Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

Η ΙΕΡΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ!



Ο ειδικός συνεργάτης του amen.gr σε θέματα Ρωσικής Εκκλησίας Theodor Petrov με το κείμενό του Η δύναμη των λέξεων και των... αριθμών, προεκτείνει τον προβληματισμό που είχαμε διατυπώσει μικρό κείμενό μας Η λογική των αριθμών στην Εκκλησία δεν χωρεί!

Ιδού ένα ενδεικτικό παράθεμα λόγου του Τ. Petrov.

Η Εκκλησία της Ρωσίας απέκτησε τα τελευταία χρόνια μια ιδιαίτερη «αδυναμία» για τους αριθμούς προσδιορίζοντας το «ποιμαντικό» της έργο ανάλογα με τον όγκο των ναών, του πλήθους κλπ., μετατρέποντας ταυτόχρονα τη Θεία Λειτουργία σε πρόσφορο μέσο επιδείξεως δυνάμεως. Διότι πως μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη μια Θεία Λειτουργία σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση αν οι τηλεοπτικές κάμερες δεν έχουν να δείξουν ένα εκστασιασμένο πλήθος πολλών χιλιάδων, κάτι παρόμοιο με αυτό που βλέπουμε σε προεκλογικές εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων.

Και αυτή η αγάπη για τους αριθμούς, για το μεγάλο και το τεράστιο, δυστυχώς έχει «μολύνει» και τους πιστούς.

Πρόσφατα κάποιος από τους Ρώσους πιστούς, που είχαν την μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Φανάρι στα πλαίσια της επισκέψεως του Πατριάρχου Μόσχας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, παρατήρησε με ειλικρινή απογοήτευση: «Ωραία Λειτουργία, αλλά είχε μόνο 200 άτομα (!)», και συμπλήρωσε με προφανή ικανοποίηση, «καμία σύγκριση με τις δικές μας Πατριαρχικές Λειτουργίες!».

Η ιερότητα των αριθμών!

Δυστυχώς τέτοιες ... αριθμητικές και ποσοτικές νοοτροπίες καλλιεργούνται και εν Ελλάδι, σε μικρότερη ή μεγαλύτερη κλίμακα. Με αποτέλεσμα την απώλεια εκκλησιολογικών κριτηρίων και την συνακόλουθη αλλοίωση του ορθοδόξου ήθους.


φωτό: Ν. Διονυσόπουλος



14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Kι εκεί που διαβάζω για τον παπα Γιώργη τον Μεταλληνό, στο μπλογκ Θρησκευτικά, ο πιστός σχολιαστής πετάει κι έναν Ανδριόπουλο!!!!!!!!!!!!!

"Τώρα συγχαίρουμε τον π.Γεώργιο διότι μας έδωσε άλλο ένα όπλο κατά του Οικουμενισμού!

Ας λυπούνται οι οικουμενιστές, οι Τσέτσηδες οι (πατρινοί) Ανδριόπουλοι και οι ομόφρονές τους!"

Μα στον ύπνο τους σε βλέπουν;

https://www.blogger.com/comment.g?blogID=1024744972657237101&postID=2443079830805418721

Ανώνυμος είπε...

"Δυστυχώς τέτοιες ... αριθμητικές και ποσοτικές νοοτροπίες καλλιεργούνται και εν Ελλάδι, σε μικρότερη ή μεγαλύτερη κλίμακα" ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ! ΟΥΤΩΣ 'Η ΑΛΛΩΣ, ΕΞΑΛΛΟΥ, ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΕΧΕΙ ΑΠΟΛΕΣΘΕΙ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΠΑΡΑΣΥΡΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΗΘΟΣ! ΟΠΟΤΕ ΤΑ ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΕΚ ΡΩΣΙΑΣ ΑΔΕΛΦΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΛΑΣΙΟΝΩΣ ΑΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΤΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΒΛΕΠΕ ΔΙΑΚΟΣΙΑ ΑΤΟΜΑ ΣΤΟ ΝΑΟ ΜΙΑΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΑΡΙΘΜΕΙ ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ -ΦΕΥ!- ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΔΙΑΚΟΣΙΑ, ΟΠΕΡ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟ! ΑΡΑ, ΧΡΕΙΑΝ ΕΧΟΜΕΝ "ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΥ"!!

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά λύσαξε ο Petrov !
Η δημοσιογραφική αξιοπιστία του Petrov συναγωνίζεται την τοιαύτην του Ν. Παπαχρήστου !
Ας μην τρελαθούμε όσοι τυγχάνει να ξέρουμε και κάτι επί πλέον.
(Συγγνώμη για την τελευταία αναιδή μου φράση, αλλά μόνο στη δημοσιογραφική αναίδεια δεν υπάρχουν όρια !).

Ανώνυμος είπε...

Α,ξέχασα! Στο http://thriskeftika.blogspot.com/2009/07/blog-post_1077.html
υπάρχει κι εκεί Ανδριόπουλος:

"Μετά τα παραπάνω είναι μάλλον μικρή απόκλιση για τον π. Κωνσταντίνο Μπέη η εμφάνισή του σε διάφορες εκδηλώσεις χωρίς ιερατική αμφίεση. Τελευταία τον είδαμε να συμμετέχει σε μουσικές εκδηλώσεις φορώντας μαύρο κοντομάνικο μπλουζάκι και παντελόνι. Στην αποκαλυπτική φωτογραφία (δεξιά) τον βλέπουμε μαζί με το θεολόγο Παναγιώτη Ανδριόπουλο (η φωτογραφία από την Ιδιωτική Οδό του εν λόγω Θεολόγου)".

Μα επιτέλους!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΟΝΤΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΒΟΛΙ!!! ΣΩΣΤΟ ΠΑΝΑΡΙΟΝ........

Misha είπε...

Θα κάνουμε σήμερα μιάν αποκάλυψη από εδώ,τιμώντας την φιλοξενία του διαχειριστή, ο οποίος παρά την ακραία οικουμενιστική τοποθέτηση του και την κατά καιρούς λογοκρισία που ασκεί σε σχόλια, είναι γενικά ανεκτικός στις αντίθετες γνώμες.

Λοιπόν, ο πολύς κ.Θεόδωρος Πετρώφ, τον οποίο επικαλείται συχνά πυκνά,ο κ.Ανδριόπουλος αλλά και ο λάλος κ.Παπαχρήστου, ως δήθεν ειδικό επί των θεμάτων της ρωσικής εκκλησίας, είναι δεδηλωμένος ουνίτης με πλούσια υπέρ του βυζαντινικαθολικισμού αρθρογραφία!!!!

Εξ ού και το μίσος που εκδηλώνει κατά της ρωσικής εκκλησίας η οποία δεν ενδίδει, επι του παρόντος, στον πυθώνειο εναγκαλισμό του Βατικανού.

Ανώνυμος είπε...

xa xa xa katapliktikos eisai re Misha...na se lipatai kaneis...

Ανώνυμος είπε...

Φίλτατε Χάχα,
με χαχανητά πιθανόν μόνο με τη γυναίκα σου - αν είσαι παντρεμένος - μπορείς να συνεννοηθείς.
Απορία ανοήτου ; χαχανητό !

Ανώνυμος είπε...

Το είδες το καινούργιο ;
Και ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος εναντίον των συμπροσευχών! Μάλιστα παραπέμπει στα βιβλία των δύο συμπατριωτών σου κληρικών Γκοτσόπουλου και Κωστόπουλου !
Τα "χώνει" και στο Φειδά για τα καλά.(http://www.orthodoxostypos.gr/Photos/Pages/Page1.pdf).
Άλλος ένας ΤΑΛΙΜΠΑΝ ξεφύτρωσε.

sindesmos είπε...

http://misha.pblogs.gr/2009/08/oynites-arthrografoi-se-orthodoxes-istoselides.html

Φίλοι από τον ρωσικό βορρά μάς μετέφεραν την πληροφορία ότι ο Τheodor Petrov,o oποίος εμφανίζεται στις φιλοπαπικές ιστοσελίδες «Αμήν» και «Ιδιωτική Οδό» ως ειδικός επί της ρωσικής εκκλησίας και γράφει κείμενα γέμοντα χολής , είναι βυζαντινόρρυθμος παπικός, ήγουν ουνίτης !!!
Είναι οι διαχειριστές των προαναφερομένων ιστοχώρων σε γνώση του γεγονότος (αν ασφαλώς αληθεύει αυτή η πληροφορία ) ;

Kaι αν η πληροφορία μας είναι ακριβής σκοπεύουν να επανορθώσουν και τίνι τρόπω ;

panagiotisandriopoulos είπε...

Αγαπητέ sindesmos

Ευχαριστώ για την κατά καιρούς ενημέρωσή σου, γύρω από ιστότοπους που με αφορούν.
Με διασκεδάζεις πολύ, είναι αλήθεια.
Όσο για τον συνιστολόγο misha τι να πώ;
Θα μπορούσα ν' αρχίσω να τον στολίζω αναλόγως: πράκτορας της Ρωσικής Εκκλησίας, ανθέλλην, ταλιμπάν κ.ο.κ.
Αλλά, φυσικά, δεν είναι αυτό το θέμα μου.
Αν εκείνος ευχαριστιέται να με χαρακτηρίζει "φιλοπαπικό" με γειά του με χαρά του!
Κάπου πρέπει να με κατατάξει κι αυτός και οι συν αυτώ.

Καλό Δεκαπενταύγουστο!

Misha είπε...

κύριε Ανδριόπουλε, δεν σας χαρακτηρίζω εγώ φιλοπαπικό αλλά οι λόγοι σας και οι θεολογικές σας τοποθετήσεις.
Όταν θεωρείτε αυτόν, που όλοι οι άγιοι μας κατονόμαζαν ως αιρετικό και γενάρχη αιρέσεων ,κανονικό επίσκοπο Ρώμης ,με αποστολική διαδοχή και μυστήρια , τι είστε;

Αν σας έχω αδικήσει και δεν πιστεύετε τα ανωτέρω, σας ζητώ συγγνώμη και θα ανακαλέσω εφόσον δεήσετε και προβείτε στις σχετικές διευκρινίσεις.

panagiotisandriopoulos είπε...

Συγγνώμη misha,

Έγραψα κάπου εγώ όλα αυτά που θεωρείς ότι θεωρώ;
Απορώ!...

Δεν μπορώ παρά να μνησθώ Πιραντέλλο:
Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε!...

sindesmos είπε...

Kαι ο Παναγιώτης Σημάτης σε παραπέμπει σε πρόσφατο κείμενό του

http://thriskeftika.blogspot.com/2009/07/blog-post_16.html

"Το ίδιο ερώτημα έθεσαν -και έμεινε αναπάντητο- προ ετών ο π. Θεόδωρος Ζήσης και πρόσφατα ο θεολόγος κ. Παν. Ανδριόπουλος. Επισκέπτες μάλιστα του blog ερωτούν έκπληκτοι: «Δηλαδή, οι θεολόγοι Σημάτης και Ανδριόπουλος προκαλούν την επίσημη Εκκλησία να πάρει θέση στο θέμα των Καθολικών και αυτή σιωπά; 18/7/08». Και ο κ. Ανδριόπουλος απάντησε: «Αγαπητοί, ζούμε …κάτι το παράδοξο... Συζητούμε …για τις σχέσεις μας με τους Καθολικούς, θέτουμε ερωτήματα» και αντί να μας απαντήσει η Ι. Συνόδος, απάντηση μας έδωσε ο …«Καθολικός Επίσκοπος Σύρου!» και όχι «οι Ορθόδοξοι πατέρες μας; Μήπως τελικά ισχύει ότι τω φόβω του διαλόγου εκρύβησαν;... 18/7/2008» (Εις http://panagiotisandriopoulos.blogspot.com/2008/07/blog-post_17.html)".

Related Posts with Thumbnails