Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΚΑΙ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΩΝ ΣΕ ΡΩΜΗ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ



Την ώρα που λυσσομανούν οι εν Ελλάδι “αντι-οικουμενιστές”, θεωρώντας κάθε επαφή, στην ουσία, με το Βατικανό θανάσιμο αμάρτημα, Ορθόδοξοι και Καθολικοί συναντώνται πανηγυρικά στη Ρώμη και στην Ρωσία.
Σημειώνω μόνο τις συναντήσεις της χθεσινής και της σημερινής μέρας. Όλες σε επίπεδο “κορυφής”!

- Χθες, ο Ορθόδοξος Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που διατηρεί άριστες σχέσεις με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, επισκέφθηκε επισήμως το Βατικανό, συναντήθηκε με τον Πάπα Βενέδικτο 16ο και πάρθηκε η απόφαση από Ρωσικής πλευράς: τη σύναψη πλήρων διπλωματικών σχέσεων με το Βατικανό αποφάσισε η Ρωσία, αυξάνοντας την εκπροσώπηση της στην πρεσβεία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο μετά την συνάντηση ανάμεσα στο Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον Πάπα Βενέδικτο 16ο. Η εξέλιξη αυτή ιδού πώς ερμηνεύεται από τα διεθνή
ειδησεογραφικά πρακτορεία: Οι αντιπροσωπείες Ρωσίας και Βατικανού από το 1990 και μετά δεν περιελάμβαναν πρεσβευτές. Από τον Φεβρουάριο και μετά, όμως, οπότε ανέλαβε τα ηνία της Εκκλησίας ο πατριάρχης Κύριλλος, επί σειρά ετών επικεφαλής της διπλωματίας της ρωσορθόδοξης Εκκλησίας, άρχισε η βελτίωση των σχέσεων με την Καθολική Εκκλησία που παλαιόθεν οι Ρώσοι ορθόδοξοι κατηγορούσαν για προσηλυτισμό.

-Την ίδια στιγμή ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος δεχόταν Αντιπροσωπεία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Γαλλία. Καλωσορίζοντας τους Ρωμαιοκαθολικούς χθες στην κατοικία του, ο Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Κύριλλος τόνισε τη σημασία του διαλόγου με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και υπογράμμισε: «Σήμερα ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της εκκοσμίκευσης και επομένως πρέπει με βάση την ιστορική εμπειρία να δίνουμε τις από κοινού σχετικές απαντήσεις».
Πλήρες ρεπορτάζ για τη συνάντηση δείτε εδώ.

-Σήμερα στο Βατικανό ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος συναντήθηκε με τον Πάπα. Διαβάστε εδώ τι είπε ο Πάπας Βενέδικτος 16ος υποδεχόμενος τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Αλβανίας και την συνοδεία του, που πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό.

Το συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι πως το ποτάμι του διαλόγου δεν γυρίζει πίσω, αγαπητοί συνοδίτες. Ευτυχώς!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ: ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΔΕΝ ΓΥΡΙΖΕΙ ΠΙΣΩ.

Παναγιώτης Τελεβάντος είπε...

Οσοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει Θεός νομίζουν ότι τα νήματα της ιστορίας κρατούν στα χέρια τους ο Πάπας, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως ή ο Πατριάρχης Ρωσίας.

Οι πιστοί, όμως, γνωρίζουν ότι ο Θεός κινεί τα νήματα της Ιστορίας και στην πρόνοιά Του έχουν εναποθέσει την ελπίδα τους.

Το βέβαιο είναι ότι η συνάντηση της Μικτής επιτροπής Παπικών και Ορθοδόξων στην Πάφο ναυάγησε.

Related Posts with Thumbnails