Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

ΓΕΓΟΝΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ: ΕΡΓΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΣΤΟ ΚΙΕΒΟ


Με την ευκαιρία της Εθνικής Επετείου η Πρεσβεία της Ελλάδος στην Ουκρανία σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εθνική Όπερα της Ουκρανίας οργανώνει στις 25 Μαρτίου 2009 στην Όπερα Κιέβου κοντσέρτο με έργα ελλήνων συνθετών τόσο παλαιών όσο και νεώτερων, εκ των οποίων οι κ.κ. Φίλιππος Τσαλαχούρης και Αλέξανδρος Μούζας θα είναι παρόντες.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Μανώλης ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ
- «Η Συμφωνία της Λεβεντιάς»
(μέρος ΙΙΙ – «Σκέρτσο - Γλέντι»)
Αλέξανδρος ΜΟΥΖΑΣ
- «Prima Materia»
(μέρος Ι – «Nigredo», μέρος ΙΙ – «Rubedo»)
Νίκος ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ
- Χαρακτηριστικό κομμάτι για ξυλόφωνο και ορχήστρα «Νυκτερινή διασκέδασις»
Φίλιππος ΤΣΑΛΑΧΟΥΡΗΣ
- Κοντσέρτο για αγγλικό κόρνο και έγχορδα (μέρος ΙΙ – Largo)
- «Τρεις χορευτικές Μικρασιάτικες εικόνες» (μέρος Ι – «Οδοιπορικός», μέρος ΙΙ – «Τραγούδι του Πόντου Ένα καράβι από την Κρήτη»)
Μίκης ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
- Σουίτα από το μπαλέτο «Ζορμπάς ο Έλληνας»


Μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο πρέσβης κ. Χάρης Δημητρίου αναφέρει :


"Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα έχει βγάλει άριστους καλλιτέχνες κλασικής μουσικής σε όλα της τα είδη: συνθέτες όπως οι Γιάννης Χρήστου, Νίκος Σκαλκώτας, Ιάννης Ξενάκης, Μανώλης Καλομοίρης (που πέρασε και από την Ουκρανία και συγκεκριμένα από το Χάρκοβο το διάστημα 1906-1910).

Την άγνωστη αυτή πτυχή της ελληνικής μουσικής αποσκοπεί να γνωρίσει στο ουκρανικό κοινό το κονσέρτο αυτό που οργανώνει η Πρεσβεία της Ελλάδας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας και την Όπερα του Κιέβου.
Η ιδέα ήταν του μαέστρου German Makarenko, στον οποίο εκφράζω τις θερμότερες ευχαριστίες μου, όπως και στη Διεύθυνση της Όπερας, αλλά και τους μουσικούς που εργάσθηκαν σκληρά για να προετοιμάσουν το πρωτότυπο αυτό κονσέρτο.
Τέλος, οι ευγνώμονες ευχαριστίες μου απευθύνονται στο έλληνα επιχειρηματία Παντελή Μπούμπουρα, χωρίς τη γενναιόδωρη χορηγία του οποίου το καλλιτεχνικό αυτό γεγονός δεν θα είχε γίνει ποτέ».
Χαίρομαι ιδιαίτερα γι' αυτήν την σημαντικότατη πρωτοβουλία της Πρεσβείας μας στο Κίεβο! Μακάρι και άλλες Ελληνικές Πρεσβείες να κάνουν το ίδιο. Προσωπικά είχα την μεγάλη τιμή πέρυσι τέτοια εποχή να συμμετάσχω σε επετειακή εκδήλωση που οργάνωσε η Πρεσβεία μας στο Μόναχο, με το εκεί προξενείο. Μια βραδυά με ελληνική μουσική στην Μουσική Ακαδημία του Μονάχου με την γενική διεύθυνση της μαέστρου Κωνστάντιας Γουρζή.
Πάντως οι τρεις Μικρασιατικοί χοροί του φίλου Φίλιππου Τσαλαχούρη είναι ένα διαμαντάκι. Τους άκουσα και πρόσφατα στην Πάτρα, με την Ορχήστρα Πατρών υπό τον Άλκη Μπαλτά, και επιβεβαιώθηκα μέσα μου. Χαίρομαι πολύ για τον Φίλιππο, ο οποίος στις 28 Μαρτίου θα είναι στην Βουδαπέστη για άλλο έργο του! Περί αυτού προσεχώς.

1 σχόλιο:

Anastasios είπε...

Αυτά κι αν είναι ομορφιές...

Related Posts with Thumbnails