Τρίτη 19 Μαΐου 2009

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΑΒΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΤΟΥ 20ου αι.


Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα για τον "Ρίτσο της Παλαιστίνης", τον ποιητή Μαχμούντ Νταρουίς (1941 - 2008) θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα.
Συγκεκριμένα, η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών και η Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Σπουδών Μέσης Ανατολής οργανώνουν ημερίδα αφιερωμένη στον ποιητή Μαχμούντ Νταρουίς, με θέμα: Η ΑΡΑΒΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΤΟΥ 20ου ΑΙΩΝΑ.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 25 Μαΐου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 6.30 μμ στο Μεγάλο Αμφιθέατρο (AULA) της Φιλοσοφικής Σχολής (Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου). Το πλήρες πρόγραμμα της ημερίδας, για την οποία πολύ έχει κοπιάσει η Ελένη Κονδύλη - Μπασούκου, Αν. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Σπουδών Μέσης Ανατολής, δείτε εδώ.
Στην ημερίδα θα συμμετέχει με ανακοίνωση και ο φίλος του ιστολογίου Roni Bou Saba, εκ Λιβάνου, πτυχιούχος αραβικής φιλολογίας, θεολόγος, φοιτητής της ελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μεταφραστής. Ο Roni Bou Saba θα αναπτύξει το θέμα: Ο ποιητής Νουάιμα (1889-1998) και η αναζήτηση του είναι.
Ο Λιβανέζος στοχαστής λογοτέχνης και ποιητής Μιχαήλ Νουάιμα (φωτό) σπούδασε στον Λίβανο, την Παλαιστίνη, την Αυτοκρατορική Ρωσία, την Αμερική και την Γαλλία. Πτυχιούχος Νομικών Σπουδών, Αγγλικής Φιλολογίας (Βachelor of Αrts) από το Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον. Κύριο γνώρισμα του έργου του είναι η αναζήτηση του είναι, που συνήθως κρύβεται στα "εντός", και το βρίσκει κανείς κοιτάζοντας κάτω από τα φαινόμενα. Γι' αυτό και θα αποτελέσει τον κύριο άξονα της παρουσίασης του ως ποιητή.
Εύχομαι στον Roni Bou Saba, που πρόσφατα μετέφρασε στα ελληνικά ένα πόνημα του Μητροπολίτου του Όρους Λιβάνου κ. Γεωργίου (Η φύση του Ισλάμ), να συνεχίσει να είναι πρεσβευτής του αραβικού πολιτισμού όπου γης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails