Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ


H είδηση από την Καθημερινή:

Επίσκεψη στο, υπό κατασκευή, Μέγαρο Χορού της πόλης πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας συνοδευόμενος από τους καλλιτεχνικούς διευθυντές του διεθνούς φεστιβάλ χορού Βίκυ Μαραγκοπούλου και Παναγιώτη Λαμπρινίδη και από τεχνικούς του δήμου.Ο δήμαρχος επιθεώρησε το κτήριο που βρίσκεται στην τελική φάση της ολοκλήρωσής του κι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των εργασιών, ενώ τόνισε με δηλώσεις του ότι θα απορροφηθούν όλα τα χρήματα, μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μέγαρο Χορού, κατασκευάζεται με χρήματα από το Γ’ ΚΠΣ και ο προϋπολογισμός του φτάνει τα 12.700.000 ευρώ.Θα στεγάσει με την ολοκλήρωσή του το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της Πελοποννήσου που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στην Μεσσηνιακή πρωτεύουσα και δεν είναι άλλο από το διεθνές φεστιβάλ χορού Καλαμάτας.

Σχολιάζω: Η Καλαμάτα κυριολεκτικά από το πουθενά έγινε η πόλη του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα! Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού έχει καθιερωθεί πλέον στη συνείδηση του κόσμου ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα του καλοκαιριού. Με πληρότητα 100% στις εκδηλώσεις.

Αξίζουν συγχαρητήρια οι υπεύθυνοι: η Βίκυ Μαραγκοπούλου πρωτίστως και ο Παναγιώτης Λαμπρινίδης, αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση που στερέωσαν και αύξησαν αυτό τον θεσμό. Τώρα, μάλιστα, κάνουν ένα ακόμα σημαντικό βήμα υποδομής και διάρκειας που είναι το Μέγαρο Χορού.

Θλίβομαι για την Πάτρα που δεν έχει καν Μέγαρο Καρναβάλου! Παντελής απουσία κτιριακών υποδομών και φως δεν υπάρχει στην άκρη του τούνελ. Οι δε πολιτιστικοί θεσμοί της φυτοζωούν και ρημάζουν... Αλλά ποιος ενοχλείται; Κανείς. Οπότε τα πρέποντα εισπράττει η πόλις απ' αυτούς που ορίζουν κατά καιρούς τις τύχες της.

Γιορτάζονται φέτος τα 100 χρόνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πατρών πανηγυρικά! Και σωστά! Όμως ένα σοβαρό κτίριο για να στεγάσει τους θησαυρούς της Βιβλιοθήκης δεν πρόκειται να υπάρξει. Παρά τα πάμπολλα κτίρια που έχει στην ιδιοκτησία του ο Δήμος Πατρέων. Ας αναλογιστεί ο κάθε εχέφρων Πατρινός τις και τι πταίει...

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΑΦΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΗΣΥΧΗ. ΕΤΣΙ; ΑΣΧΟΛΗΣΟΥ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΟΙΚΟ ΤΟΥ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

None είπε...

Αχ,Καλαμάτα μου! έχεις την καρδιά μου αιχμαλωτισμένη!

Ανώνυμος είπε...

σωστές οι παρατηρήσεις σας. τι να το κάνει όμως και άλλο μεγαρο καρναβάλου; το δημαρχείο τι ειναι; οσον αφορά την Δημοτική Βιβλιοθήκη, ετσι οπως ειναι δεν πρόκειται ποτε να παίξει σοβαρό ρόλο στην συγχρονη ενημέρωση των δημοτών. θα γράφουν μόνο χρονικά γιαυτην στα πρότυπα του χρονικου του Μορέως .....
οσον αφορά το κτιριακό της πρόβλημα, εχει κτίριο, απλώς δεν ξέρει να το χρησιμοποιήσει και να το αξιοποιήσει και εχει στο ισόγειο του διάφορα .."μανάβικα"
Ο δήμαρχος "φαντάζεται" νεο κτίριο διπλα στο μουσείο και ο πρόεδρος του Δ.Σ. "ξορκίζει" τους τεχνοκράτες (!) που δεν χρειάζονται, όπως είπε την Τρίτη.
τωρα πως θα εξυπηρετήσει η Δ.Β. ευρισκόμενη τοσο μακρυά απο το κέντρο μόνο ο δήμαρχος, (χωρίς τους τεχνοκράτες! και μόνο το...πολιτικο του όραμα) μπορεί να το εξηγήσει.. το πρόβλημα ειναι οτι δεν υπάρχει ελπίδα να πειστουν άνθρωποι τόσο μονοκόματοι και ξύλινοι. γιαυτό η Πάτρα θα συνεχίσει να μαραζώνει.

Ανώνυμος είπε...

Χαίρετε κύριε Ανδριόπουλε και χρόνια πολλά. Μετά από μια διακοπή λόγω φόρτου εργασίας, διαβάζω με χαρά το ιστολόγιό σας και πάλι.
Ωραίο κτήριο το Μέγαρο Χορού της Καλαμάτας, απ'ότι διακρίνεται στο φωτορεαλιστικό της φωτογραφίας. Να που σε επαρχιακές πόλεις γίνονται έργα πολιτισμού και με αρχιτεκτονικό γούστο.
Πράγματι λυπηρή η κατάσταση στην Πάτρα. Δυστυχώς, παρ'ότι όμορφη πόλη και συναισθηματικά δεμένος μαζί της, μερικές φορές όταν γυρίζω από την Αθήνα, θλίβομαι μ'αυτά που βλέπω και ακούω. Ας ελπίσουμε ότι οι Πατρινοί μια μέρα θα "ξυπνήσουν" και θα διεκδικήσουν αυτά που αξίζουν στην πόλη τους...

Τσιλιγιάννης Αντώνιος

panagiotisandriopoulos είπε...

Αγαπητέ μου Αντώνη Τσιλιγιάννη,

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μένα να με διαβάζεις, εσύ ένας νέος άνθρωπος και επιστήμονας.
Αντεύχομαι καλή χρονιά και κάθε καλό στις σπουδές και τη ζωή σου.
Τα της Πάτρας είναι, δυστυχώς, έτσι και χειρότερα.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι άλλες πόλεις στην Ελλάδα, χωρίς τα φυσικά και άλλα πλεονεκτήματα της Πάτρας, προοδεύουν σε πολλούς τομείς, στους οποίους η Πάτρα υστερεί τραγικά.
Δεν αισιοδοξώ ότι πλέον οι Πατρινοί θα "ξυπνήσουν". Άρα θα συνεχίζουν να είναι ιχθύος αφωνότεροι, με τους εκπροσώπους τους να πειραματίζονται - το ολιγότερο! - με ανθυποπράξεις και λόγια που δεν οδηγούν πουθενά.
Αρκεί και μόνο το ζήτημα των κτηρίων που ανήκουν στον Δήμο Πατρέων για να καταλάβουμε την κατάσταση...

Συ δε, αγαπητέ μου Αντώνη, ακολούθησε τον δρόμο της όντως επιστήμης και της αντισυμβατικής ζωής.
Έρρωσο!

Ανώνυμος είπε...

ωραια τα ευχολόγια, μήπως όμως θα επρεπε ολοι εσεις που αναλίσκεσθε σσε θεωρητικές περι την θεολογία συζητήσεις να βάζατε και λίγο "πλάτη " για την διόρθωση των κακώς κειμένων της Πάτρας, που τα αναγνωρίζετε ως τέτοια;
το πως το ξέρετε.

Ανώνυμος είπε...

οταν ειναι στριμόκωλα τα πράγματα τίποτα! μονο για τη θεωρία εισαι κ. Ανδριόπουλε και τα θεολογικά κατεβατά που φυσικά δεν εχουν πρακτική σημασία και εφαρμογή!...

Related Posts with Thumbnails