Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟΥ


Έγραψα προ ημερών τον προβληματισμό μου για την μη καταδίκη του φανατισμού ένεκα θρησκευτικού κόστους, με αφορμή το γεγονός ότι η Εκκλησία δεν καταδίκασε εν ενί στόματι και μιά καρδία τον διπλό εμπρησμό της Συναγωγής στα Χανιά.
Το αυτό είπε και ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος στην πρόσφατη εκδήλωση του περιοδικού Σύναξη για τις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους.
Κάποιοι αναγνώστες της Ιδιωτικής Οδού θεώρησαν ότι "προσέβαλα τον Κρητικό λαό" και την Εκκλησία της Ελλάδος που "έσωσε τόσους Εβραίους στην Κατοχή" κ.ο.κ.
Φυσικά δεν είχα καμία τέτοια πρόθεση. Τιμώ τον Κρητικό λαό, γνωρίζω πολύ καλά την ευεργετική στάση της Εκκλησίας, κυρίως κάποιων Ιεραρχών, έναντι των Εβραίων στην Κατοχή, αλλά δεν παραγνωρίζω την πραγματικότητα, που πέρα από τους όποιους ξένους (οι οποίοι εμπλέκονται στον εμπρησμό της Συναγωγής) είναι εδώ αμείλικτη και δημιουργεί προβληματισμό στην κοινωνία των Χανίων, ειδικά μετά την επίθεση στην 27χρονη φιλόλογο που διέπραξε το "έγκλημα" να διδάσκει σε παιδιά μεταναστών!
Διαβάστε την σχετική είδηση εδώ.
Η δική μου λογική λέει ότι καταδικάζουμε κάθε μορφή και πράξη φανατισμού και μισαλλοδοξίας, έργοις και λόγοις, διότι αλλιώς θα αποκτήσουμε νοοτροπία επιλεκτικής καταδίκης, ανάλογα με τις ιδεοληψίες του ο καθείς, οπότε ζούγκλα! Και όταν λέω καταδίκη, δεν εννοώ αμβροσιανές κατάρες, του τύπου "να σαπίσει το στόμα του", αλλά αποτύπωση της πραγματικότητας και στιγματισμό των ενεργειών που αμαυρώνουν την έννοια του προσώπου και της ελευθερίας λαών και πολιτισμών. Για να συνυπάρξουμε όχι απλώς εν ανοχή, αλλ' εν αγάπη, όσο είναι δυνατόν...

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έτι και έτι...
δύο (τελευταίες) διευκρινίσεις:

Πολύ συγκεκριμένα πράγματα σχολιάστηκαν στην παλαιότερη εκείνη ανάρτηση. Προσωπικά, είχα μείνει με την απορία κατά πόσον έγιναν κατανοητά. Να ελπίζω ότι έγιναν;
Αν το ιστολόγιο είχε υιοθετήσει στην παλαιότερη ανάρτηση, την προσέγγιση και, κυρίως, το εντελώς διαφορετικό ύφος που υιοθετεί στην παρούσα, θα ήταν διαφορετικά τα, δικά μου τουλάχιστον, σχόλια.

Κατά τα λοιπά, για να μη δημιουργούνται απορίες και στο ιστολόγιο, συμφωνούμε πλήρως ως προς την ανάγκη καταδίκης και στιγματισμού κάθε μορφής και πράξης φανατισμού, ώστε να αποκλεισθεί η νοοτροπία επιλεκτικής καταδίκης.
Ν.Στ.

Ανώνυμος είπε...

@Π.Ανδριόπουλο

Δεν κάνατε απλώς έκκληση για καταδίκη των βιαιοπραγιών.Αντιπαραβάλατε την καταδίκη από την πλευρά τού Πατριαρχείου με την απραξία, κατά την αντίληψη σας, από την πλευρά της Ελλαδικής Εκκλησίας θέλοντας να δείξετε το «υπερέχον» του πνεύματος τών «πολυπολιτισμικών» του Φαναρίου.

Πείτε μας όμως κ.Αανδριόπουλε, αν θέλετε να είστε έντιμος και με τον εαυτό σας και με τους αναγνώστες σας: πότε το Φανάρι καταδίκασε την γενοκτονία των Αρμενίων ; Πότε καταδίκασε την , ακόμη εν εξελίξει, εθνική εκκαθάριση των Κούρδων;Πότε καταδίκασε το Φανάρι την σφαγή των αθώων παλαιστινίων η οποία εξελλίσσεται εδώ και δεκαετίες;

Αντίθετα ο προκαθήμενος του επισκεφτηκε με τον επισημότερο τρόπο ένα μείζον κέντρο της σιωνιστικής προπαγάνδας, την μεγάλη συναγωγή της Ν.Υόρκης πρόσφατα δίνοντας το στίγμα του.


Εκτός εάν πιστεύετε ότι ο εμπρησμός μιας κενής από ανθρώπους συναγωγής είναι μεγαλύτερης σημασίας γεγονός από τους βομβαρδισμούς σχολείων και νοσοκομείων, γεμάτων με παιδιά και αρρώστους.

Ανώνυμος είπε...

Όντως μεγάλη πληγή ο θρησκευτικός φανατισμός.Κι όταν ο φανατισμός αυτός ενσαρκώνεται από ποιμένες όπως ο σωματώδης μητροπολίτης Πάφου που χειροδίκησε κατά των διαμαρτυρόμενων για τις οικουμενιστικές πρακτικές της Κυπριακής Εκκλησίας χριστιανών καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος του προβλήματος!

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς Παναγιώτη οι σχολιαστές δεν κατάλαβαν το πνεύμα σου και στην προκειμένη περίπτωση ο β΄ερω-
τά πράγματα αδιανόητα και ανεφάρμο
στα λες και είναι κανένα παιδάκι..!
Δεν είμαι υπέρ του πατριαρχείου για πολλά,που έχει διαπράξει,αλλά και να ρωτάω γιατί δεν κάνει ανε-
δαφικά πράγματα,που ρωτάει ο αιθε-
ροβάμων πάει ΠΟΛΥ!Σε ότι αφορά την ανάρτηση και την προηγούμενη και αυτήν ΣΥΜΦΩΝΩ απόλυτα με τις από-
ψεις σου χωρίς αυτό να φαίνεται κο
λακεία ή ότι σου δίνει πόντους!ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να είμαστε εναντίον πα-
ντός φανατισμού,θρησκευτικού-προ πάντων,πολιτικού,κοινωνικού,εθνοφυ
λετικού και αθλη(ω)τικού!!

Ανώνυμος είπε...

ιστολόγε μην παρασύρεσαι απο τους "φίλους ". σου εχεις ξεφύγει

Ανώνυμος είπε...

καλά ολοι βλαμένοι ειναι στην παρέα σου Ανδριόπουλε; τι κουταμάρες αραδιάζουν προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα δικαιολόγητα. τωρα σας επιασε ο καυμός για την πθρκαια στην συναγωγή. καταδικαστέα η ενέργεια βέβαια αλλα μην ψάχνετε για επιχειρήματα. τα επιχειρήματα σας απλώς βοηθάνε τους άλλους να σκεφτουν ότι θα κάνατε ενα πολύ ωραίο autodafe!!!

Related Posts with Thumbnails