Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2010

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ


Έγραψε ο αγαπητός συνάδελφος Κώστας Νούσης στο κείμενό του Ο Χριστός είναι ο Θεός:

Η πρότασή μου στους ανειρήνευτους αδελφούς είναι η προτροπή του αγίου γέροντος Πορφύριου (αν νομίζουν τινές ότι δεν είναι επισήμως αναγνωρισμένος άγιος κάνουν λάθος - τιμάται ήδη στο Πατριαρχείο Αντιοχείας, τουτέστιν αυτομάτως θεωρείται και επισήμως άγιος της απανταχού ορθοδοξίας) :
«αγαπήστε τον Χριστό και μηδέν προτιμήστε της αγάπης αυτού».


Με προβλημάτισε η πληροφορία που μας έδωσε ο συνάδελφος περί της τιμής του γέροντος Πορφυρίου
ως Αγίου από το Πατριαρχείο Αντιοχείας. Ρώτησα φίλους Άραβες Ορθοδόξους, οι οποίοι με πληροφόρησαν σχετικά: Η Σύνοδος του Πατριαρχείου δεν έχει προβεί σε επίσημη πράξη αγιοποίησης. Ένα βιβλίο του γέροντα Πορφυρίου που μεταφράστηκε από μοναχές ενός μοναστηριού στην Συρία το 2005, τον αναφέρει ως Γέροντα. Άλλες ιστοσελίδες μοναστηριών τον αναφέρουν ως πατέρα ή γέροντα. Μόνο ο Μητροπολίτης Βηρυτού Ηλίας τον αποκαλεί όσιο, τελεί Θ. Λειτουργία την ημέρα της κοιμήσεώς του 2 Δεκεμβρίου, και το γεγονός κοινοποιείται στο κυριακάτικο φυλλάδιο της Μητρόπολης όπου δημοσιεύεται και το κήρυγμα που κάνει στην εκκλησάκι της Μητρόπολης, που τιμάται επ' ονόματι των "οσίων πατέρων Αντωνίου του Μεγάλου και Πορφυρίου του Ενορατικού". Το σχετικό φυλλάδιο ξεκινά από το 1998, τουλάχιστον...
Φαίνεται πως πρόκειται για μεμονωμένη πράξη του Βηρυτού ο οποίος ήταν, καθώς λένε, πνευματικοπαίδι του γέροντος Πορφυρίου.

2 σχόλια:

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Ευχαριστούμε για την πολύ ενημερωτική ανάρτηση.

Ποιος είναι ο συντάκτης του κειμένου;

Το σίγουρο είναι ότι ο π. Πορφύριος κατά γενική ομολογία ήταν άνθρωπος σπάνιων χαρισμάτων. Αν η Εκκλησία μας θα τον κατατάξει επίσημα στο αγιολόγιό της κάποτε είναι δευτερεύουσας σημασίας.

Αυτό που μετρά είναι η τεράστια αγαθη επίδραση που είχε σε όλους ανεξαίρετα όσους τον γνώρισαν.

Αυτό και αν είναι απόδειξη αγιότητας.

Ανώνυμος είπε...

Ας σοβαρευτούμε κάποτε με τις αγιοποιήσεις σ αυτόν τον τόπο!Επίσης συνιστά νοσηρό φαινόμενο η προσφυγή για οποιοδήποτε πρόβλημα ανακύπτει στους γέροντες!Υπάρχουν δε μερικοί χριστιανοί που ο,τι πει κάποιος γέροντας το θεωρούν θέσφατο!Μαντείο των Δελφών έχουν καταντήσει κάποιοι γεροντάδες!

Related Posts with Thumbnails