Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

ΕΚΘΕΣΗ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Του Αριστείδη Βικέτου

Από σήμερα το απόγευμα θα εκτίθενται στο Βυζαντινό Μουσείο του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ οκτώ ιερά κειμήλια από ναούς στα κατεχόμενα, τα οποία είχε βγάλει παράνομα στο εξωτερικό μαζί με πολλά άλλα ο τούρκος αρχαιοκάπηλος Aydin Dikmen και επαναπατρίστηκαν πρόσφατα.
Πρόκειται για μια εικόνα από το ναό της Αγίας Ζώνης Αμμοχώστου, που απεικονίζει την Παναγία Δεξιοκρατούσα σε ιταλοβυζαντινή τεχνοτροπία και χρονολογείται στον 16ο αιώνα, τέσσερις εικόνες από το ναό της Παναγίας της Λύσης: την Παναγία Κυκκώτισσα που αποδίδεται στο ζωγράφο Παρθένιο και χρονολογείται στα τέλη 18ου αιώνα, την Παναγία Οδηγήτρια, έργο της Σχολής Αγίου Ηρακλειδίου (18ος αιώνας), τον άγιο Τρύφωνα που χρονολογείται με επιγραφή στα 1820 και την Ανάσταση του Χριστού έργο της Σχολής Ιωάννου Κορνάρου που χρονολογείται στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Από το ναό της Αγίας Παρασκευής στην Αγκαστίνα προέρχεται ένα βημόθυρο που χρονολογείται στον 19ο αιώνα και δύο εικόνες που απεικονίζουν η πρώτη την αγία Παρασκευή, έργο της Σχολής Αγίου Ηρακλειδίου και χρονολογείται στον 18ο αιώνα και η δεύτερη τον άγιο Σπυρίδωνα, έργο της Σχολής Ιωάννου που χρονολογείται στον 19ο αιώνα.


Τα εγκαίνια της έκθεσης των επαναπατρισθέντων κειμηλίων θα κάνουν στις 6.30μ.μ. σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ενώ παράλληλα θα ανοίξει και φωτογραφική έκθεση με θέμα «Όμηροι στη Γερμανία – Λεηλατημένοι εκκλησιαστικοί θησαυροί από την τουρκοκρατούμενη Κύπρο».
Στην φωτογραφική έκθεση, την οποία επιμελήθηκε ο διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου Δρ. Γιάννης Ηλιάδης, παρουσιάζονται εικόνες, τοιχογραφίες και ψηφιδωτά, τα οποία σύλησε ο τούρκος αρχαιοκάπηλος Aydin Dikmen και για τον επαναπατρισμό τους θα είναι αποφασιστικής σημασίας η δίκη, η οποία θα αρχίσει στις 2 Φεβρουαρίου στο Μόναχο.
Από αυτά, τις φωτογραφίες των οποίων θα μπορεί να δει ο επισκέπτης της έκθεσης, ξεχωρίζουν τεμάχια ψηφιδωτών του 6ου αιώνα από την Παναγία Κανακαριά, τα σπαράγματα τοιχογραφιών από την Παναγία Αψινθιώτισσα στο Συγχαρί, όπως το κεφάλι του αγίου Ιγνατίου, τα σπαράγματα τοιχογραφιών από το ναό της Παναγίας Περγαμιώτισσας στην Ακανθού, που χρονολογούνται στο 12ο αιώνα, τα σπαράγματα τοιχογραφιών από το ναό Αγίας Σολομονής του 9ου αιώνα και τα σπαράγματα τοιχογραφιών από το ναό του Αντιφωνητή (περ. 1200 και τέλη 15ου αι.) καθώς επίσης ένας μεγάλος αριθμός εικόνων και παλαιά χειρόγραφα.


ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ

Ως ξεχωριστό στον τομέα της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης έκρινε η Ακαδημία Αθηνών το βιβλίο «Τα θρησκευτικά μνημεία στην τουρκοκρατούμενη Κύπρο- Όψεις και πράξεις μιας συνεχιζόμενης κατοχής» του δρα Χαράλαμπου Χοτζάκογλου, το οποίο εκδόθηκε το 2008 από το Μουσείο της Ιεράς Μονής Κύκκου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες το βιβλίο θα παρουσιαστεί στις 29 Ιανουαρίου σε δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών από τον ακαδημαϊκό Παναγιώτη Βοκοτόπουλο.
Στο βιβλίο, που κυκλοφορεί στα ελληνικά και αγγλικά και μεταφράζεται στα ιταλικά και γερμανικά, δίδονται πληροφορίες στοιχεία και πλούσιο φωτογραφικό υλικό για τη σημερινή κατάσταση των συλημένων θρησκευτικών μνημείων στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
Το βιβλίο είναι καρπός της καταγραφής των μνημείων, που έκανε ο Δρ. Χοτζάκογλου στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος της Ιεράς Μονής Κύκκου, και αποτελείται από επτά κεφάλαια, στα οποία περιλαμβάνονται οι αλλότριες χρήσεις των θρησκευτικών μνημείων στα κατεχόμενα, αλλά και η κατάσταση των οθωμανικών τεμενών στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ο πολιτισμός ως Αντίσταση! μπράβο. δεν πρέπει να ξεχάσουμε την ιστορία. με συγκλονίζει πως η ακαδημία Αθηνών πάει όπου θέλει και ας είναι κόντρα στην πολιτική ηγεσία

Related Posts with Thumbnails