Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Ο ΚΑΒΑΦΗΣ, ΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΝΑ ΠΑΓΚΑΛΟΥ

Mε μια ιδιαίτερη συναυλία αύριο Πέμπτη στις 7 μ.μ. ολοκληρώνεται η περιοδική έκθεση Aυτός που εις το τετράδραχμον επάνω… Nομίσματα και Κ.Π. Καβάφης που παρουσιάζεται στο Νομισματικό Μουσείο από τις 17 Δεκεμβρίου 2008 έως τις 13 Μαρτίου 2009.
Η φίλη, εξαιρετική mezzo soprano Άννα Παγκάλου, με τον Νίκο Τσαλίκη στο πιάνο και τον Άγγελο Πολίτη - κλαρινέτο, θα τραγουδήσει μελοποιημένο από Έλληνες συνθέτες Καβάφη και θα αποδοθούν, επίσης, μουσικά κομμάτια που παραπέμπουν στο Καβαφικό ύφος.
Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:
- Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον, Γιώργος Κουρουπός
- Σονάτα για σόλο κλαρινέτο, Lento Edison Denison
- Ρavane pour une infante defunte, Maurice Ravel
- Κύκλος τεσσάρων τραγουδιών σε ποίηση Κ.Π.Καβάφη, Αντίοχος Ευαγγελάτος (Θερμοπύλες, Ιωνικόν, Φωνές Κεριά)
- Gnossienne No 1, Eric Satie.
- Εις το επίνειον, Χάρης Βρόντος
- Μέρες του 1903 (απο τον Μεγάλο Ερωτικό) Μάνος Χατζιδάκις.
Είχα συζητήσει πρόσφατα στην Αθήνα με την Άννα Παγκάλου γι' αυτή την ιδιαίτερη συναυλία και χαίρομαι που τελικά πραγματοποιείται, με αφορμή το κλείσιμο της Έκθεσης Νομίσματα και Καβάφης.
Η Άννα Παγκάλου σπούδασε κλασσικό τραγούδι με σπουδαία ονόματα του λυρικού τραγουδιού: την Κρίστα Λούντβιχ, την Αντονιέτα Στέλλα, το Φραγκίσκο Βουτσίνο, τη Μαρίνα Κρίλοβιτς και την Μέχτιλντ Σταματάκη.
Παρακολούθησε μαθήματα τεχνικής τελειοποίησης και ερμηνείας με τον Άρη Χριστοφέλλη, την Γκένα Ντιμιτρόβα και τη Ζανέτ Πιλού.
Σήμερα ζει και εργάζεται στην Βιέννη, συνεχίζοντας παράλληλα μαθήματα με την Kρίστα Λούντβιχ ως υπότροφος του Ιδρύματος Αλέξανδρου Ωνάση, καθώς επίσης και με την Αντονιέτα Στέλλα στη Ρώμη.
Μια Ελληνίδα που ζει και δημιουργεί ως επί το πλείστον στο εξωτερικό, συναντά σε μια μοναδική συναυλία τον Αλεξανδρινό Καβάφη, ο οποίος χρησιμοποίησε τα νομίσματα, ειδικά της ελληνιστικής εποχής, ως ιστορική πηγή και πηγή έμπνευσης.
Στην έκθεση, που λήγει με τη συναυλία, γίνεται προσπάθεια να συνδυαστούν τα ποιήματα του Καβάφη με νομίσματα που μαρτυρούν για το πρόσωπο ή την ιστορική στιγμή στην οποία αναφέρονται. H έκθεση βασίζεται σε 35 ποιήματά του και πλαισιώνεται από 176 νομίσματα, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από τις συλλογές του Nομισματικού Mουσείου ενώ ένας μικρός αριθμός από τις συλλογές του Kunsthistorisches Museum στη Βιέννη και της Bibliothèque nationale de France στο Παρίσι.
Καβάφης αειθαλής. Άννα Παγκάλου, ωραία ως ιέρεια του ποιητή. Ξαναδιαβάζω την Άννα Κομνηνή και την Άννα Δαλασσηνή του Καβάφη. "Φευ των κυμάτων" της ζωής της. Της ζωής μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails