Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ

Στην αποψινή εκδήλωση προς τιμήν του Λυκούργου Αγγελόπουλου στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Dr Θεόδωρος Γιαννακάκης, ιατρός – ογκολόγος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: “Θρησκευτική πίστη και υγεία”.

Ακολούθησαν βυζαντινοί ύμνοι που έψαλαν οι:

- Φώτιος Γιαννακάκης, Άρχων Πρωτοψάλτης της Ι. Μητροπόλεως Περιστερίου. Απέδωσε "Σε υμνούμεν" του αειμνήστου Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Μ.τ.Χ.Ε. Βασιλείου Νικολαϊδη και "Άξιον εστί..." Τριανταφύλλου Γεωργιάδη σε ήχο πλ. δ' χρωματικό.


- Γρηγόρης Νταραβάνογλου, Άρχων Μαϊστωρ της Μ.τ.Χ.Ε. ο οποίος έψαλε το ιδιόμελον της Μ. Τεσσαρακοστής "Λησταίς λογισμοίς..." σε ήχο πλ. β' και στο μέλος Ιακώβου Πρωτοψάλτου.
Ο Γρ. Νταραβάνογλου εξέφρασε απερίφραστα και την εκτίμηση προς το πρόσωπο του Λυκούργου Αγγελόπουλο, του οποίου εξήρε την εργατικότητα.
- Χάρης Νταραβάνογλου, Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος της Μ.τ.Χ.Ε., ο οποίος έψαλε τον στίχο "Ευλογημένη συ εν γυναιξί" (ήχ. δ') από το "Θεοτόκε Παρθένε" του Π. Μπερεκέτη.



Στην προσφορά του Λυκούργου Αγγελόπουλου αναφέρθηκε ο Ανδρέας Χρόνης, μέλος της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας, η οποία στη συνέχεια, υπό τη διεύθυνση του Παναγιώτη Κουτρά έψαλε το δοξαστικό των Αίνων από την Ακολουθία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά (ηχ. πλ.β') και εκλογή ψαλμικών στίχων στους Αποστόλους, (ήχ. δ' - Άγια) στο μέλος του Λυκούργου Αγγελόπουλου.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Μουσικής "Η Θεοτόκος" απένειμε τιμητική διάκριση στον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κων/πόλεως Λυκ. Αγγελόπουλο.

2 σχόλια:

Γ.Θ.Π. είπε...

Λόγοι ιατρικοί δεν μου επέτρεψαν να παραβρεθώ στην βράβευση του φίλου μου και λυπήθηκα πολύ γι' αυτό. Διάβσα στη δημοσίευση του Παναγιώτη και άκουσα από κοινούς φίλους στο τηλέφωνο ότι ήταν μια υπέροχη βραδιά.Ο Λυκούργος Αγγελόπουλος έχει να παρουσιάσει τεράστιο έργο στο χώρο της πατρώας μας μουσικής και έχει ανοίξει δρόμους στην έρευνα και στην ψαλτική τέχνη. Η εργατικότητά του είναι παροιμιώδης και ερευνητική του διάθεση ατελεύτητη. Παράλληλα είναι ένας λαμπρός δάσκαλος που δημιούργησε ολόκληρη γενιά μαθητών που σήμερα υπηρετούν με επιτυχία το ι. αναλόγιο σε πολλούς ναούς στην πατρίδα μας , αλλά και στο εξωτερικό. Έργο δικό του είναι η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία η οποία έχει εξαιρετική παρουσία στο χώρο με πολλές επιτυχίες εν Ελλάδι και στο εξωτερικό. Εμείς, οι φίλοι του, απολαμβάνουμε σε μόνιμη βάση την λειτουργική του παρουσία στον Ι. Ναό Αγίας Ειρήνης, όπου αναβίωσε- με κόπους και αγώνες - οι πατρώα παράδοση .Στην λειτουργική πράξη ο Λυκούργος είναι άοκνος, ψάλλει τα μέλη των μεγάλων μελωδών και διδασκάλων, καθώς και τα μέλη που προέρχονται από την αγιορειτική παράδοση και έτσι ολοχρονίς οι φιλαθωνίτες ζούμε την μουσική ατμόσφαιρα του Όρους . Με την καθοδήγηση του εφημερίου του Ναού π. Θωμά Χρυσικού εφαρμόζεται ακριβώς το τυπικό και έτσι ο λαός ήρθε σε επαφή με λειτουργικά κείμενα που αγνοούσε, π.χ. Τυπικά, Μακαρισμοί , Κανόνες, Λιτές κλπ. Κάθε Σάββατο εσπέρας, Κυριακή και εορτή , στην Αγία Ειρήνη αναδεικνύεται το μεγαλείο της μουσικής παράδοσής μας και η πανηγυρική υφή των ύμνων με αποκορύφωμα τις Ακολουθίες των Χαιρετισμών και της Μεγάλης Εβδομάδος. Η άψογη απόδοση των μελών, από τον ίδιο , τον αριστερό του Γιάννη Τσιοτσιόπουλο που είναι μαθητής του, από τους δύο χορούς των μαθητών του παρουσιάζει εναργώς το μεγαλείο της λειτουρικής μας παράδοσης και οδηγεί σε αναγογές στο ένδοξο παρελθόν περί του οποίου έχουμε όλοι μας διαβάσει.Σ' αυτό βοηθά και η λειτουργική πράξη και ο δωρικός και λυτός τρόπος των εκφωνήσεων του μουσικότατου π. Θωμα, ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη μουσική αρμονία με τους χορούς.Αν το καλοσκεφτούμε θα διαπιστώσουμε ότι όλα αυτά αποτελούν πηγή παιδεία που την γευόμεθα συνεχώς.
Παράλληλα ο Λυκούργος Αγγελόπουλος είναι ένας συγκροτημένος πνευματικός άνθρωπος, επιστήμων, μορφωμένος, γλωσσομαθής,με πολλές γνώσεις στην ιστορία και την εκκλησιαστική ζωή, το τελετουργικό και την εξέλιξη της μουσικής , τις οποίες μεταλαμπαδεύει δαψιλώς στους μαθητές του ,τους οποίους αγαπά και χαίρεται να τους βλέπει προοδεύοντες. Ένα μόνο μπορώ να πω περαιτέρω. Ο Θεός να του δίνει υγεία και σοφία γιατί έχει ακόμη να προσφέρει πολλά.
Γ. Θ. Πρίντζιπας

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη δεν βρήκες ούτε μια λέξη για το καταπληκτικό "Τυπικό του Αγίου Σάββα" που εξέδωσε και επιμελήθηκε ο π. Δοσίθεος. Περιμένουμε παρουσίαση! π. Γρηγόριος.

Related Posts with Thumbnails