Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

ΑΝΑΠΛΟΥΣ – Πολιτισμικές και Μορφωτικές Δράσεις

Δελτίο Τύπου

Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία υπό τη διεύθυνση του Λυκούργου Αγγελόπουλου ερμήνευσε σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση την ειδική ακολουθία προσευχής για την προστασία και διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος, παρουσιάζοντας, με αυτόν τον τρόπο, και την ομότιτλη ψηφιακή μουσική έκδοση, η οποία επιδόθηκε στην Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Η ακολουθία έχει γραφτεί από τον μακαριστό μοναχό Γεράσιμο Μικραγιαννανίτη (Δρόβιανη Βορείου Ηπείρου 1905 – Άγιον Όρος 1991), Υμνογράφο της Μ.τ.Χ.Ε. Μέλη της έχει μελοποιήσει ο ιδρυτής και διευθυντής της Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας Λυκούργος Αγγελόπουλος, Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας η 40μελής ανδρική χορωδία και τρεις γυναίκες σολίστ, ερμήνευσαν την Ακολουθία των Τριών Παίδων, όπως αυτή μεταγράφηκε και ανασυστάθηκε από τον συνθέτη Μιχάλη Αδάμη, σε συνέχεια μελέτης χειρογράφου του έτους 1453, που βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη.


Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από 12μελή ακολουθία, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, συνοδευόμενος από 4μελή ακολουθία, η Α.Ε. ο Πρέσβυς του Λιβάνου, εκπρόσωποι των Πρεσβειών της Ιταλίας και της Πολωνίας, εκπρόσωπος του Νομάρχη Αθηναίων, ο Σεβασμιώτατος Αξώμης, κ. Πέτρος, εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ο Πανοσιολογιώτατος κ. Δαμιανός Πάνου, Έξαρχος του Παναγίου Τάφου, ο π. Αθανάσιος Χενέιν, εφημέριος των Κοπτορθοδόξων, ο κ. Jojef Filo, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Καθολικών, ο π. Ιωάννης Γασσάλυ, εκπρόσωπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Συρίας, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Έλληνες Πρέσβεις, εκπρόσωποι των χορηγών και υποστηρικτών, στο σύνολο περίπου 1000 θεατές.

φωτό: Ο π. Αλέξανδρος Καρλούτσος από την Αμερική με μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής

Οργανωτική Επιτροπή Εκδήλωσης:

Πάνος Μανιάς – Επιχειρηματίας / Πρόεδρος, Ανθή Βαλσαμάκη – Αγιογράφος / Αντιπρόεδρος, Βασιλεία Κατσάνη – Σύμβουλος / Γενική Γραμματέας, Γιωργανδρέας Ζάννος – Δικηγόρος και Δημήτριος Τσίτος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων / Μέλη.

Αντίτυπα της μουσικής ψηφιακής έκδοσης θα αποσταλούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για χρήση στις ανά τον κόσμο οικολογικές συναντήσεις.



φωτό: Τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής με τον Πρέσβυ του Λιβάνου Γαβριήλ Σουφάν (αριστερά) και τη σύζυγό του (δεξιά).

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος προσερχόμενος στο Μέγαρο Μουσικής. Τον υποδέχονται οι κυρίες Ανθή Βαλσαμάκη και Βασιλεία Κατσάνη.


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προσέρχεται στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑΤΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΣ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΕ;

Related Posts with Thumbnails