Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Η ...ΜΟΔΑ ΤΩΝ ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΕΩΝ...


Ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός τα γράφει θαυμάσια σε κείμενό του περί των κριτηρίων αγιοκατατάξεως στην Πύλη Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Αmen.
Πρέπει να σταματήσει πια αυτή μόδα της ανακήρυξης αγίων, που αρχίζει να προσλαμβάνει ενδημικές διαστάσεις και εξομοιώνει πλήρως την Ορθοδοξία με τον Παπισμό και στο θέμα αυτό, τον οποίο τόσο σφοδρά, κατά τα άλλα, κατηγορούμε.
Οι άγιοι δεν πρέπει να ανακηρύσσονται ύστερα από συντεχνιακό ή τοπικό αίτημα, για λόγους επετειακούς, ψυχολογικούς και εν τέλει ισχύος, ήτοι κοσμικής νοοτροπίας.
Ομάδες “ευσεβών”, τοπικοί σύλλογοι, άλλοι “εθνικού περιεχομένου” φορείς, επιδιώκουν την αγιοποίηση του τάδε ή του δείνα “δικού τους” γέροντα ή εθνομάρτυρα, για να δείξουν τη δύναμή τους στο σώμα της Εκκλησίας, να αυξήσουν την επιρροή τους στις τοπικές κοινωνίες ή να ικανοποιήσουν το ψυχολογικό και πνευματικό τους έλλειμμα, χρησιμοποιώντας σεπτές μορφές ως “ινδάλματα εμπαθή”.
Η Διοικούσα Εκκλησία της Ελλάδος υποκύπτει, δυστυχώς, σε μερικές περιπτώσεις και το Οικουμενικό Πατριαρχείο επικυρώνει τα της θυγατρός Εκκλησίας, δυστυχώς επίσης.
Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή το όλον θέμα, διότι η κατάσταση τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη.
Η θεολογία σήμερα οφείλει να επανανακαλύψει τα γνήσια κριτήρια της αγιότητας, και να τονίσει ότι η ανακήρυξις ενός αγίου δεν είναι υπόθεση “οπαδών”, αλλά αγιοπνευματική και “Θεός ου μυκτηρἰζεται” και δεν εκβιάζεται.
Ας αφήσουν, λοιπόν, κατά μέρος οι κληρικοί και οι λαϊκοί εκείνοι που επιδιώκουν αγιοποιήσεις, τη συγγραφή βιβλίων, ακολουθιών ή την ανέγερση ναών, για τον “άγιό” του ο καθείς, εκφράζοντας άκρατο υποκειμενισμό και κυρίως υποπίπτοντας στην κόλαση της προβολής τους μέσω του προτεινόμενου υπ' αυτών αγίου.

Αγιογραφία Γεωργίου Κόρδη

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συγχαίρω απόλυτα το μητροπολίτη Ηλείας Γερμανό όσο και τον υπεύθυνο του παρόντος μπλογκ Παναγιώτη Ανδριόπουλο με τον οποίο ειρήσθω εν παρόδω συνήθως διαφωνώ με τη συλλογιστική τους!Οι προαναφερθέντες έθεσαν τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων και ορθοτόμησαν τον λόγον της αληθείας!Επιτέλους ο γεροντισμός συνιστά εκδήλωση ανελευθερίας και παραποιημένης θρησκευτικότητας!Και πάλι συγχαρητήρια από έναν συνήθως διαφωνούντα!

δουλος Χριστου είπε...

Παναγιωτη συγχαρητηρια.. νομιζω πως αυτο το αρθρο αποδεικνυει ποσο αληθινα ορθοδοξο ηθος εχεις οσο κι αν διαφωνουν πολλοι...

Ανώνυμος είπε...

Τόν Νούση έχω χάσει, αλλά δεν μπορεί θα έλθει να βάλει την "σφραγίδα επικύρωσης" μέ ένα ακόμη σχετικό με το θέμα περισπούδαστο άρθρο του, το οποίο προφανώς τώρα πυρετωδώς ετοιμάζει...

a

Ανώνυμος είπε...

σωστό το άρθρο. Λαθος ομως οι μεχρι σήμερα παρουσιάσεις "γερόντων" που είπαν τουτο ή εκείνο. Να ελπίσουμε ότι επανακάμπτετε στην ορθή γραμμή;

Related Posts with Thumbnails