Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΛΟΒΟΥ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΑ


Σε προηγούμενη ανάρτησή μας αναφερθήκαμε, αγαπητοί συνοδίτες, στις διαλέξεις που θα έδινε στην Ολλανδία ο βιολονίστας Χρήστος Κολοβός για την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.

Πράγματι οι διαλέξεις με θέμα: «Κρατική Ορχήστρα Αθηνών· Προϊστορία και Ιστορία. Μια ιστορική αναδρομή απ’ την Επτανησιακή Σχολή ως τις μέρες μας» πραγματοποιήθηκαν, ο Χρήστος Κολοβός έπαιξε και Ελληνική μουσική, το ενδιαφέρον των ακροατών του για την σημερινή μουσική πραγματικότητα στην Ελλάδα ήταν μεγάλο.
Ο ομιλητής αναφέρθηκε συνοπτικά, αλλά με πολλά στοιχεία - ντοκουμέντα (φωτογραφίες και ηχογραφήσεις) στην γένεση και την ιστορία της ΚΟΑ, της οποίας το όνομα συνδέθηκε με μεγάλους αρχιμουσικούς και σολίστ διεθνούς φήμης.

Ο Χρ. Κολοβός ξεκίνησε την ομιλία του ως εξής:

"Η χαρά μου είναι μεγάλη, μα η τιμή που μου έκαναν οι καθηγητές του Τμήματος Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Αμστερντάμ να με προσκαλέσουν να λάβω μέρος στο πλαίσιο των «Διαφόρων Διαλέξεων» που διοργανώνονται από το αυτό Τμήμα, είναι ακόμη μεγαλύτερη. Σαν κάπως πιο μακρυά είχα τοποθετήσει αλήθεια αυτήν την ευκαιρία στη ζωή μου, από το βήμα τούτο να απευθύνομαι εις υμάς αναφερόμενος στην Ελληνική Έντεχνη Μουσική, μα αυτή θαρρώ πως ήρθε κατά τι νωρίτερα.

Χαίρομαι και σας ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας για την πρόσκλησή σας αυτή και ελπίζω απ’ τη μια να μην σας κουράσω και απ’ την άλλη να βρείτε ένα κάποιο ενδιαφέρον στα λεγόμενά μου, στα ηχογραφήματα που θα ακούσουμε παρέα και τέλος στα τρία έργα για σόλο βιολί και δύο βιολιά των Ντίνου Κωνσταντινίδη και Γεωργίου Καζάσογλου των οποίων τιμάμε φέτος του μεν πρώτου τα 80 χρόνια ζωής, του δε δεύτερου τα 25 χρόνια από το θάνατό του. Τα έργα αυτά θα σας προσφέρουμε με τον καλό φίλο και συνεργάτη νεαρό βιολονίστα, καταγόμενο από τον πλέον Ελληνικό μουσικό τόπο, την Κέρκυρα, Γιώργο Σαμοΐλη. Ένα νησί της Επτανήσου μας όπως γνωρίζετε, που μαζί με τα υπόλοιπα προσέφεραν στις Τέχνες και ειδικότερα στη Μουσική, την Ελληνική Μουσική, πλείστα αγαθά και που δικαίως πια μπορούμε να περηφανευόμαστε πως η Πρώτη Ελληνική Εθνική Μουσική Σχολή είναι η Επτανησιακή".

Εύχομαι στον Χρήστο Κολοβό πάντοτε να είναι άξιος πρεσβευτής του ελληνικού μουσικού πολιτισμού στους εγγύς και τους μακράν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails