Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

ΤΟ ΝΙΧΩΡΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΟΙΧΤΟΣΥΝΗΣ



Αγαπητοί Νιχωρίτες και φίλοι,
Η κοινότητά μας συνεχίζει με συνέπεια να σας ενημερώνει για τις δραστηριότητες στο χωριό μας, εμμένοντας στην ενίσχυση της επαφής με όλους τους Νιχωρίτες της διασποράς και τους απανταχού φίλους του χωριού μας.

Έντονη τις προσεχείς μέρες θα είναι η θρησκευτική δραστηριότητα στο Νιχώρι στο ναό της Παναγίας της Κουμαριώτισσας: Στις 17/2, ημέρα μνήμης του Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου, θα τελεστεί η Θ. Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων ιερουργούντος του Μητροπολίτου Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίου, αρχιερατικού προϊστάμενου της περιοχής του Βοσπόρου. Στις 19/2 θα τελεστεί η Θ. Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ξάνθης κ. Παντελεήμονος, ο οποίος θα καταφθάσει με όμιλο εκατό προσκυνητών. Σε αυτό το σημείο χρήζει αναφοράς η δωρεά της Μητρόπολης Ξάνθης για την επισκευή των παραθύρων του ναού της Παναγίας της Κουμαριώτισσας. Ευχαριστούμε θερμά και είμαστε ευγνώμονες. Την ίδια μέρα την εσπέρα θα τελεστεί η Α' Στάσις των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο ιερουργούντος του Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίου Σαμαρά, υπογραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Την παραμονή της Κυριακής της Ορθοδοξίας επί τη ευκαιρία της εορτής της μνήμης του Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου στις 17/2, το Σάββατο 20/2 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στο ναό της Παναγίας της Κουμαριώτισσας Πατριαρχική Χοροστασία για τα μεθεόρτια της μνήμης του Αγίου, γόνου του Νιχωρίου και πολιούχου της Μυτιλήνης. Στη Λειτουργία θα χοροστατήσει η Α.Θ.Π ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, συλλειτουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Μυτιλήνης κ. Ιακώβου, ο οποίος θα έλθει μαζί με πλήθος προσκυνητών από τη Μυτιλήνη και τη Βέροια. Η επιτροπή προσπαθούσε και πετύχαινε τα τελευταία χρόνια με όλο και πιο λαμπρό τρόπο κάθε φορά να γιορτάζει τη μνήμη του Αγίου. Για πρώτη φορά θα τελεστεί πατριαρχική χοροστασία εις μνήμην του Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου στο Νιχώρι. Ο φετινός εορτασμός θα αποτελέσει το αποκορύφωμα και το επιστέγασμα των προσπαθειών της επιτροπής, που ελπίζει αυτό το δυναμικό και ελπιδοφόρο ξεκίνημα να μετατραπεί σε παράδοση και να φέρει πιο κοντά το ρωμαίϊκο χωριό και το ελληνικό νησί. Η παρουσία όσων θα τυγχάνει να βρίσκεσται στην Πόλη τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα μας τιμήσει και θα μας χαροποιήσει ιδιαίτερα.

Όσο αφορά την παρελθούσα θρησκευτική δραστηριότητα, από τις πιο πρόσφατες ως τις παλαιότερες οι ειδήσεις έχουν ως εξής: Το περασμένο Σάββατο 6/2 (Ψυχοσάββατο) μετά το πέρας της λειτουργίας στο ναό του Αγίου Νικολάου, ο εφημέριος και οι ενορίτες κατευθύνθηκαν προς το κοινοτικό νεκροταφείο όπου τελέστηκε Τρισάγιο εις μνήμην των κεκοιμημένων Νιχωριτών. Στις 24/1 μετά το πέρας της λειτουργίας στο ναό της Παναγίας της Κουμαριώτισσας, τελέστηκε τρισάγιο εις μνήμην της Κυβέλης Κουμπαροπούλου, προσφάτως αποθανούσας παλαιάς Νιχωρίτισσας, η οποία ζούσε στο Λουγκάνο της Ελβετίας. Επίσης τελέστηκε Τρισάγιο εις μνήμην της Άννας Κουφετιάς, παλαιάς Νιχωρίτισσας και της Υβόννης Βίγκα. Ευχόμαστε ο θεός να αναπαύσει τις ψυχές τους. Στις 6/1 των Αγίων Θεοφανείων μετά το πέρας του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας στο ναό της Παναγίας της Κουμαριώτισσας, αρκετοί συγχωριανοί μετέβησαν στο Ορτάκιοϊ για να παρακολουθήσουν την Τελετή του Μέγα Αγιασμού και την Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο Βόσπορο. Την Πρωτοχρονιά το Νιχώρι συνεόρτασε μαζί με την κοινότητα των Θεραπείων την εορτή της Περιτομής του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και την εορτή του Αγίου Βασιλείου, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής στα Θεραπειά. Έπειτα ακολούθησε δεξίωση και ευλογία της Αγιοβασιλόπιτας. Τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μοιράστηκαν από την κοινότητά μας εκατό Βασιλόπιτες σε ενορίτες και σε φίλους Ρωμιούς, Τούρκους, Αρμένιους, Γεωργιανούς.



Προσφάτως το Νιχώρι με πολύ χαρά διέκρινε στον ορίζοντα παλιούς συντοπίτες: Ο κ. Φίλιππας Ταμπάκογλου παλαιός Νιχωρίτης επισκέφτηκε μαζί με τον φίλο του Νίκο Σεγίσογλου, παλαιό Πολίτη από τα Τατάβλα την κοινότητά μας. Ο κ. Φίλιππας έψαλε στις 24/1 στην κυριακάτικη λειτουργία δείνοντας την ευκαιρία στους ενορίτες να ακούσουν τους ψαλμούς με το παραδοσιακό πολίτικο ύφος. Θυμάμαι που και πρόπερσι που βρισκόμουν στην Πόλη ο κ. Φίλιππας μας είχε τιμήσει με την παρουσία του και έψαλε μάλιστα στη Β' Στάση των χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Γεννημένος στην Ίμβρο από δεκάξι εώς τριανταδύο χρονών διέμεινε στο Νιχώρι και μάλιστα στον αυλόγυρο της Παναγίας της Κουμαριώτισσας. Την περασμένη Κυριακή στις 7/2 ο κ. Μηνάς Συμεώνογλου, παλαιός Νιχωρίτης, επισκέφτηκε την κοινότητα και το ναό της Παναγίας. Ο κ. Μηνάς τελείωσε το δημοτικό του Φερίκιοϊ και έπειτα συνέχισε την εκπαίδευσή του στο Ζωγράφειο μέχρι δεκάξι ετών, οπότε και μετοίκησε στην άλλη πλευρά του Αιγαίου και συγκεκριμένα στην Αθήνα. Τώρα διαμένει στην Λέσβο. Η μητέρα του από το Μακροχώρι και ο πατέρας του από το Ταρλάμπασι, ο οποίος διετέλεσε και επίτροπος στην εκκλησιαστική εφορία του ναού της Παναγίας της Κουμαριώτισσας στις αρχές τις δεκαετίας του 1950, όπως μας διηγήθηκε.

Η κοινότητά μας περιμένει πάντα έτοιμη κάθε επόμενο επισκέπτη, παλαιό Νιχωρίτη ή φίλο με ειλικρινή διάθεση να συναναστραφεί μαζί του και όπου μπορεί να τον συνδράμει.


Μέσα στα πλαίσια του καλλιτεχνικού φεστιβάλ «χέρι χέρι με αγάπη» που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Μαίου, στις 12/1 επισκέφτηκαν το Νιχώρι μαθητές από ένα τουρκικό, ένα αρμενικό και ένα εβραϊκό δημοτικό σχολείο καθώς και μαθητές της Μεγάλης του Γένους Σχολής. Το Νιχώρι δεν επιλέχτηκε τυχαία για την διοργάνωση της εκδρομής: Τα δύο Τζαμιά, οι τρεις Ορθόδοξες Ρωμαίϊκες και οι δύο Αρμενικές Εκκλησίες καθώς και η Εβραϊκή Συναγωγή που συνυπάρχουν αρμονικά στο ίδιο χωριό, μεταμορφώνουν το Νιχώρι σε μία πλατφόρμα πολυπολιτισμού, προωθώντας την αλληλογνωριμία, την αλληλοκατανόηση, τον αλληλοσεβασμό, την συνδιαλαγή και την συνεργασία μεταξύ διαφορετικών πολιτισμικών ομάδων με μοναδικό στόχο την ειρηνική συνύπαρξη και συμβίωση μέσα σε μία πιο ανοικτή και ώριμη κοινωνική δομή. Η Ρέα Καλφάογλου, επίτροπος στο ναό της Παναγίας και εγώ υποδεχτήκαμε τα παιδιά στην αποβάθρα. Στη συνέχεια περιηγήθηκαν από τους δασκάλους τους στην συναγωγή, σε μία αρμενική εκκλησία, σε ένα τζαμί και έπειτα ξεναγήθηκαν από εμένα στο παλαιό Ζωγράφειο Παρθεναγωγείο και στο ναό του Αγίου Νικολάου, όπου έκανα αναφορά στην ιστορία των ρωμαίϊκων ναών και σχολείων και με την αρωγή του πατρός Δημητρίου, εξηγήθηκαν τα μέρη του ναού καθώς και η σημασία κάποιων ιερών αντικειμένων στους μαθητές. Ευχαριστούμε πολύ τον πατέρα Δημήτριο για την συνεισφορά του. Το όλο εγχείρημα θα ολοκληρωθεί με το καλλιτεχνικό φεστιβάλ τον Μάιο όπου οι μαθητές από τα τέσσερα σχολεία θα παρουσιάσουν έργα ζωγραφικής, θα αναγνώσουν ποιήματα εξεχουσών μορφών του πολιτισμού τους και θα τραγουδήσουν τραγούδια στα Ελληνικά, Εβραϊκά, Αρμενικά και Τουρκικά με θέμα την αλληλεγγύη και την αδελφοσύνη.

Είναι η 8η χρονιά που διοργανώνεται αυτό το φεστιβάλ και στοχεύει στην ενδυνάμωση των δεσμών αλληλεγγύης και φιλίας και στην αναζωογόνηση του διαλόγου μεταξύ των διαφορετικών πολιτισμικών κοινοτήτων που φιλοξενεί η Πόλη. Προσωπικά θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές και ελπίζω τέτοιες πρωτοβουλίες να είναι συνεχείς, ειλικρινείς και αμείωτες σε ένταση και σε ενθουσιασμό, ώστε να βελτιώνεται σταδιακά ο διαπολιτισμικός διάλογος με απώτερο στόχο να μην αποκλείεται καμιά ομάδα στο μέλλον από τον κοινωνικό διάλογο στην Τουρκία και να τερματιστούν οι κατά καιρούς εθνικιστικές-ρατσιστικές συμπεριφορές.

Περιχαρής η Παναγία η Κουμαριώτισσα στολίζεται και επισκευάζεται περιμένοντας με ανυπομονησία να φιλοξενήσει τους προσκυνητές που θα έλθουν να συμμετάσχουν με ευλάβεια στις προσεχείς ακολουθίες.

Κλείνω την επιστολή μεταφέροντας εκ μέρους της κοινότητας ένα μεγάλο ευχαριστώ για την επικοινωνία μας, την συνεργασία σας και την συμπαράστασή σας κατά το παρελθόν έτος. Επιθυμία και ευχή μας είναι να συνεχίσει απρόσκοπτα ο ουσιαστικός μας διάλογος και μέσα στο νέο έτος.

Εις το επανιδείν

Παναγιώτης Θωμόπουλος

Κοινότητα Νεοχωρίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails