Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΚΙΑΣ ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ


Την περασμένη Παρασκευή 3 Απριλίου υπογράφηκε στο Δήμο Λευκάδας το ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ του Δήμου και των εκπροσώπων της Εθνικής Τραπέζης για την αναστήλωση της οικίας Σικελιανού και την μετατροπή της σε ένα σύγχρονο Μουσείο: Μουσείο Οικίας Άγγελου Σικελιανού. Η Εθνική Τράπεζα χορηγός αυτού του σημαντικού έργου.

Την ευθύνη για την τεχνική επεξεργασία του έργου έχει ο κ. Πάνος Τζώνος, διακεκριμένος καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ, ο οποίος κατά την διάρκεια εκδηλώσεως μίλησε για θέματα σύγχρονης μουσειολογίας. Στην ομάδα συμμετέχει επίσης η γνωστή μουσειολόγος κ. Ματούλα Σκαλτσά, σε συνεργασία με την επίσης μουσειολόγο κ. Δέσποινα Πικοπούλου.
Η είδηση αυτή ανακάλεσε στη μνήμη μου την πρώτη παρουσίαση μουσικών έργων της Εύας Σικελιανού που κάναμε πριν δυο χρόνια στη Λευκάδα. Αναλυτικότερα:
Την Παρασκευή 10 Αυγούστου 2007, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Γιορτές Λόγου και Τέχνης» που διοργανώνονται στη Λευκάδα για 50 και πλέον χρόνια από το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, με το Καλλιτεχνικό Σύνολο Πολύτροπον παρουσίασαμε αποσπάσματα από το εκτενές μουσικό έργο της Εύας Πάλμερ – Σικελιανού. Η εκδήλωση έγινε στο Κηποθέατρο "Άγγελος Σικελιανός", δηλ. μπροστά ακριβώς από το σπίτι του Σικελιανού.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είχε ως εξής:
Εισήγηση για την ζωή και την προσωπικότητα της Εύας Πάλμερ – Σικελιανού από την Λία Παπαδάκη, Καθηγήτρια στην έδρα της Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Αγίου Φραγκίσκου (Η.Π.Α).
Στη συνέχεια ακούστηκαν μουσικές συνθέσεις της Εύας Πάλμερ - Σικελιανού:
- Χορικά από τον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου (μετάφραση Ι. N. Γρυπάρη)
Στα αγγλικά (πρώτη εκτέλεση)
- Επιλογή στίχων από τον 137ο Ψαλμό του Δαβίδ Επί τον ποταμόν Βαβυλώνος
- Παιάνας του Τυρταίου
-Ποιήματα των: Μίλτον (Αρκάδες), Σέλλεϋ (Προμηθεύς Λυόμενος), Στήβενσον (Ανεμοδαρμένες νύχτες), Μάμω (Pact)
- Ο Όρκος των Κοινοτήτων στη μάνα Ελλάδα (ποίηση Άγγελου Σικελιανού)

Στην εκδήλωση διαβάστηκαν αποσπάσματα από τα ποιήματα του Άγγελου Σικελιανού «Αλαφροΐσκιωτος» και «Κεραμεικός» και αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία της Εύας Πάλμερ
«Ιερός Πανικός».
Έρευνα – παρουσίαση: Γιάννης Πλεμμένος, Καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Η σύνθεση του Καλλιτεχνικού Συνόλου ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ είχε ως εξής για τη συγκεκριμένη συναυλία:

Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος, τραγούδι
Σταύρος Βόλλαρης, κλαρινέτο – επιμέλεια ενορχήστρωσης
Ευτυχία Δημητρακοπούλου, φλάουτο – τραγούδι
Διονύσης Κοτταρίδης, βιολοντσέλο
Γιάννης Πλεμμένος, τραγούδι
Γιούλα Δαβέρου, απαγγελία
Γενική επιμέλεια: Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επέτειο των 80 χρόνων από τις πρώτες Δελφικές Γιορτές (1927-2007) και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την άφιξη της Εύας Πάλμερ - Σικελιανού στην Ελλάδα (1907-2007).
Ελπίζω με την ολοκλήρωση του έργου, δηλ. της μετατροπής της οικίας του Σικελιανού σε μουσείο, να αναδειχθούν, μέσω σχετικών εκδηλώσεων, σημαντικές πτυχές του ποιητή και της Εύας Πάλμερ, που εξακολουθούν να παραμένουν στο ημίφως.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο Άγγελος Σικελιανός είναι νομίζω αυτος που αναβίωσε τις παραστάσεις αρχαίου δράματος ξεκινώντας απτους Δελφούς, έτσι δεν είναι; Μάλιστα υπήρχαν και φήμες ότι είναι δωδεκαθεϊστής. Όχι ότι είναι κακό, έχω μιλήσει με δωδεκαθειστές και είναι πολύ ψαγμένα άτομα.

Ανώνυμος είπε...

Μ'αρέσει η δικαιολογία οτι δεν ειναι κακό που ήταν δωδεκαθειστής γιατί ειναι ψαγμένα ατομα!!!Τι σχέση εχει αυτό συνανώνυμε; το ζήτημα ειναι να μην αρχίσουν τα..ψαγμένα άτομα τους προσηλυτισμούς.Ας πιστεύει καθένας ο,τι νομίζει φτάνει να μη θέλει να το επιβάλλει με τη βία (δηλ. διάφορους τρόπους βίας) σε άλλους..υποφέρουμε τελευταία ως κοινωνία από αυτές τις διαθέσεις ψαγμένων ατόμων....

Ανώνυμος είπε...

Χα χα χα! Τώρα που το λες ''συνανώνυμε'' όντως είναι πολύ αστείο έτσι όπως το έθεσα, ότι οι δωδεκαθειστές είναι ΟΚ γιατί είναι ψαγμένα άτομα! Έχεις δίκιο ότι πολλά τάχα ''ψαγμένα'' άτομα κάνουν προσηλυτισμό. Εντωμεταξύ υπάρχει πρόβλημα και με κάποιους οργανωμένους χώρους ''αναζήτησης'' και ''ψαγμένων΄΄ ατόμων διότι καμιά φορά υποθάλπουν περίεργες ιδέες πίσω απτη βιτρίνα τους, οι οποίες μπορεί να έχουν σχέση με παραθρησκεία, μυστικισμό, ή φασίζουσες ιδεολογίες.

Ανώνυμος είπε...

Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, μπορεί τα ''ψαγμένα άτομα'' να είναι πολλές φορές επικίνδυνα λόγω κάποιων περίεργων ιδεών που έχουν πίσω απτην βιτρίνα της ''αναζήτησης'', αλλά και από την άλλη πλευρά υπάρχουν και κάποιοι ''κλασσικοί'', ''παραδοσιακοί'' πνευματικοί της εκκλησίας που σε στέλνουν αδιάβαστο με τις απόψεις που μεταδίδουν στα ''πνευματικοπαίδια'' τους. Ακόμα θυμάμαι στο κατηχητικό τι μας έλεγε ο ιερεύς, ο οποίος ακόμα και τώρα θεωρείται καταξιωμένος πνευματικός, ''μεγάλο όνομα'' στον εκκλησιαστικό χώρο. Ότι αν στο πανεπιστήμιο μας πει μια συμφοιτήτρια να πάμε σινεμά, φυσικά και θα αρνηθούμε! Δηλαδή ακολουθώντας αυτον τον πεφωτισμένο κληρικό, θα πρέπει να γίνουμε περίγελως στους συνομηλίκους μας ή στο τέλος είτε να ''το γυρίσουμε'' από άποψης σεξουαλικού προσανατολισμού είτε να πέσουμε με τα μούτρα στην ακολασία (γιατί τόση καταπίεση ορμονών στο τέλος πιθανόν κάπως να εκδηλωθεί). Άσε που θεωρώ προτιμότερο κάποιος να έχει εμπειρίες στις ζωή του και κάποια στιγμή να απομυθοποιήσει το γενετήσιο θέμα και να συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι τίποτα παρά να είναι καταπιεσμένος αλλά με την φαντασία να οργιάζει, κοινώς ''φιλήδονος παρθένος''...

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε 10.19 και ο πνευματικός που αναφέρεις "ψαγμένο" ατομο θα εθεωρείτο στην εποχή του απο το περιβάλλον του. Αρα.....

Related Posts with Thumbnails