Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Η ΕΠΙΔΗΜΙΚΗ ΚΟΥΤΑΛΟΛΟΓΙΑ!...


ΚΑΙ ΔΙΑΤΙ ΟΥΧΙ ΠΕΡΙ ΤΥΡΟΛΟΓΙΑΣ;

(Εν δείπνω γάρ, τη 14. 1. 2010)

Υπό Γέροντος Χαλκηδόνος Αθανασίου

Παναγιώτατε,

Ευχαριστώ θερμώς την υμετέραν Προσκυνητήν Παναγιότητα, η οποία ηγαθύνθη να ευλογήσει το ταπεινόν τούτο δείπνον, επί τη επικειμένη εορτή των εν Αγίοις Πατέρων ημών Αθανασίου και Κυρίλλου, Πατριαρχών Αλεξανδρείας.

Ωσαύτως και τους Αγίους Αρχιερείς, τους τιμήσαντάς με διά της παρουσίας των.

Ως γνωστόν δε, εις την εσχάτην Ασιανήν επαρχίαν του Θρόνου υπηρετώ από 38ετίας, ως βοηθός Επίσκοπος (του ανεπαναλήπτου Γέροντος Μελίτωνος), Μητροπολίτης και από διετίας ως Χαλκηδόνος.

Σας ευγνωμονώ Παναγιώτατε.

Ευχαριστώ τους εντεύθεν αγίους Αδελφούς, οι οποίοι από ετών ευγενώς με βοηθούν πάντοτε εις το λειτουργικόν έργον. Και τρόπον τινά εξομολογητικώς, επιθυμώ να επαναλάβω, ότι προσπαθώ, με τας όσας έχω δυνάμεις, να εκτελώ το εμπιστευθέν μοι καθήκον κατά το δυνατόν ορθώς, μακράν φιλοδοξιών, επιθυμιών, προβολής, επιδείξεων και άρα αθορύβως. Μακράν κυρίως της "επιδημικής -μη γένοιτο- κουταλολογίας" (επί το ελληνικότερον τυρείας), αποτόκων εν πολλοίς κλειδαροκρατορικής βιοπαθολογίας και ενδεικτικών τηλεκατευθυνομένης υποβρυχίου αρχαιολογικής εκσκαφολογίας, προϊόντων "αστυνομευσιμόρφων" και "κοψομπολικών" μεθοδεύσεων.

Και ταύτα πάντα, τα οποία πολλάκις έχετε επισημάνει Παναγιώτατε, διά το συμφέρον, την παράδοσιν και τα δικαιώματα του Οικουμενικού Θρόνου και του σεπτού Προκαθημένου αυτού και μόνον.

Και του λόγου όντος περί "τυρείας", ο όρος προέρχεται εκ του ρήματος "τυρεύω", συνωνύμου του "τυρβάζω" και του "κυκάω", σημαίνοντος "παράγω μπέρδεμα, σύγχυσιν, αναταραχήν", διά το ίδιον όφελος. Καθώς το γάλα περιέργως εις εύγευστον τυρίν "μεταποιείται" (εν τη πραγματικότητι, τη των ενζύμων παρουσία).

Ευσεβής δε πόθος μου είναι, και εις τας συνεργασίας να δεσπόζουν τουλάχιστο μερικαί εκ των αρχών τούτων, καίτοι το προϊόν εξαρτάται εκ της ποιότητος του προσφερομένου υλικού κατά την φιλοσοφίαν της παραγωγής. Εκ γαρ των κεφαλών του τυρού (Kase-Kopf)! ουκ εκκολάπτονται ωά οξυρρύγχου! ουδέ συλλέγουσιν "απ’ ακανθών σταφυλήν ή από τριβόλων σύκα" (Ματθ. 7, 16).

Γνωρίζετε άλλωστε, Παναγιώτατε, ότι ως η "Εκκλησία των του Χριστού πενήτων", ούτω και αι Ι. Μητροπόλεις αυτής, βιούν παλαιόθεν έστω και εν σμικρώ, το "μαρτύριον" αυτών, και τούτο ως φαίνεται κληρονομικώ δικαίω(DNA)! υποδαυλιζόμενον ουχί σπανίως, υπό του ευλογημένου "βασιλείου ιερατεύματος" και όχι μόνον.

Δια τούτο καί τινες, ίσως δικαίως, προτιμούν την "Παλαμο-ησυχαστικήν" ρύθμισιν "In partibus infidelium".

Έρρωσθε, Παναγιώτατε, και πανευλογείτε, διά να έχωμεν άπαντες υγείαν και δύναμιν εις την υπηρεσίαν της Μητρός Μεγάλης Εκκλησίας, εξ ης "ζώμεν και κινούμεθα και εσμέν".

Aπό την Απογευματινή Κωνσταντινουπόλεως

Πίνακας: Ο φιλόσοφος, Άλκης Πιερράκος

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι είναι αυτά που λέει ο άνθρωπος;
Επικοινωνεί με το περιβάλλον;
Μάλλον θα ζει σε άλλη εποχή… περαστικά του.

noulis είπε...

Δεν μπορώ να το αντιπαρέλθω... Με έφτειαξες αγαπητέ! Είναι το καλύτερο κείμενο που έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια! Δεν με νοιάζει το περιεχόμενο. Για το κείμενο ως αυτοσκοπό λέγω...

Ανώνυμος είπε...

πατε καλά ανθρωποι μου; εχετε καταλήξει να αναρτάτε ότι απίθανη μωρολογία υπάρχει και να την σχολιάζετε ...ευμενως! χρειάζεται ψυχίατρο η υπόθεση...

Ανώνυμος είπε...

σπουδαίο κέιμενο... να δημοσιευτεί και σε επίσημο βιβλίο... να το βλεπουμε και να γελάμε

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ Ο ΓΕΡΩΝ ΧΑΛΚΗΔΩΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ. ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΛΑΦΥΡΟ ΟΞΥ ΥΦΟΣ ΑΝΦΥΟΝΤΑΙ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΝΟΗΜΑΤΑ.

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Τι ηλικίας άνθρωπος είναι ο Σεβασμιότατος;

Ανώνυμος είπε...

αληθεια κ. noulis ειναι το καλύτερο κείμενο που εχεις διαβάσει; πρέπει να το κοιτάξεις το ζήτημα πριν ειναι πολύ αργά για σένα.....

Ανώνυμος είπε...

ανωνυμε 4.06 εισαι σίγουρος οτι ειναι μοναδικός ο γέρων (ΧαλκηδΟνος επι τη ευκαιρία) εγω ππιστεύω οτι υπάρχουν και άλλοι στο στύλ και νεώτεροι ακόμα!....

Ανώνυμος είπε...

Επεστρεψε ο Νουλης!!!!!!!!!!!!!!!!

Related Posts with Thumbnails