Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2009

ΤΑ ΝΕΑ ΑΠ' ΤΟ ΝΙΧΩΡΙ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ


Αγαπητοί Νιχωρίτες και φίλοι,

Την Κυριακή 6/12/09 εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Νικολάου στο ναό του Αγίου στο Νιχώρι. Ο Άγιος Νικόλαος έστεκε στολισμένος σε περίοπτη θέση και υποδεχόταν με θέρμη τους δεκάδες των προσκυνητών που έσπευδαν να τον ασπαστούν… Στη τελετή, η οποία είχε πανηγυρικό χαρακτήρα, χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος αρχιερατικός προϊστάμενος της περιοχής μας. Πραγματοποιήθηκε η περιφορά της εικόνας εντός του ευρύτερου χώρου του ναού λόγω των άστατων καιρικών φαινομένων που κατέστησαν αδύνατο τον προαυλισμό της τελετής. Το γεγονός όμως αυτό δεν αλλοίωσε ούτε κατά το ελάχιστο τον κατανυκτικό χαρακτήρα της Ακολουθίας. Όλοι οι πιστοί μέσα σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης συμμετείχαν ενεργά ψάλλοντας μαζί με τους ιερείς και τον ψάλτη κ. Χρυσοβαλάντη τους εκκλησιαστικούς ύμνους που συνόδευαν τα βήματα και τις προσευχές μας κατά τη διάρκεια της περιφοράς της εικόνας του Αγίου. Το γεγονός ότι το Σύμβολο της Πίστεως καθώς και το Πάτερ ημών εκτός από τα Ελληνικά διαβάστηκε και στα Τουρκικά και στα Σλαβονικά καταδεικνύει τον σεβασμό απέναντι στην διαφορετικότητα, διευκόλυνε την ουσιαστικότερη συμμετοχή όλων των πιστών και βοήθησε να περατωθεί με κατανυκτικό χαρακτήρα η λειτουργία. Βέβαια κάθε Κυριακή πιστοί έχουν τη δυνατότητα να διαβάζουν το Πάτερ ημών και στη δική τους γλώσσα γεγονός που τους κάνει πιο ενεργά να συμμετέχουν, να ενδιαφέρονται και να παρακολουθούν με ιδιαίτερη ευλάβεια τις κυριακάτικες ακολουθίες. Έπειτα ακολούθησε πλούσιο κέρασμα στην αίθουσα του ναού.

Την επόμενη Κυριακή μετά το πέρας της πρωϊνής λειτουργίας παράλληλα με το παραδοσιακό κέρασμα στην αίθουσα της Παναγίας, γιορτάσαμε το όνομα του Ανδρέα Μαστοράκη και του Andrea Ahmet Özgüneş. Απολαύσαμε την γευστικότατη πάστα που έφερε ο κ. Ανδρέας Μαστοράκης, αγαπητός γέροντας Νιχωρίτης και ευχηθήκαμε όλοι τους δύο εορτάζοντες και φίλους μας.

Την Κυριακή 20/12/09 πραγματοποιήθηκε εκδρομή και πρωϊνός εκκλησιασμός στον πατριαρχικό ναό στο Φανάρι όπου τελέστηκε και το μνημόσυνο του Παναγιώτη Αγγελόπουλου. Μετά το πέρας ακολούθησε γεύμα σε παραθαλάσσιο εστιατόριο στο Τζιμπαλί με θέα τον Κεράτιο Κόλπο. Στην εκδρομή συμμετείχε η κοινότητα μας, η γειτονική κοινότητα των Θεραπείων καθώς και η κοινότητα του Μέγα Ρέματος. Είναι σημαντικό να υποστηρίζονται εκδρομές και εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν περισσότερες από μια κοινότητες καθώς με τον τρόπο αυτό διατηρείται σε υψηλά επίπεδα το αίσθημα της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας, και η ποιότητα επικοινωνίας ανάμεσα στις κοινότητες παρεμποδίζοντας τους απομονωτισμούς και προάγοντας την πιο ουσιαστική συνεργασία.


Στο σημείο αυτό βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι το Νιχώρι επιλέχτηκε ως χώρος επίσκεψης για τους μαθητές τεσσάρων λυκείων στα πλαίσια του προγράμματος Liseler 2010a katılıyor ‘Τα λύκεια συμμετέχουν στο 2010’. Το πρόγραμμα στοχεύει στην πιο δυναμική συνεργασία μεταξύ των λυκείων και προσπαθεί να επωφεληθεί από τον πολιτισμικό πλούτο και την διαφορετικότητα. Έτσι λοιπόν στις 12/1/2010 το Νιχώρι θα επισκεφθούν μαθητές από τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, από ένα τουρκικό λύκειο, από ένα αρμενικό λύκειο καθώς και από ένα εβραϊκό λύκειο. Ο τόπος που επιλέχτηκε για την επίσκεψη δεν είναι τυχαίος καθώς στο Νιχώρι συνυπάρχουν τρεις ελληνορθόδοξες εκκλησίες, μία αρμενοκαθολική εκκλησία, ένα τζαμί και μια εβραϊκή συναγωγή. Προυπήρχε αντίστοιχο διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα και με τις νέες ευκαιρίες που έδωσε η επιλογή της İstanbul ως Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2010 τα τελευταία χρόνια στο πρόγραμμα συμπεριελήφθησαν και τα λύκεια. Ενισχύεται λοιπόν το διαπολιτισμικό αλισβερίσι με τους μαθητές να συνεργάζονται ανά ομάδες πάνω σε πολλά πεδία όπως: Μουσική και όπερα, εικαστικές τέχνες, σινεμά και ντοκυμαντέρ, τέχνες θεάματος, πολιτισμική κληρονομιά και μουσειολογία, αρχιτεκτονικός και πολεοδομικός σχεδιασμός και λογοτεχνία.

Τα Χριστούγεννα έφτασαν πια! Και η Παναγία η Κουμαριώτισσα είχε αρχίσει να μετρά τις μέρες αντίστροφα και μαζί της και εμείς από τότε που στολίστηκε με υπέροχα λαμπιόνια η αυλή της…

Η κοινότητά μας σας εύχεται από καρδιάς Καλά Χριστούγεννα, Καλή Πρωτοχρονιά και Χρόνια Πολλά!

Εις το επανιδείν,

Παναγιώτης Θωμόπουλος,

Κοινότητα Νεοχωρίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails