσπότης. Μανδύας και πατερίτσα δεσποτική. Το μόνο που ξεχωρίζει είναι ο Σταυρός. Για κιονά και φροντίζουνε οι ηγούμενοι όντε χοροστατούνε να χώνουνε το Σταυρό στο μανδύα και να φαίνεται μόνο η αλυσίδα για να μη μπορεί να διακρίνει κιανείς αν είναι εγκόλπιο για Σταυρός. Βέβαια δεν είναι ετσά όλοι. Αυτό το βιολί κρατούνε όσοι έχουνε πάθει ¨μιτρικά¨στην κεφαλή τως.
Άσε και το άλλο. Τσοι διάκους με τα επανωκαλύμαυχα. Ε, δε δικαιολογούνται; Ανέ ντύνονται σαν αρχιμανδρίτεςοντέ είναι διάκοι, λογικό είναι να ντύνονται σα δεσποτάδες οντέ γίνονται αρχιμανδρίτες!
Ο Θεός να τσοι φωτίσει όλους.
Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Σημεία των καιρών και σημεία παρακμής,οι παλαιοί Αρχιερείς έκαναν τέτοιες φιέστες? Τι προσφέρουν όλα αυτά στον μοναχισμό μας,μήπως νομίζουν κάποιοι ότι έτσι θα κινήσουν το ενδιαφέρων των νέων για τον μοναχισμό και την αφιερωσή τους στην Εκκλησία? Τι νέα ήθη και έθιμα είναι τούτα? μήπως ακολουθούν οι ενθρονίσεις των ιεροψαλτών και των νεωκόρων?

Ανώνυμος είπε...

Οι αμπελοφιλοσοφίες όλων σας είναι σεβαστές. Άλλα ο λαός λέει: Όσα δεν τα φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια.
Είναι κομματάκι δύσκολο να γίνεις καλόγερας ή καλόγρια, πρέπει να το λέει η καρδούλα σου. Όλα αυτά που γράφει ο ιστολόγος και οι σχολιογράφοι είναι περιτύλιγμα της μιζέριας που σας διακρίνει.
Χριστός Ανέστη.

Ανώνυμος είπε...

Ντόρος να γίνεται ρε παιδιά...ν'ανέβάσουμε λίγο το ίματζ και των ταπεινών τη καρδία μοναχών.Γιατί δηλαδή μόνο οι Δεσποτάδες πρέπει να βρίσκονται στην επικαιρὀτητα?

Ανώνυμος είπε...

Φημολογείται ότι θα πραγματοποιηθή φεστιβάλ χριστιανικών νεολαιών. Ο Κοινούσης θα τραγουδήσει, η κ. Σοφία Βόσου, ο μον. Παντελεήμων απο τους παπα-ροκάδες;
ο σάλος.

Ανώνυμος είπε...

για τον πρώτο σχολιαστη: ωραια εχει δίκηο ο ιστολόγος, μήπως όμως εμπίπτει σε αυτούς που εχουν τα δικα τους ΜΜΕ που λες, γιατι στη αμεσως επομενη ανάρτηση φαίνεται να λαμβάνει συνέντευξη απο την κ. Ζωγράφου, και ετσι εντασσεται στην παροιμία που λέει"ειπε ο γαιδαρος τον πετεινό κεφάλα...";

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη έχεις απόλυτο δίκιο.
Ειδικά με την τάξη της κουράς.
Κανείς δεν πρέπει να το αρνηθεί ότι ο Δεσπότης μας έκανε λάθος.
Μεγάλο λάθος...
Καλά ολόκληρος Δεσπότης δεν ξέρει την τάξη της εκκλησίας?
ΕΛΕΟΣ!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ματαιοδοξία στο μεγαλείο της, τι να πει κανείς η τηλεόραση έχει χωθεί παντού να προβάλουμε τα πάντα ,να προβληθούν ,επιτελούμε μέγα έργο , εδώ είμαστε!!! Α.Θ.

Ανώνυμος είπε...

Σε κάποια ελληνική ταινία ήταν μια υπηρέτρια που ήθελε να μοιάσει στην Βουγιουκλάκη και έλεγε στα χωριάτικα,θέλω να γίνω Σιτάρ...Και σε άλλα με υγεία.

Αριμαθαίος είπε...

Σωστή η κριτική σας κ. Ανδριόπουλε, θα τολμούσα να πω ΔΥΣΤΥΧΩΣ σωστή. Πονάω κάθε φορά που με πληροφορούν κάποιοι αδελφοί για την «βεβήλωση του Ορθοδόξου μοναχισμού» και «αλλοίωση του μοναχικού ήθους». Ότι και να πει ο καθένας θα είναι λίγο. Η κατηφόρα που έχουν πάρει οι περισσότεροι άγαμοι κληρικοί, είναι με μεγάλη φόρα, και δεν μπορούν να σταματήσουν με τίποτα.
Οι κρατούντες δεν ακούν. Η δημοσιότητα πάνω από όλα. Με πληροφόρησε κάποιος φίλος για τα νέα ήθη σε ένα τριήμερο σε κάποια επισκοπή. Το Σαββάτο ενθρόνιση(;) Ηγουμένης με τον Επίσκοπο να φωνάζει «Αξία»‼! . Την Κυριακή κουρά Μοναχού με κοσμοσυρροή ως να ήταν κάποιο κοσμικό γεγονός. Και στο τέλος το «λεγόμενο εκκλησιαστικό κέρασμα» τώρα πλέον από «κέτερινγκ».
Το ακόμα χειρότερο την επομένη της κουράς στην ίδια Μονή προσήλθε Αγιορείτης Μοναχός -και μη χειρότερα- για να μιλήσει σε νέους και νέες με θέμα «Μοναχισμός και γάμος». Δεν αντέχω πονάω, τέτοια κατάντια δεν μπορούσα να την φανταστώ. Μία μέρα μετά την κουρά στο Μοναστήρι Αγιορείτης να μιλάει σε νέους και νέες σε μοναστήρι με αυτό το θέμα. Αυτός ο δόλιος ο νέος μοναχός πως θα αισθανόταν στην θέα νέων κοριτσιών στην αρχή της μοναχικής του πορείας; Μα έχει νου και αυτός ο Αγιορείτης; Ας καθίσουν πλέον οι «Αγιορείτες» στα κελιά τους. Περισσότερο είναι περιοδεύοντες στον κόσμο από ότι στις μονές τους.
Κλείνω με το ότι δεν αντέχω αυτή την νέα μόδα, της κουράς μετά από ολίγων εβδομάδων δοκιμασία. Τι θα γινόταν αν περνούσαν 2-3 χρόνια δοκιμασίας ποιο το κέρδος της άμεσης κουράς; Έχουν λογική οι Επίσκοποι και οι Ηγούμενοι;
Κατάλυσαν τα πάντα.
Που να πω τον πόνο μου για αυτές τις κατάντιες.

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη,

Ο misha στα λέει χοντρά!!
http://misha.pblogs.gr/2010/04/h-ekkosmikefsh-twn-elladitwn-kai-oi-paradosiakoi-fanariwtes.html

Δεν θα απαντήσεις;

Ανώνυμος είπε...

ΣΤΟΝ ΨΥΧΙΑΤΡΟ ΑΡΙΜΑΘΑΙΕ...
ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΣΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ...

Ανώνυμος είπε...

Ανάγκη ψυχιάτρου δεν έχει ο Αριμαθαίος αλλά πολλοί εκ των κληρικών της Ελλαδικής Εκκλησίας συμπεριλαμβανομένων και του αγιώνυμου Όρους.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟΥΣ ΤΑΠΕΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΥΣ ΕΓΓΑΜΟΥΣ ΙΕΡΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ,ΜΕ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ,ΜΕ ΑΓΑΠΗ,ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ,ΠΟΥ ΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΟ ΕΡΓΟ,ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΘΡΟΝΙΖΟΥΝ ΑΛΛΑ....ΕΥΚΟΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΧΑΡΑ ΤΟΥΣ ΕΚΘΡΟΝΙΖΟΥΝ!

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το κόμπλεξ με τους άγαμουςκληρικούς σας έχει φάει μερικούς,για δείτε τα σκάνδαλα των εγγάμων στην πόλη σας την Πάτρα και αλλού,την φιλοχρηματία των εγγάμων,τα μαχαιρόματα μεταξύ σας για τι πλούσιες εναρίες,και την ζληλλεια σας για την αγάπη του κόσμου προς τους αγάμους που μαζεύουν τον κόσμο στις εκκλησίες για να κονομάτε ε΄σείς τεμπελιάζοντας και μετά μιλήστε για νομιμότητα,αλλά και οι αρχιερείς μας δεν θέλουν την μονιμότητα των αγάμων στις ενορίες για να τους έχουν στο χέρι και να μην ελένχονται,για την κατάντια τους ορισμένες φορές και τααθεολόγητα κηρύγματά τους και άλλα πολλά.

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΛΕΣ ΚΑΛΕ......ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΑ.

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα σε ένα βιβλίο, νομίζω του π. Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου, που κάνει λόγο για τρεις κατηγόρίες κληρικών στην Εκκλησία.
Η πρώτη των ιερομονάχων, δηλαδή των ιερέων μοναχών που επέλεξαν να μείνουν ισόβια σε μοναστήρι
η δεύτερη των εγγάμων κληρικών, και η τρίτη κατηγορία των αγάμων κληρικών στον κόσμο, που επιλέγουν από την αρχή να μείνουν άγομοι χωρίς να πάνε σε μοναστήρι, γι αυτούς έχουν συνταχθεί οι κανόνες για τις συνείσακτες γυναίκες. Καινομίζω αυτη η κατηγορία ειναι σωστή, γιατί οταν ο γυιός μου μου ειπεί, θέλω να γίνω΄ιερέας, αλλά δεν θέλω να παντρευθώ, ούτε και σε μοναστήρι θέλω να πάω, τι θα τον κάνω, θα τον παντρέψω με την βία ή θα τον κλείσω στο μοναστήρι με τη βία;
Κατά τους ι. κανόνες όταν υπάρχει ανάγκη, μπορει και ενας ιερομόναχος να διορισθεί στον κόσμο προσωρινά, όπως ορίζει ο νόμος.
,

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ χτυπας την Εκκλησια γιατι ο φιλος σου δεν εγινε ΔΕΣΠΟΤΗΣ ουτε στο ΜΕΞΙΚΟ που εφτασε.Λυπαμαι για σενα.ΑΡΧ.π.Ανθιμος.

Ανώνυμος είπε...

όχι μόνο αλλοίωση του μοναχικού ήθους αλλά και του επισκοπικού,αφού από ΜΜΕ βλέπουμε π.χ. αρχιερέα να ψάλει το Ανάστα ο Θεός φορόντας Μίτρα και Μεγάλο Ωμοφόριο,αν δεν κάνω λάθος ούτε ο Μακαριστός γεροντάς του που τον χαρακτήρισε ως άριστο των αρίστων δεν τα έκανε αυτά,δεν πήρε από τον προκάτοχό του τίποτα,μα ούτε και από τον γεροντά του? Κρίμα...

Ανώνυμος είπε...

@24 Απριλίου 2010 10:20 μ.μ - Παν/τε,ΑΡΧ.π.Ανθιμε....,
Πατρικώς Σας συνιστώ λίγη υπομονή... ... ... Διότι στα άνθη, όπως π.χ. τα Χρυσάνθεμα,κ.ά...., δεν προσήκει πρό των '70 η λήψη ψυχοφαρμάκων!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε των 10'20 μ.μ δεν καταλαβαινω τι ΑΗΔΙΕΣ ΓΡΑΦΕΙΣ.ΑΡΧ.π.Ανθιμος.

Related Posts with Thumbnails