Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Ο ΑΡΧΩΝ ΟΣΤΙΑΡΙΟΣ ΤΗΣ Μ.τ.Χ.Ε. ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΟΥΒΑΛΗΣ

Σήμερα, κατά την Θ. Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας Πατρών, ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος απένειμε, μετά από σχετική απόφαση και ανάθεση του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, το οφφίκιο του Άρχοντος Οστιαρίου της Μ.τ.Χ.Ε. στον Κωνσταντινουπολίτη θεολόγο Χρήστο Τσούβαλη, ο οποίος είπε τα εξής κατά την χειροθεσία του:

Σεβασμιώτατε,

Με την πρέπουσα ευλάβεια και ευγνωμοσύνη αποδέχομαι το πνευματικό αξίωμα «του Άρχοντος Οστιαρίου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας», που με απερίγραπτη συγκατάβαση και «κατ’ ιδίαν Πατριαρχικήν φιλοτιμίαν και προαίρεσιν» της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου Κυρίου Κυρίου Βαρθολομαίου, δίνεται σήμερα στην ταπεινότητά μου.

Ανατέθηκε από την Παναγιότητά Του η χειροθεσία μου σε Σας Σεβασμιώτατε, στον Επίσκοπο της τοπικής Εκκλησίας, να τελέσετε τη σχετική εκκλησιαστική ακολουθία και να με εντάξετε στην «τιμία και φιλογενή χορεία των Οφφικιάλων».

Μαζί με το ευεργετήριο γράμμα, Σας έδωσε η Παναγιότης Του, να φορέσω στο στήθος και τον Σταυρό του οφφικίαλου. Το Σταυρό, που δεν είναι μόνον «ο προοδοποιών και προμνηστευόμενος την Ανάστασιν», αλλ’ είναι και ο Σταυρός του μαρτυρίου του αγιωτάτου Αποστολικού και Πατριαρχικού Θρόνου.

Δώρο μοναδικό, που έρχεται από τον ιερό τόπο της μαρτυρίας και του μαρτυρίου, από το λίκνο της Ρωμηοσύνης, από τήν «Εκκλησία των του Χριστού πενήτων», από τον άσβεστο φάρο του Φαναρίου, από το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο. Δώρο, με το οποίο καλούμαι εγώ ο ελάχιστος να γίνω ένας από τους κυρηναίους του Πατριαρχικού Θρόνου.

Σεβασμιώτατε,

Κάθε οφφίκιο του Οικουμενικού Θρόνου συνοψίζει μία διακονία αιώνων, τιμημένη από μυριάδες ευσεβών και ορθοδόξων χριστιανών, που πρόσφεραν στην Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως τη συμπαράστασή τους, για τη σωστική πορεία της μέσα στην Ιστορία. Ο δε Σταυρός ήταν και είναι ο ασίγητος άμβωνας της Μητρός Εκκλησίας, γι’ αυτό και οι φέροντες Αυτόν οφείλουν να εργάζονται αόκνως, να ομιλούν, να κηρύττουν και να θεολογούν για την αυθεντικότητα της «Μιάς, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας».

Ως εκ τούτου η αρχοντική καταξίωση του αξιωματούχου του Οικουμενικού Θρόνου είναι οφειλή μεγάλη, χρέος υψηλό, καθήκον θεοφιλές και πορεία ατελεύτητη, γι’ αυτό και μαζί με τη θεραπεύουσα τα ασθενή και αναπληρούσα τα ελλείποντα Θεία Χάρη του δωροδότου Τριαδικού Θεού, και τις πρεσβείες του προστάτου και πολιούχου μας Πρωτοκλήτου Αποστόλου Αγίου Ανδρέου και όλων των Αγίων, Οσίων και Εθνομαρτύρων της Αχαΐας, επικαλούμαι και τις θεοπειθείς ευχές Σας Σεβασμιώτατε, για να αναδειχθώ άξιος της τιμής, που μου γίνεται σήμερα από τη Μητέρα Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία και τον Προκαθήμενό της, προς τους οποίους τόσα πολλά οφείλω και τόσο ολίγα ανταπέδωσα. Η ευλογημένη αυτή στιγμή της ζωής μου, αποτελεί ομολογουμένως σημαντικό σταθμό στην προσωπική μου ζωή και πορεία και είναι πέρα από καιρός αυτεπίγνωσης και τιμής, καιρός δέσμευσης και υπόσχεσης.

Υπόσχομαι λοιπόν ότι θα προσπαθήσω, ως τα­πεινό μέλος της Μητρός Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και της τοπικής Εκκλησίας των Πατρών, να δικαιώσω τις ευχές και τις χρηστές ελπίδες της Παναγιότητός Του και να φανώ αντάξιος της τιμής και της αγάπης του Ποιμενάρχου της πόλεως του Πρωτοκλήτου των Αποστόλων. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι και να προβάλλω το μεγαλείο και την αποστολή της ενιαίας και αδιαίρετης Ορθόδοξης Εκκλησίας και δεν θα παύσω να αγωνίζομαι για να ελαφρώσω τη σταυρωμένη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως από τις θλίψεις και τα προβλήματά της και να διακονώ τον περιούσιο και πιστό λαό της Επαρχίας των Πατρών, κατά το μέτρο των δυνατοτήτων μου, με την άδεια και τις ευλογίες του Σεπτού Ποιμενάρχου μας.

Σεβασμιώτατε,

Δεχθείτε μαζί με τα σέβη και τις πολλές και εγκάρδιες ευχαριστίες μου και τις ταπεινές μου ευχές για να έχετε υγεία και να συνεχίσετε για πολλά χρόνια να εκπληρώνετε απρόσκοπτα το έργο της μαρτυρίας του Θεού για το καλό της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας και τη διακονία του περιούσιου λαού της Θεόσωστης Επαρχίας Σας.



20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Διακρίνω κάποιες υπερβολές στα όσα είπε ο κ. Τσούβαλης. Σιγά την τιμή. Τι νομίζει ότι έγινε; αυτές οι απονομές οφφικίων είναι έτσι για να περνά η ώρα.

Ανώνυμος είπε...

Συν-χαίρω μετα του νεου άρχοντος οστιαρίου κ.Χρήστου Τσουβαλη ,και χαίρω δια τους ολίγους εν Πάτραις φίλους του Οικ. θρόνου, οι οποίοι σώζουν την κατάσταση εν μέσω λύκων και δη ρασοφορούντων.
Ένας εκ των ολίγων συμπορευτων εκ του ιερού θυσιαστηρίου.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαίροντες μετά του νέου οφφικιάλου του Πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου άρχοντος Οστιαρίου κ Χρήστου Τσούβαλη, ευχόμεθα να είναι τα έτη του πολλά και ευλογημένα.Υγείαν δε και μακροημέρευση και στον τιμήσαντα Αυθέντη και Δεσπότη ημών, τον Αρχιεπίσκοπον Κωνσταντινουπόλεως Νέας Ρώμης και Οικουμενικό Πατριάρχη κ Βαρθολομαίο του οποίου και ασπαζώμεθα την Δεξιά.
ΟΡΚ

Misha είπε...

«Aυθέντες και δεσπότες... »

Δουλάρια και κολλίγοι...
Σα να μη τελείωσε ποτέ η φεουδαρχία, η αποικιοκρατία, η, «ελέω Θεού» και κληρονομικώ δικαιώματι, τυραννία.
Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Μακρυγιάννη, του Κολοκοτρώνη, του Καποδίστρια που ξαπέστειλε κακήν κακώς τους Φαναριώτες δεσποτάδες οι οποίοι, απεσταλμένοι του «αυθέντου και δεσπότου τους», του ζήτησαν να επιστρέψουν οι Ρωμηοί στην αγκάλη του Σουλτάνου.

«Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους » κατ απως έλεγε ο γέρος του Μωριά.

Ανώνυμος είπε...

Μαχώμενος θεολόγος

Δεν υπάρχει πιά κανείς , για να μαζέψει τον Μisha .
Τόσο μίσος στήν Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία & τον Πατριάρχη μας !
Έλεος πιά !

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο MISHA!!!!! ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ!!!! ΚΑΙ ΜΑΣΚΟΤ ΤΟΥ ... ΚΚΕ!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΤΗ ΤΟΥ ΚΑΤ΄ΙΔΙΑΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΝ ΦΙΛΟΤΙΜΙΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΣΙΝ ΓΝΩΝΤΟΣ ΑΝΑΔΕΙΞΑΙ ΤΟΝ ΕΚΛΕΚΤΟΝ Κ. Χ.ΤΣΟΥΒΑΛΗΝ ΑΡΧΟΝΤΑ ΟΣΤΙΑΡΙΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΑΓΙΑΣ & ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ, ΑΥΘΕΝΤΟΥ ΔΕ ΚΑΙ ΔΕΣΠΟΤΟΥ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΠΑΝΤΩΝ ΗΜΩΝ! ΑΞΙΟΣ Ο ΝΕΟΣ ΑΡΧΩΝ! ΤΙΜΗ ΟΥ Η ΤΥΧΟΥΣΑ ΔΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑ ΠΑΤΡΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΝ!

Ανώνυμος είπε...

Πράγματι ο αείμνηστος Μακρυγιάννης έφη ότι "εάν γνωρίζαμε την τωρινήν κατάντιαν μας δεν θα επιάναμε τα όπλα...". Προεώρα δηλονότι ο μακαριστός Στρατηγός Ζωές και Σωτήρες και Καντιώτηδες και Σωτηρόπουλους και Ιερωνύμους και πλέον των δώδεκα αντικανονικούς Ιεράρχας, με τον αγγλικό πουριτανισμό και τον γερμανικό πιετισμό στο αίμα τους, καυχωμένους επί Κρατική και Εθνική Εκκλησία και συμπαραταχθέντας μετά των Αρχόντων των λαών κατά του Λαού του Θεού και τελούντας εορτάς και πανηγύρεις, ως ο αποστάτης Ισραήλ, εις το Παναθηναικόν Στάδιον και τελούντας δοξολογίας τη συμμετοχή απάσης της Μασονικής Στοάς, υπό την ιδιότητα αξιοτίμων κυβερνητικών αξιωματούχων, και καταστήσαντας θέατρον την Εκκλησίαν του Χριστού εν Ελλάδι ένεκεν της προτεσταντικής των πίστεως, νοσούσης κατά πάντα, και ούσης υπευθύνου διά την σημερινήν αποστασίαν και απιστίαν καθότι αντικατέστησαν το έλεος και την χάριν με την τιμωρίαν διά παράβασιν των προτεσταντικών των διδασκαλιών!

Misha είπε...

Ενώ στο Φανάρι έψαλλαν πολυχρόνια του αιμοσταγούς Αβδούλ Χαμίτ, του γενοκτόνου Ελλήνων και Αρμενίων, καθ ήν στιγμή ο επιλεγόμενος και «ερυθρός σουλτάνος» έσφαζε γυναικόπαιδα.

Τα σχετικά υμνολογήματα τα έχει παρουσιάσει, κατ αποκλειστικότητα θαρρώ,ο διαχειριστής του παρόντος ιστολογίου.


Πώς χάνετε την ψυχραιμία σας οι πατριαρχολάτρες όταν αποκαλύπτονται τα σκοτεινά έργα και ημέρες των φαναριωτών, ενώ την ίδια στιγμή είσθε λαλίστατοι καταφερόμενοι κατά της πατρίδος σας!!!

Αν δεν αισθάνεσθε καλά, εδώ μπορείτε να μετοικήσετε εν Βοσπόρω και να υπαχθείτε στους απογόνους των σουλτάνων για να βιώσετε εν τοις πράγμασι τους «αυθέντας και δεσπότας»

Ανώνυμος είπε...

ΛΑΘΟΣ ΕΚΑΜΑ ΠΡΙΝ. ΤΩΡΑ ΤΟ ΒΡΗΚΑ!!!!!
Ο MISHA ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΕΝΣΑΡΚΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΑΗ ΚΑΙ ΩΣ ΑΛΛΗ ΠΥΘΙΑ ΚΑΘΗΜΕΝΟΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΤΡΙΠΟΔΟΥ ΛΕΕΙ..... ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΕΣ! ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ"!!!

Ανώνυμος είπε...

Που βλέπεις αγαπητέ μου ότι χάνουμε την ψυχραιμία μας??? Κατάλαβα πλέον ότι η αντίθεσή μας δεν έχει θεολογικό περιεχόμενο. Αν, λέω αν, αύριο το πρωί ξυπνήσουμε και το Πατριαρχείο έχει δεχτεί τις θέσεις σου, εσύ θα συνεχίσεις να το πολεμάς με τις αντίθετες θέσεις. Γιατί το πρόβλημά σου είναι προσωπικό και γιατί είσαι οπαδός μιας εθνοφυλετικής κρατικής εκκλησίας και ενός εθνικού κρατιδίου που στην συνείδησή σου νομίζεις πως μπορεί να ταυτίζεται με το μέγεθος ελληνισμός, που κατά τον καθηγητή Χρ Γιανναρά είναι "ου τόπος" αλλά "τρόπος". Είτε σού αρέσει είτε όχι η ορθοδοξία και ο χριστιανισμός είναι παγκόσμιο μέγεθος καθώς και ο Ελληνισμός το ίδιο. Και σε παγκόσμια κλίμακα αυτά τα δύο μεγέθη εκπροσωπούνται από τον ηγέτη των ορθοδόξων που είναι και Πατριάρχης του γένους μας.
Μη χάνεις εσύ λοιπόν την ψυχραιμία σου. Αν δεν αισθάνεσαι καλά ζήσε σαν πολίτης αυτού του μίζερου κρατιδίου και άσε εμάς να ζούμε την ελληνική μας καταγωγή και την χριστιανική μας ιδιότητα ως πολίτες του κόσμου και αν θέλει ο Θεός και ως Ουρανοπολίτες.
ΟΡΚ

Ανώνυμος είπε...

Ο ιστολογος κατα την προσφιλη του τακτικη το παιζει κινεζος . Βγαλτε τα ματια σας κοροιδα λεει και ριχνει τη φωτοβολιδα . Πονηρος ο βλαχος ,συγνωμη ο Ανδριοπουλος ηθελα να πω ...

Ανώνυμος είπε...

1. Βεβαίως, misha, οι Φαναριώτες(όπως ένας Κ. Μουρούζης αν έχεις ακουστά........!!!!!!) βεβαίως και τιμούν στο μέτρο του δέοντος, εκκλησιαστικώς και ποιμαντικώς, τον Καίσαρα που η ιστορία τους επέβαλλε και τα κρίματα και οι ανεξιχνίαστες βουλές Του όρισαν! Και ας αποκαλούνται από κάποιους συν-ιστολόγους σου "παρακμιακή κάστα". Εδώ ως και ο Ρωσσίας βάζει μετάνοιες-δεν τιμά απλώς- στον Βλαδιμηράκο!
2. Στα περιεχόμενα του αναστασιματαρίου του Πρωτοψάλτου Σμύρνης Νικολάου(19ος αι.)ευρίσκεις και "άσμα μελοποιηθέν δια την ενθρόνισιν της Α.Μ. του Σουλτάνου" και ορθώς ο εδώ ιστολόγος τα αναδεικνύει καθότι έχουν ιδιαίτερο μουσικολογικό ενδιαφέρον για την πατρώα μουσική παράδοση. Θα μου πεις τώρα ότι συνηθίσαμε εδώ στο Ellada στα θρησκευτικά τραγουδάκια, τους ύμνους και τα γλυκανάλατα ποιηματάκια, όπως και τις θρησκευτικές ζωγραφιές αντί της Εκκλησιαστικής Εικόνας...... Ας ελπίσουμε ότι θα ξυπνήσει η Ελλαδική Σύνοδος και όπως έγραψε ο Γιανναράς, ήδη από τις πρώτες ημέρες της εκλογής του νυν Αρχιεπισκόπου-Προέδρου της Αυτοκεφάλου, θα προβεί στην αναστήλωση και αποκατάσταση όλων αυτών στο αρχαίο τους κάλλος...... 3. Κατά της Πατρίδας μας επίσης ουδέποτε καταφερθήκαμε και ούτε πρόκειται, απλώς την βλέπουμε να βλασφημείται εν τοις έθνεσι και να προσπαθεί να μιμηθεί δάνεια από Αλβανίες του Χότζα(βλ.Α.Παπανδρέου) και Αμέρικες(βλ. το τριτόκλιτο ανώμαλο ουσιαστικό η Χούνς, της Χουντός) και με ευθύνη, δυστυχώς, της Ποιμαίνουσας Εκκλησίας(σήμερα 29 Ιουνίου είναι και η επέτειος της ανακηρύξεως του κανονικού αυτοκεφάλου του 1950).
4. Τέλος, δεν έχουμε ανάγκη μετοικήσεως, ποτέ δεν ξέρεις...ίσως στη γενιά μας ζήσουμε το όραμα της καταργήσεως των πάσης φύσεως αυτοκεφάλων! Και των σχισμάτων ομοίως!

Misha είπε...

Μακάρι οι παράφρονες να προχωρήσουν επισήμως αυτό που πράττουν κρυφίως από το 1965,κατά δήλωση του θεηλάτου Αθηναγόρου,ήγουν την μνημόνευση επ΄εκκλησίαις του αιρεσιάρχου Πάπα.

Να παύσει η κοροϊδία και η διαχρονική εξαπάτηση του ποιμνίου και οι ελάχιστοι ενδιαφερόμενοι για τα εκκλησιαστικά πράγματα (όχι περισσότεροι από το 1% του πληθυσμού της χώρας) να λάβουν τις αποφάσεις που οφείλουν.

Όσο για τα περί ΗΠΑ και χουντών ,ερευνήσατε τα περί της εκδιώξεως του πατριάρχου Μαξίμου και την αντικατάσταση του από τον προσωπικό φίλο του CIA-ρχη προέδρου Τρούμαν,Αθηναγόρα Σπύρου.

Ο τελευταίος εξετέλεσε αψόγως τις επιθυμίες του προστάτου του και...ο νοών νοείτω!

Ανώνυμος είπε...

Το ποιός εκτέλεσε τις εντολές των ΗΠΑ το ξέρουν και οι κόττες! Ο Δικτάτωρ Παπαδόπουλος!!!!! Έθαψε την Κύπρο και όχι μόνο.......στο όνομα της Κρατικής Εκκλησίας και με τη βοήθεια του Θεού όπως ο ίδιος επαίσχυντα δήλωσε στο στρατοδικείο! Εξ' ου και το κατάκριτον περιοδικόν ο "Σωτήρ" κραυγάζει εν έτει 1967: η εθνική μας κυβέρνησις......

Ανώνυμος είπε...

εκφράζω και πάλι την ιδια απορία: γιατι τόσο μένος και μίσος βγαίνει απο τα σχόλια σας; ασφαλώς θα ειστε θεολόγοι ολοι...ια να δουμε λίγο τα πράγματα ψύχραιμα: ο κ. Τσουβαλης, Κωνσταντινουπολίτης ων, πηρε ενα οφικιο. ενταξει δεν μπορώ ή και δεν θέλω να κρίνω το γιατι. γιαι βρίζεστε έτσι και φτάσατε να ανακατέψετε την Κύπρο, τον Παπαδόπουλο κ.λ.π. Με εχει προβληματίσει πολλές φορές τι διδάσκετε στα παιδιά μας . η κακότητα φαίνεται και οι νέοι την καταλαβαίνουν καλύτερα απο τους μεγάλους. Να ενας λόγος που παμε απο το κακό στο χειρότερο1...

Δ.Γ.

Ανώνυμος είπε...

@Δ.Γ.
Δεν γνωρίζω για τον misha αλλά προσωπικώς ιδιωτεύω!!! Το ευτυχές πάντως είναι ότι ο νέος Άρχων οφφικίαλος(για να επανέλθουμε στην αρχική ανάρτηση του ιστολόγου)ελάμπρυνε και εκόσμησε την εκπαίδευση των παιδιών μας! Επ' αυτού δεν χωρεί αίρεσις!
10:58 μμ,11:14 μμ,6:29 μμ,8:18 μμ

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη για το συγκεκριμένο πρόσωπο του "αρχοντος οφφικιαλίου" αλλα και πάλι δεν καταλαβαίνω το πάθος που σας διακατέχει με το πατριαρχειο και τους συν αυτώ. τους θεωρείται αλάθητους και το χειρότερο υπεράνω της πατρίδας μας ( οχι της ελλαδικής εκκλησίας μόνο )πράγμα που κυριολεκτικά με εξαγριώνει.

Δ.Γ.

Ανώνυμος είπε...

@Δ.Γ.
Μην εξαγριώνεστε! μάλλον δεν προσέχετε αρκούντως το περιεχόμενο των σχολίων(απολύτως λογικό ίσως λόγω της πληθώρας τους)! Τα "αντιπατριαρχικά σχόλια" των εν Ελλάδι νομίζω ότι αποτελούν τον καλύτερο υπερασπιστή των κατά του Πατριαρχείου βρυχηθμών των αλλοφύλων της γείτονος χώρας.....και τόσο όμως επ' αυτού δι΄ αυτονοήτους λόγους.... Περαιτέρω ο νόστος της πατρίδας μας(από τότε που οι Ανδρέας και Παύλος της μίλησαν γιά την Ανάσταση και όχι μόνον) έχει την Ιθάκη του εκεί όπου διδάσκει η ιστορία δηλαδή στις Θερμοπύλες του Γένους τις οποίες φυλάσσουν οι ποτέ από το χρέος μη κινούντες και σκωπτικά αποκαλούμενοι εδώ από ορισμένους 2-3 χιλιάδες Ρωμιοί και δη φθίνοντες. Και φαίνεται πως αγνοούν(οι εδώ) ότι εκ των λίθων τούτων δύναται ο Θεός εγείραι τέκνα τω Αβραάμ.... Επιπροσθέτως φαίνεται πως οι συγκεκριμένοι σχολιαστές μάλλον ζηλώνουν την κοσμική δόξα του Βατικανού και της Δυτικής(πολυδιασπασμένης ελέω Βατικανού και όχι μόνο) Χριστιανικής πίστεως(μην ξεχνάμε ότι και όλες οι σχετικά νεόκοπες εθνικές Ορθόδοξες Εκκλησίες έχουν κοσμική εξουσία κατοχυρωμένη νομικώς από τον Καίσαρα) και απλώς πολεμούν τις απόπειρες της καθ΄ ημάς Ανατολής γιά έντιμο διάλογο αγάπης με επιχειρήματα σαθρά που δεν άπτονται της σοβαρής θεολογικής παιδείας και κυρίως της πίστεως της Εκκλησίας περί της ενοποιητικής δυνάμεως των χαρισμάτων του Παρακλήτου! Ίσως είναι και αυτό μία απόδειξη της απο-εκκλησιαστικοποιήσεως του βίου των Ελλήνων(όχι μόνο δυστυχώς στον αυτονόητο Ελλαδικό χώρο), που έχει αρχίσει ήδη εδώ και τρεις αιώνες περίπου με την ευγενή χορηγία και συνέργεια των Προτεσταντών μισσιοναρίων κυρίως! Μπορείτε, τέλος, να τα δείτε όλα αυτά μελετώντας μερικά σχετικά βιβλία όπως: Α. Θεοδώρου, Σημειώσεις εις την Συγκριτικήν Συμβολικήν - Γ. Μεταλληνού, Η κατ΄ Ανατολάς Δύσις - Χ. Γιανναρά, Ορθοδοξία και Δύση στη νεώτερη Ελλάδα - του ιδίου, Καταφύγιο Ιδεών - του ιδίου, Ενάντια στη θρησκεία - Αρχιμ Δοσιθέου, Θέλω να πιώ όλο το Βόσπορο - του ιδίου, Μιά Γοργόνα στον Κεράτιο.
Ευχαριστώ γιά την προσοχή σας,
1 Ιούλιος 2009 12:01 πμ

ο τυπικαρης είπε...

Στα δοθέντα,τα τελευταία χρόνια, από τους οικουμενικούς πατριάρχες οφφίκια ή αξιώματα σε λαϊκούς, ανήκουν και τα παρακάτω :
1.-Αρχοντίσσης, 2.-Ευταξίου, 3.-Κατηχητού, 4.-Μουσικοδιδασκάλου του Οικουμενικού Θρόνου, 5.-Νομοδότου, 6.-Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, 7.-Υμνωδού και 8.-Φιλανθρώπου

Related Posts with Thumbnails