Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Ρεπορτάζ - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

«Η Ελληνική φιλοξενία είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προς τον νέο Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνο Μαρκόπουλο, κατά την πρώτη του επίσκεψη, ως Υπουργού, στο Φανάρι.
Ο Πατριάρχης συνέχισε λέγοντας ότι: «Ο Ξένιος Ζευς ήταν Θεός των Ελλήνων και η φιλοξενία είναι πατροπαράδοτη και συνεχίζεται από γενεάς σε γενεά, από την αρχαία Ελλάδα μέχρι και σήμερα». Και είπε σχετικά: «Η Ελλάδα είναι γεμάτη, κατάσπαρτη, από μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, έτσι ώστε να είναι πόλος έλξεως για τους ανθρώπους και, ιδιαιτέρως, για τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι ταξιδεύουν ευκολότερα και συχνότερα».
Υποδεχόμενος ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον Υπουργό εξέφρασε τη χαρά του για το ότι ο Υπουργός στην αρχή της θητείας του ξεκινά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τα εξής: «Σας υποδεχόμεθα στο Πατριαρχείο μας και σας απευθύνουμε όλες τις ευχές της Μητρός Εκκλησίας για μια πολύ επιτυχημένη και καρποφόρο θητεία εις τον χώρο του τουρισμού, ο οποίος τουρισμός φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά τον ένα στον άλλον και τους λαούς και τις χώρες και τα έθνη και είναι μία συμβολή στην εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης. Είναι γνωστή η προσωπικότητά σας. Έχετε εμπειρίαν εις τα πολιτικά πράγματα της Ελλάδος, έχετε ήθος και αρετήν και, επομένως, η επιτυχία σας είναι εγγυημένη και εξησφαλισμένη και είμεθα σίγουροι γι αυτό».
Ο Πατριάρχης συνεχάρη τον νέο Υπουργό και του ευχήθηκε «καλή δύναμη», και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Συγχαίρομεν τον κύριον Πρωθυπουργόν που επιλέγει τέτοιους καλούς και αξίους Υπουργούς».
Ο Υπουργός Κ. Μαρκόπουλος ευχαρίστησε τον Πατριάρχη για τα καλά του λόγια και τόνισε: «Θέλησα από την ψυχή μου και την καρδιά μου η πρώτη μου έξοδος να είναι εδώ. Έχω ξαναέρθει στο Φανάρι. Ξέρετε ότι τρέφω ιδιαίτερα αισθήματα για το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για την πολύ μεγάλη προσφορά σας στην παγκόσμια Ορθοδοξία, τις καινοτόμες απόψεις, τις οποίες έχετε χαράξει μέσα στα πλαίσια της Ορθόδοξης Εκκλησίας: την οικολογία και την φιλοξενία, μέσα στα πλαίσια των θρησκειών, αρχές οι οποίες διέπουν και θα πρέπει να διέπουν όλο τον κόσμο».
Ο κ. Υπουργός, στη συνέχεια, εξήρε τη συμβολή του τουρισμού ως παράγοντα αλληλογνωριμίας και συμφιλίωσης των λαών, λέγοντας ότι: «Ο τουρισμός είναι σήμερα μία από τις μεγαλύτερες, ίσως, δυνάμεις που φέρνει κοντά τους λαούς, λαξεύει γωνίες, αμβλύνει αντιπαραθέσεις. Νομίζω ότι είναι ο καλύτερος πρεσβευτής των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων».
Κατά την αναχώρησή του από το Φανάρι ο κ. Υπουργός δήλωσε τα εξής: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά να επισκέπτεται κανείς στην πρώτη έξοδο από την χώρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να χαιρετίζει την παρουσία και την προσφορά του Παναγιωτάτου. Είναι ξεχωριστή αυτή η συνάντηση από άλλες φορές που έχω έρθει και συμβολίζει και κάτι άλλο: τη μεγάλη σημασία, την οποία θα δώσει η Κυβέρνησή μας και το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης στις πραγματικές διαστάσεις του θρησκευτικού τουρισμού, με διπλή έννοια, και ως προς τις σχέσεις των λαών μεταξύ τους απλά, και ως προς την επικοινωνία τους με βάση τα θρησκευτικά δεδομένα, τις θρησκευτικές ανησυχίες τους και τις εξερευνήσεις τους. Ο θρησκευτικός τουρισμός είναι ένας παράγων που ενώνει λαούς και, επομένως, η παρουσία μας εδώ, το ξεκίνημά μας από αυτό το σημείο, έχει ιδιαίτερο και μεγάλο συμβολισμό».
Πριν τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο κ. Υπουργός ξεναγήθηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι και προσκύνησε με ιδιαίτερη ευλάβεια την εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης από την Κύζικο της Μικράς Ασίας, απ΄ όπου πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν, με την ανταλλαγή των πληθυσμών στην Εύβοια, περιφέρεια στην οποία εκλέγεται ο κ. Μαρκόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails