Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

ΑΞΙΩΣΕΙΣ ΜΟΣΧΑΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΕΙΑ...


Διαβάστε, αγαπητοί συνοδίτες, στο amen.gr το άρθρο του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου Μακαρίου Γρινιεζάκη Περί Πρωτείων ο λόγος...
Με αφορμή το γεγονός ότι η Εκκλησία της Ρωσίας συγκρότησε Επιτροπή με σκοπό την επεξεργασία των ...πρωτείων μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών (!) ο π. Μακάριος καταθέτει τεκμηριωμένα την άποψή του και τα επιχειρήματά του δεν είναι καθόλου τυχαία.
Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα "η λογική των αριθμών", στην οποία από την αρχή του θέματος με τις Ρωσικές αξιώσεις εστίασα και γι' αυτήν γράφει χαρακτηριστικά ο π. Μακάριος:
"Μιλώντας για εκκλησιαστικό ήθος οπωσδήποτε δεν ταυτιζόμαστε με τη λογική των αριθμών και των μεγεθών σαν να είμαστε οικονομολόγοι, επικοινωνιολόγοι και πολιτικοί. Στη ζωή της Εκκλησίας και κυρίως στην πνευματική ζωή, για την οποία η Ρωσική Εκκλησία έχει να επιδείξει πολλούς καρπούς, δύο και δύο δεν κάνουν πάντα τέσσερα. Όταν μπαίνουμε στη διαδικασία να τονίζουμε και να επικαλούμαστε μεγέθη, ποσοτικούς δείκτες και αριθμούς και το κάνουμε αυτό για να διεκδικήσουμε τον έπαινο του κόσμου και την πρωτοκαθεδρία, τότε σημαίνει ότι δεν είμαστε ποιμένες αλλά ωρομίσθιοι της εξουσίας, που καπηλευόμαστε την διοικητική και πνευματική δύναμη που απορρέει από το αξίωμά μας...".
Στο θέμα των αξιώσεων της Μόσχας αναφέρεται σήμερα και η εφημερίδα Έθνος: Νέα «φαγούρα» στη Μόσχα κατά του Φαναρίου - Ασφυκτικά μικρή για τη Ρωσία η πέμπτη θέση στην ιεραρχία.
Οι σημαίες!...
Τέλος, απίστευτη μου φαίνεται η είδηση για τις τροποποιήσεις που θέλει να κάνει ο Πατριάρχης Κύριλλος στην αίθουσα του θρόνου του Πατριαρχείου Μόσχας. Κατά την παράδοση δεξιά από τον Πατριαρχικό Θρόνο ήταν η Πατριαρχική σημαία, ενώ από αριστερά η κρατική σημαία της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Ο Ρώσος Πατριάρχης ζήτησε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στη θέση της κρατικής σημαίας να τοποθετηθούν όλες οι σημαίες των χωρών που βρίσκονται στην κανονική, κατ' αυτόν, δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας!!!
Φαντάζεστε να έκανε το ίδιο και ο Οικουμενικός Πατριάρχης; Άπαγε!...

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Χριστέ μου... τί ήθελε τώρα αυτός ο Επίσκοπος να πει αυτά τα πράγματα στο άγιον Όρος; και που στο Άγιον Όρος.

Ανώνυμος είπε...

Διαμάχες και συμφωνίες για τα «πρωτεία»

Τον Οκτώβριο στην Κύπρο συνεχίζεται ο θεολογικός Διάλογος μεταξύ Ορθοδόξων και Παπικών. Κι όπως όλα δείχνουν τα Ορθόδοξα μέλη της Επιτροπής είναι έτοιμα να αναγνωρίζουν παγκόσμιο πρωτείο διακονίας στον Πάπα. Με την αναγνώριση αυτή θα προωθήσουν σε μεγάλο βαθμό τα σχέδια των οικουμενιστών για πλήρη ένωση των Ορθοδόξων με τους Παπικούς.
Την ίδια στιγμή το Πατριαρχείο της Μόσχας με επιτακτικό τρόπο θέτει ζήτημα «πρωτείου» του Πατριάρχη Ρωσίας μεταξύ των Ορθοδόξων. Οι κινήσεις αυτές των Ρώσων γεννούν προβληματισμό και αντιδράσεις στο Φανάρι, που βλέπει, λίγες μόνο μέρες μετά τη συνάντηση Βαρθολομαίου –Κύριλλου στην Κων/πολη ,να βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ των δύο Εκκλησιών.

Τα παραπάνω δύο γεγονότα μας οδηγούν στα εξής ερωτήματα:
1.Γιατί το Πατριαρχείο Κων/πόλεως σπεύδει να διαφυλάξει την πρωτοκαθεδρία του μεταξύ των Ορθοδόξων αλλά δεν διαφυλάσσει την Αλήθεια της Πίστεως και την πρωτοκαθεδρία του από την παπική κακοδοξία που προσπαθεί να κυριαρχήσει ανάμεσα σε όλους τους Χριστιανούς (και στους Ορθοδόξους) βρίσκοντας τρόπους αναγνώρισης του παπικού πρωτείου;
2. Μήπως τελικά η αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως από τους Ρώσους είναι σήμαντρο που πρέπει να αφυπνίσει το Φανάρι για να αποτινάξει την παναίρεση του οικουμενισμού, που αυτή τη φορά το οδηγεί στο ολίσθημα της αναγνώρισης του παπικού πρωτείου;
3. Το Φανάρι αντιδρά στα σχέδια των Ρώσων και την αμφισβήτηση της πρωτοκαθεδρίας του Κωνσταντινουπόλεως. Και ευλόγως. Θα περιμέναμε όμως την αντίδραση των Φαναριωτών, με τρόπο μάλιστα σαφέστερο και πιο δυναμικό, απέναντι στα σχέδια του Πάπα για επιβολή του πρωτείου του σε όλο τον κόσμο.

Από:
http://thriskeftika.blogspot.com/2009/08/blog-post_1571.html

Ανώνυμος είπε...

Διαβαστε το

apotixisi.blogspot.com

ειναι αποκαλυπτικο για το ζητημα των πρωτειων.
Υποστηριζει τον Κυριλλο.

Related Posts with Thumbnails