Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Η ΣΚΗΝΗ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΡΟΥΠΟΥ


Απόψε στην αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για τη νέα όπερα δωματίου, Η σκηνή των θαυμάτων, του Γιώργου Κουρουπού, ο οποίος "συνεργάζεται" με ενθουσιασμό, με τον Μιγκέλ ντε Θερβάντες του 17ου αιώνα, για να αναδείξει την επιμονή του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας ως αθεράπευτες παθήσεις όλων των κοινωνιών και όλων των εποχών.
Η Σκηνή των Θαυμάτων (El Retablo de las Maravillias), γραμμένη από τον συγγραφέα του Δον Κιχώτη, στις αρχές του "χρυσού" ισπανικού αιώνα, μετατρέπεται με τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού σε ένα σκηνικό θέαμα -για οκτώ τραγουδιστές, έναν ηθοποιό-χορευτή, δύο ηθοποιούς και μουσικό σύνολο- που θα διασκεδάζει τον θεατή, αλλά και τον προκαλεί να αναλογιστεί ότι ο φόβος του άλλου, του διαφορετικού και η δαιμονοποίησή του "παραμονεύουν κυριολεκτικά έξω από την πόρτα του", όπως λέει ο ίδιος ο συνθέτης.


Οι συντελεστές της παράστασης
Την παράσταση σκηνοθέτησε, εξαιρετικά νομίζω, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, τα σκηνικά είναι του Αντώνη Δαγκλίδη, η κινησιολογία της Αγγελικής Στελλάτου, τα κοστούμια της Clare Bracewell και οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη. Τη μουσική προετοιμασία φρόντισε ο γνωστός πιανίστας Θανάσης Αποστολόπουλος και στη μουσική διεύθυνση ήταν ο Νίκος Τσούχλος.
Τραγούδησε "η νέα λυρική γενιά", θα λέγαμε: ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος (βαρύτονος) στο ρόλο του Πανουργιά, η Άρτεμις Μπόγρη (σοπράνο) ερμήνευσε την Τσιρίνα, τον Ρεμπελίνο ο Χάρης Ανδριανός (μπασοβαρύτονος), τον Κυβερνήτη ο Τάσος Αποστόλου (μπάσος), τον Μπενίτο Λαχανίδα ο Ζάχος Τερζάκης (τενόρος), τον Χουάν Καστράτο η Mαργαρίτα Συγγενιώτου (μέτζο σοπράνο), τη Χουάνα Καστράτα η Χριστίνα Γιαννακοπούλου (λυρική σοπράνο), την Τερέζα Λαχανίδα η Ελπινίκη Ζερβού (ελαφριά σοπράνο) και τον Πέδρο Καπάτσο ο ηθοποιός Γιάννης Γιαννούλης. Συμμετείχαν οι ηθοποιοί-χορευτές: Φώτης Νικολάου, Παναγιώτης Αργυρόπουλος, Ιωάννα Αποστόλου, Νίκος Καλογεράκης, Ρούλα Κουτρουμπέλη.
Μαζί τους τέσσερα εξαίρετα όργανα: Έλενα Παπανδρέου - κιθάρα, Δημήτρης Δεσύλλας - κρουστά, Μαριλένα Δωρή - φλάουτο, Βαγγέλης Νίνα - βιολοντσέλο.


Στις φωτό της Ιδιωτικής Οδού:
1. Ο συνθέτης Γιώργος Κουρουπός με τον φίλο και επί σειρά ετών συνεργάτη του βαρύτονο Σπύρο Σακκά.
2. Η Μαργαρίτα Συγγενιώτου, φίλη από τα παλιά και σπουδαία ερμηνεύτρια, με την σοπράνο Δάφνη Πανουργιά και την μουσικό Τατιάνα Ζωγράφου, που παρακολούθησαν την παράσταση, και την Ελπινίκη Ζερβού.
3. Θανάσης Αποστολόπουλος και Άρτεμις Μπόγρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails