Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ: "ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ"

Ρεπορτάζ - φωτό: Νίκος Μαγγίνας
Την χθεσινή δεξίωση του Ελληνικού Προξενείου στην Πόλη για την εθνική επέτειο σφράγισε η παρουσία του πρ. Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος προσήλθε στο Σισμανόγλειο με την σύζυγό του Δάφνη.
Στην δεξίωση παραβρέθηκαν εκατοντάδες ομογενείς και Ελλαδίτες και Τούρκοι ακαδημαϊκοί.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη εκπροσώπησε ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος Αρχιμ. κ. Στέφανος.
Τον Κ. Σημίτη υποδέχθηκε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος Βασίλειος Μπορνόβας - επικεφαλής του διπλωματικού προσωπικού της Πρεσβείας - με τη σύζυγό του Μαρία, αλλά και ο σεβαστός σε όλη την Ομογένεια Καθηγητής, Άρχων της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Δημήτριος Φραγκόπουλος (βλ. πρώτη φωτό). Ο πρ. πρωθυπουργός χαιρέτισε και συνομίλησε με πολλούς από τους παρισταμένους, οι οποίοι τον υποδέχθηκαν με χαρά και θερμά αισθήματα. Είχε, μάλιστα, ιδιαίτερη συνάντηση με τους νέους. Τους νέους της Ομογένειας, αλλά και όσους από την Ελλάδα σπουδάζουν στην Πόλη ή δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά. Απ' αυτούς τους νέους ενημερώθηκε για τις εδώ δραστηριότητές τους, τούς συνεχάρη και τους ευχήθηκε "Καλή δύναμη"!
Εξέφρασε την χαρά του για το γεγονός αυτό, της παρουσίας νέων από την Ελλάδα στην Πόλη, τονίζοντας ότι «όχι πολλά χρόνια πριν, εσείς είπατε με τους σεισμούς, εγώ θα σας πω, πριν από τους σεισμούς, ήταν κάτι το αδιανόητο να έρθει Έλληνας εδώ και ομολογώ ότι ήταν μεγάλο λάθος γιατί οι Έλληνες πρέπει να γνωρίζουν καλά τι συμβαίνει στην Τουρκία».
Ο Κ. Σημίτης είπε ότι αυτοί οι νέοι από την Ελλάδα που ζουν σήμερα στην Πόλη με διάφορες αφορμές αποτελούν γέφυρα σε πολλούς τομείς. Πιστεύει ότι οι σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας μπορούν και πρέπει να επεκταθούν πολύ περισσότερο.
«Υπάρχει πάντα μία διστακτικότητα, πιστεύω και από τις δύο πλευρές, υπάρχει κάποιος φόβος, υπάρχει η ιστορία η οποία δημιουργεί εσωτερικές αναστολές, αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να ξεπεραστεί, δεν είναι πια της εποχής. Είμαστε γείτονες».
Και απευθυνόμενος στους νέους είπε: «Πρέπει εσείς όλοι να συμβάλλετε σε αυτό. Πιστεύω ότι υπάρχει μέλλον καλό, να γεφυρωθούν τα χάσματα και να προσφέρετε σ’ αυτή την κατεύθυνση. Η άγνοια είναι ακόμη πολύ μεγάλη. Όσο υπάρχει άγνοια τόσο υπάρχουν και αναστολές και αυτές πρέπει να τις ξεπεράσουμε».

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο πρωταγωνιστής των Ιμίων του 1996 μας υπενθυμίζει ότι είμαστε γείτονες.

Ανώνυμος είπε...

Όλγα γιατί προκαλείς ασκόπως με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα;
Ξέρεις φαντάζομαι ότι ο Κώστας Σημίτης είναι πολύ περισσότερο από αυτό που αναφέρεις,αν υποθέσουμε ότι αυτός ήταν ο πρωταγωνιστης της ιστορίας στα Ιμια,κάτι που μπορει να το αμφισβητησει κανεις.
Ο Σημίτης έκανε για την ελληνοτουρκική προσέγγιση και το ξεπέρασμα δεκαετιών καχυποψίας, αν όχι εχθρότητας, τόσα όσα κανένας άλλος έλληνας πρωθυπουργός απο τον Ελευθέριο Βενιζέλο και μετα.
Το παρόν του πολίτικου ελληνισμού, της Ρωμιοσύνης, θα ήταν πολύ διαφορετικό, και σίγουρα πολύ ζοφερότερο χωρίς την δική του πολιτική.
Αξίζει τον κόπο να το θυμόμαστε αυτό και να αποδίδουμε τιμή σε έναν ανθρωπο που, αν και η ιστορία ήδη του χρωστά, έχει πολλά να προσφέρει ακόμα.

Γιάννης Γιγουρτσής

Όλγα Νικολαϊδου είπε...

Αγαπητέ Γιάννη,

Έκανα απλά ένα σχόλιο της μιας γραμμής. Η ανταπάντηση σου είναι πολλές περισσότερες γραμμές που σημαίνει ότι το πυροτέχνημά μου ήταν κρότου/λάμψης έστω και άσκοπο. Αλλά ποιο τελικά είναι το ζητούμενο αν όλα είναι άσκοπα? Είναι άσκοπο να θέλεις να μοιράζεσαι τη σκέψη της στιγμής στη θέαση μιας εικόνας & μιας φράσης?

Ασφαλώς και ξέρω την πολιτική οντότητα του Κ.Σημίτη και η ιστορία των Ιμίων επουδενεί δεν αναιρεί την πορεία του στη νεότερη Ιστορία της Ελλάδας.

Φιλικά,
Ό.

Ανώνυμος είπε...

Γιάννημ

συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.

Οσο για τα Ίμια, και μόνον μια χρονική τακτοποίηση των γεγονότων, νομίζω, πως τον απαλάσσει από οποιαδήποτε ευθύνη.

Την ευθύνη της άμυνας που πάνω της πατάς για να χαράξεις τακτική στην εξωτερική πολιτική, την είχαν άλλοι.

Ο Σημίτης ήταν λίγων ημερών πρωθυπουργός.

Related Posts with Thumbnails