Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

"ΠΡΑΣΙΝΟΣ" ΚΑΙ Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΑΪΦΕΛ


Του Νίκου Μαγγίνα, Παρίσι

Φέτος συμπληρώνονται εκατόν είκοσι χρόνια απο την κατασκευή του γνωστού σε όλους Πύργου του Άϊφελ στην πόλη του φωτός, στο Παρίσι, στις όχθες του Σηκουάνα.
Με την ευκαιρία αυτή η Διεύθυνση του Πύργου προκήρυξε διαγωνισμό για τα έργα βαφής του συμβόλου του Παρισιού.
Το ενδιαφέρον είναι ότι μεταξύ εκατόν τριάντα και πλέον εταιριών (Γαλλικών, Ιταλικών και Γερμανικών) που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό, το έργο ανατέθηκε τελικά σε μία ελληνική εταιρία και συγκεκριμένα την εταιρία Stelma, που έχει έδρα την Θεσσαλονίκη με πρόεδρο τον Ελευθέριο Μαματζή. Η συγκεκριμένη εταιρία εξειδικεύεται στις συντηρήσεις και βαφές μεγάλων δεξαμενών, ναυπηγείων, μεταλλικών κατασκευών και άλλα. Αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι στην βαφή του ιστορικού αυτού μνημείου θα χρησιμοποιηθούν οικολογικές βαφές προσδίδοντάς του, έτσι, το χαρακτηριστικό του «πράσινου» Πύργου.
Η εταιρία έχει ήδη αναλάβει και ολοκληρώσει με επιτυχία ανάλογα έργα στο Γαλλικό έδαφος, όπως μεγάλα κρουαζερόπλοια. Επίσης δραστηριοποιείται σε οικολογικές συντηρήσεις στη Βουλγαρία, στην Πολωνία, στις χώρες του Αραβικού Κόλπου και αλλού. Η τεχνογνωσία και η καλύτερη προσφορά ήταν τα κριτήρια που έδωσαν τη δυνατότητα για την ανάληψη του σημαντικού αυτού έργου. Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν σαράντα εναερίτες τεχνικοί βαφείς με σχοινιά. Το κόστος του έργου θα ανέλθει στο ποσό των επτά εκατομυρίων ευρώ. Η ανάληψη του ξεχωριστού αυτού έργου είναι ένα γεγονός που τιμά ιδιαίτερα τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο. Πάντως, ο κ. Μαματζής, απ΄ό,τι πληροφορηθήκαμε, για την επιτυχή δράση του στον τομέα αυτό είπε ότι τον έχει βοηθήσει ο Θεός.

Η είδηση χαροποίησε διπλά τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο,ο οποίος βρισκόταν στο Παρίσι για την μεγάλη έκθεση των αγιορείτικων κειμηλίων: πρώτον, γιατί το έργο ανέλαβε μια ελληνική εταιρία και δεύτερον, γιατί η εκτέλεσή του θα γίνει με οικολογικές προδιαγραφές.


φωτό: Ν. Μαγγίνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails