Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ / DOUBT: Όργιο ηθοποιΐας!

Η Μέρυλ Στριπ στην Αμφιβολία του Τζον Πάτρικ Σάνλεϊ δίνει ρεσιτάλ ηθοποιΐας ενσαρκώνοντας την «δράκαινα» Αδελφή Αλοΐσιους, διευθύντρια του καθολικού σχολείου του Saint Nicolas στο Μπρονξ. Ανελέητη, σείεται ολάκερη μέσα στα ράσα της, κραδαίνοντας τον σταυρό σαν φονικό εργαλείο. Είναι απόλυτα σίγουρη γι’ αυτά που πιστεύει: πειθαρχία, ηθική, παράδοση, πρέπει να διαφυλαχθούν στο ακέραιο με όποιο κόστος, ακόμα και με την απομάκρυνση από τον Θεό. Το λέει ξεκάθαρα η ίδια.
Στο στόχαστρό της ο φιλελεύθερος εφημέριος Φλιν, τον οποίον υποδύεται υποδειγματικά επίσης ο Φίλιπ Σέυμουρ Χόφμαν. Ο ιερέας μιλάει για ανοιχτή εκκλησία, για αγαπητική επαφή με τα παιδιά, για τη συνάντηση με τον άλλο. Η Αδελφή Τζέϊμς, που ερμηνεύει θαυμάσια η Έιμι Άνταμς, κινείται στο ίδιο μήκος κύματος και δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο ιερέας έχει… αδυναμία στον νεαρό νέγρο μαθητή, τον μοναδικό έγχρωμο του σχολείου, γεγονός που θεωρεί βέβαιο η σκύλα διευθύντρια, η οποία μόνο έτσι καταλαβαίνει το ενδιαφέρον του father Flin για τον μαθητή.
Τελικά ο ιερέας ζητά τη μετάθεσή του και φεύγει με προαγωγή. Η ταινία, που πραγματικά με συγκίνησε απόψε, τελειώνει με την άκαμπτη Αδελφή Αλοΐσιους να λυγάει!... Να ξεσπάει σε λυγμούς λέγοντας στην μικρή Αδελφή Τζέϊμς πόσες πολλές αμφιβολίες έχει. Η τυραννία της αμφιβολίας μαστίζει αυτήν που ήταν απόλυτα βέβαιη για όλα. Η ταινία αρχίζει με το κήρυγμα του ιερέα Φλιν περί αμφιβολίας, το οποίο…σκανδαλίζει την Αδελφή Αλοΐσιους, και κλείνει με την ίδια να έχει ενδώσει πιά στις αμφιβολίες της. Ή καλύτερα να έχουν γίνει πια οι αμφιβολίες Ερινύες!
Δεν πρέπει να παραλείψω και την συγκλονιστική ερμηνεία της μητέρας (Βαϊόλα Ντέιβις) του μικρού μαύρου, η οποία εξηγεί στην άναυδη διευθύντρια καλόγρια τι σημαίνει γι’ αυτήν ενδοοικογενειακή βία, η έλλειψη αγάπης, ο αγώνας για την επιβίωση, η κλίση του γιού της στην ομοφυλοφιλία.
Η Αμφιβολία δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία ότι το μόνο σίγουρο είναι η αμφιβολία… Ο αγώνας για την ύπερβασή της δίνει νόημα στην ύπαρξη. Όταν βγει από βασανιστικά στερεότυπα και ηθικιστικά σχήματα που μυρίζουν θάνατο…

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είχα σκοπό να δω αυτη την ταινία, έχει αποσπάσει πολύ καλές κριτικές. Μια άλλη ωραία , πολύ συγκινητική ταινία που έχει σχέση με μοναστήρι και με καθήλωσε,, γυρισμένη τη δεκαετία του 50 (δείγμα ποιοτικού αμερικανικού κινηματογράφου εν αντιθέσει με τις ''αμερικανιές'' που ακολούθησαν μετέπειτα), που διαδραματίζεται στα χρόνια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου είναι με την Ωντρευ Χέμπορν, το '' The Nun΄s Story '' - η ιστορία μιας μοναχής. Η μοναχή αυτη είναι ιατρός και η ταινία δείχνει τη ζωή στα χρόνια του πολέμου, τη ζωή σε καθολικό μοναστήρι και γενικά έχει κάτι το ιδιαίτερο, είναι και άκρως συγκινητικό το σενάριο. Κάποιος ''έξυπνος'' (το λέω έτσι γιατι δεν ξέρω αν επιτρέπεται αυτό που έκανε) την έβαλε ολόκληρη στο youtube, σε 15 επιμέρους μέρη. Οπότε όποιος ενδιαφέρεται μπορει να την δει στο
http://www.youtube.com/watch?v=jhCI_Skl3Uw

http://www.youtube.com/watch?v=NkqyK3bVe8c

και μετά από κάθε τμήμα έχει link για τα επομενα. Δείτε την!

Ανώνυμος είπε...

Θαυμάσιο το σχόλιο, κίνητρο για να δω την εν λόγω ταινία...

Related Posts with Thumbnails