Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Η ΠΛΑΝΗ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΧΩ ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΕΙ...



Ο Αρχιμ. Κύριλλος Κωστόπουλος, Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως Πατρών μού έστειλε το τελευταίο βιβλίο του με τίτλο: "Η αντικανονικότητα τής μετά των αιρετικών συμπροσευχής", με την εξής ιδιόχειρη αφιέρωση:
"ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΤΕΧΘΗ
Δύνασαι, μετά την ενδελεχή μελέτη του πονήματός μου τούτου, να κατανοήσης, επιτέλους, ποία είναι η αλήθεια και ποία η πλάνη στην οποία δυστυχώς έχεις εγκλωβιστεί.
Με αγάπη Χριστού
Αρχιμ. Κύριλλος Κωστόπουλος"

72 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τελικώς έχω την εντύπωση πως δεν είσαι εσύ «εγκλωβισμένος» στην «πλάνη» αλλά ο ιεροκήρυξ Κύριλλος Κωστόπουλος καθώς και ο εφημέριος Αναστάσιος Γκοτσόπουλος. Όταν διαβάζει κάποιος «ενδελεχώς» τα βιβλία τους η θλίψη για της απόψεις τους κυριαρχεί στην καρδιά του αναγνώστου για την «πλάνη» στην οποία έχουν περιπέσει οι δύο αυτοί που θεωρούν τον εαυτόν τους ότι εκφράζουν την «αλήθεια». Η μεγαλύτερη τιμωρία του νέου έτους ήταν η μελέτη αυτών των βιβλίων για μένα. Και μη χειρότερα…..

Ανώνυμος είπε...

Ο Γκοτσόπουλος τι βιβλίο έβγαλε;

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη, όταν κάποιος πέρνει δώρα με αφορμή των εορτών χαίρεται, αλλά όταν είναι από τον Ιεροκόρακα Δρ. Θεομανίας κ. Κύριλλο χαίρεται περισσότερα! σε ζηλεύω πραγματικά, αν εγκλωβιστώ στην ίδια δική σου πλάνη θα μου δώσει και εμένα Πόνημα δικό Του; πες μου τι να κάνω;

Ανώνυμος είπε...

καλά μετά από τόσα χρόνια σπουδών και τέτοια καλλιγραφία, ιατρό έπρεπε να τον κάνουν τον άνθρωπο όχι Δρ. Θεολογίας. να τον αναβαθμήσουν, το έχει ο άνθρωπος αφού ξέρει να γράψει πνευματικές συνταγές δεν θα γράψει ιατρικές;;

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά ο άνθρωπος έχει καταντήσει γραφικός...Αυτός και το πνευματικοπαίδι του π.Αναστάσιος Γκοτσόπουλος...
Καλά ο Κύριλλος, αλλά ο παπα-τάσος τι κόλλημα τραβάει...?
Παει καλά?
Θελει και ατυτουνου να ακουστει το ονομα οτι κατι κανει εκτος απο να τσακωνεται και να αναφερει στον Δεσποτη τους συνεφημερίες του!!!
Ρε παπα τασο σύνελθε λιγάκι...
Κοιτα πρώτα να τα βρεις με τους Ιερείς στον Αγ.Νικόλαο που εχετε να μιλησετε μεταξύ σας κατι χρονια και ασε τους αιρετικους...Αυτοι κακομοιρη μου θα πανε στον παραδεισο,αλλοιμονο απο ιερεις που λεκε Αγαπήσωμεν αλλήλους και βγαζετε κατι μαχαιρια τρια μετρα...Η για στασου...Δεν λειτουργειτε μαζι...Το ξεχασα...Εχετε διακοψει κοινωνια με τους υπολοιπους συνεφημεριους ε?
Γιατί αραγε?
Λοιπον ασε τα βιβλία και μην παρασυρεσαι σε αγωνα Τζιχαντ εναντιον του Ανδριόπουλου...Μην παρασερνεσαι απο τον πνευματικο σου...Απο αυτον μονο τα καλα να παρεις(ΕΧΕΙ???)

Ανώνυμος είπε...

ΜΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ: ΤΑΛΙΜΠΑΝ!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο άνθρωπος πρεπει να έχει πολλ΄ασυμπλέγαματα...Τι δολειά είχε τώρα να ανακινήσει ένα θέμα πεθαμένο?
Τον τρώει ο .....οργανισμός του...

Ανώνυμος είπε...

αυτός είναι ο πραγματικός και αγωνιστής πνευματικός πατέρας! είναι πάντα πρόθυμος να ΣΩΣΕΙ και όλους τους πλανημένους, απλά δώστε του τις ταχυδρομικές διευθύνσεις και θα σας στείλει τα συγγράμματά του. είμαι επίσης σε θέση να γνωρίζω ότι αυτός ο άνθρωπος σχεδιάζει να πάει ιεραποστολή στο Αφγανισταν και να τους πάρει το ευαγγέλιο όπως διατυπώνεται φυσικά στα έργα του. μπράβο στον άνθρωπο.

Ανώνυμος είπε...

Αλλη δουλειά δεν έχει να κάνει ο Κύριλλος και αχολείται όπως λεει καιο φίλος μας με θέμα πεθαμένο...
Κυριλλε:ΣΥΝΕΛΘΕ ΛΕΒΕΝΤΗ ΜΟΥ!!!

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΤΕΙ Ο ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ? ΣΕ ΑΙΡΕΣΗ???
ΕΜ ΕΣΥ ΚΥΡΙΛΛΕ ΕΧΕΙΣ ΜΠΛΕΧΤΕΙ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ:ΑΝΕΝΑ ΕΓΚΕΦΑΛΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ?
ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ : ΚΥΡΙΛΛΟ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ...
ΤΖΙΧΑΝΤ:ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΟΠΛΑ...
ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟΝ ΡΩΜΑΙΟΚΑΘΟΛΙΚΟ ΝΑΟ ΚΑΙ ΝΑ ΖΩΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ!!!!!
ΡΕ ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ.....ΡΕΕΕΕΕΕΕΕ

Ανώνυμος είπε...

Βρε είστε τελείως άσχετοι; Από πού ο παπα-Τάσος "πνευματικοπαίδι του Κύριλλου"; Δεν τον αναφέρει ο παπα-Τάσος ούτε στη βιβλιογραφία του, που δεν είναι και μικρή! Βάλτε το νου να δουλέψει και μετά γράψτε !

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη τι άλλο θέλεις έχεις ένα άνθρωπο που ξυπνάει και κοιμάται, και αντίστροφα, έχοντας στο νου τη σωτηρία σου. τι να πω γυναίκα να είχες δεν θα σε σκεπτόταν τόσο πολύ.

Ανώνυμος είπε...

2 παρατηρήσεις: a)με χαρά διαπιστώνουμε πως ομιλεί στο εν λόγω πόνημα-στον τίτλο τουλάχιστον- περί"συμπροσευχής" καθόσον είναι για την Πάτρα και όχι μόνον κοινός τόπος η περί "συλλειτουργίας" ψευδής και κατά πάντα κακοβουλεστάτη σχετική φήμη και μάλιστα με δεδομένη την άγνοια του ποιμνίου περί τις διαχριστιανικές, διαθρησκειακές αλλά και διορθόδοξες σχέσεις. b)στην ωραία σφραγίδα του αποστολέως πρέπει να αναγραφεί πρώτα το δρ.θεολογίας-μετά το ονοματεπώνυμον- και έπειτα το ιεροκήρυξ, καθότι δοκιμοτέρα η αναγραφή του επιπέδου σπουδών προ της υπηρεσιακής καταστάσεως του υπογράφοντος.

Ανώνυμος είπε...

Ο Σεβαστός ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος σήμερα στον άγιο Αθανάσιο Μαρούδα Πατρών απένειμε το οφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου εις τον εκλεκτό ΘΕΟΛΟΓΟ και λαμπρό Ιεροκήρυκα στον εφημέριο του Ναού Αγίας Παρασκευής στον αιδεσιμολογιώτατο π. Ηλία Κωστόπουλο αδελφό του π. Κυρίλλου Δρ Θεολογίας. Ο π. Ηλίας σε λίγες μέρες θα αναλάβει επάξια και την ΔΙΟΙΚΗΣΗ του Ναού ως Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβούλιο όπως μας ανακοίνωσε. Νέες μέρες λαμπρές θα έλθουν πλέον στον Ναό όπου θα γίνει κέντρο Θεολογικού προβληματισμού το πολυώροφο πνευματικό κέντρο.
Ο Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος τιμά τους Θεολόγους κληρικούς ως ο π. Ηλίας που απουσίασαν από την επίσκεψη του λατινόφρονα Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Στο πρόσωπο του π. Ηλία τιμήθηκαν όλοι οι κληρικοί που αντιστάθηκαν και αντιτάχθηκαν στην επίσκεψη Βαρθολομαίου.

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη επιτέλους ! Πάψε να ασχημένεις το ιστολόγιό σου !
Αντί για τα κακογράμματα του Δόκτορα, βάλε καλίτερα τη φωτογραφία από την ανάρτηση "μεταλαμβάνω του φωτός".
Δεν είναι πιο ενδιαφέρον ;

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη δυστυχώς αδελφέ μου έχεις πέσει ατην παγίδα που πολύ εντέχνως σου έχει στήσει ο Δόκτορας...
Ψαρακας τελικά παοδείχθεικες αδελφέ μου...Μεγάλος ψάρακας...
Σε χρησιμοποιεί...
Τίποτα άλλο.
Υγίαινε...

Ανώνυμος είπε...

Σίγουρα μας ξενίζει ο φανατισμός που υπάρχει όταν παρουσιάζεται ως μέγα ατόπημα η συμπροσευχη μετα των αιρετικών, ωστόσο απ'ότι ξέρω στο ιδιο το Άγιον Όρος δεν επιτρέπεται να συντρώγουν με ετεροδόξους. Λες και το να φάει ένας μοναχός σε ίδιο τραπέζι με καθολικό ή προτεστάντη θα τον μολύνει ψυχικά! Δυστυχώς διατηρούνται ως ''ορθόδοξες παραδόσεις'' απόψεις φανατικές που βρήκαν απήχηση σε παλαιότερους αιώνες και που αναρωτιέμαι αν και τότε οι νοήμονες άνθρωποι τις έπαιρναν τοις μετρητοίς. Κοινώς, η λογική του παραλόγου.

Ανώνυμος είπε...

Απομένει να πληροφορηθούμε το πώς "αντιστάθηκαν και αντιτάχθηκαν", αγαπητέ 18 Ιανουάριος 2009 1:18 πμ. Δεν φαντάζομαι πως είναι πράξη αντι-τάξεως-στάσεως η δικαιολογία "δεν δύναμαι να προσέλθω, έχω πυρετό"........

Ανώνυμος είπε...

ΜΑ Ο π ΗΛΙΑΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΡΕΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ "ΛΑΤΙΝΟΦΡΟΝΑ" ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ. ΜΟΝΟ Ο π ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΥΣΙΑΖΕ. ΚΑΙ ΛΕΩ ΜΟΝΟ ΔΙΟΤΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΑΠΟΥΣΙΑΖΩΝ π. ΤΙΜΟΘΕΟΣ ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ ΗΤΑΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΑΠΩΝ. ΗΤΑΝ .... "ΑΔΙΑΘΕΤΟΣ"

Ο.Ρ.Κ.

Ανώνυμος είπε...

επειδή ο κ. Κύριλλος επειμένει να εγκλωβισμένος σε παραπληροφορήσεις και λάθος απόψεις, θα πω το εξής:
σωστός ο τίτλος του βιβλίου, το ξέρουμε ότι δεν είναι κανονικό να συμπροσευχηθούμε με τους αιρετικούς.
δεν περιμένουμε τον κ. Κύριλλο να μας το πει. οπότε άχρηστο το βιβλίο.

το πιο σημαντικό και τργικό λάθος που κάνει ο κ. Κύριλλος και όσοι του μοιάζουν είναι ότι δεν έχουν σωστή βάση για την "έρευνα" ή "στοχασμό". το Ισλάμ ο Βουδισμός κλπ δεν είναι αιρέσεις. μόνο ο Αγ. Γιάννης ο δαμασκινός το είπε και δεν το επανέλαβε κανείς μετά από τους πατέρες. οι άλλες θρησκείες είναι ένα άλλο σύστημα, άλλη αντίληψη και δεν μπορεί κανείς να τα συγκρίνει. δηλαδή τι είναι πιο γλυκό τα ζάχαρι ή το αλάτι, μεταφράζεται στο "μυαλό" του Κρίλλου "τι είναι πιο αληθής ο χριστιανισμός ή το Ισλάμ;"
όσον αφορά τα χριστιανικά δόγματα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα γιατί εκεί έχουμε να κάνουμε με αιρέσεις τύπου Μάρτυρες του Ιεχωβά και το κριτήριο στο οποίο θεμελιώνω την άποψή μου είναι πρωτίστως η αλαζονική επιμονή τους σε περίγεργες ερμηνείες, που απορρίπτονται φιλολογικά πρώτα από όλα, δεν είναι αποδεκτές μεθοδολογικά. όμως ο Καθολικισμός, που ενοχλεί τόσο πολύ τον Κύριλλο είναι δεδομένο ότι δεν αποτελεί αίρεση, το θέμα έχει συζητηθεί στο ιστολόγιο αυτό πολλές φορές και δεν θα επαναλάβω τα ίδια που είπαν τόσοι άλλοι πριν από μένα.
οπότε χαμένος ο κόπος του κ. Κύριλλου

Ανώνυμος είπε...

Είναι ντροπή και αίσχος να επιτίθεσθε εναντίον του υποδειγματικού ιερέα π. Αναστασίου Γκοτσοπούλου, να τον κακολογείτε χωρίς να αναφέρετε τα αντεπιχειρήματά τας.
Διαβάστε το βιβλίο του και μετά να μου πείτε που διαφωνείτε.
Αλλά δεν έχετε τι να πείτε, γιατί ό,τι και αν γράψει ο π. Αναστάσιος είναι απολύτως τεκμηριωμένο, βάσει των Πατέρων της Εκκλησίας. Θα 'πρεπε και από άλλες φορές να ξέρετε ότι ο π. Αναστάσιος πριν μιλήσει και γράψει, το έχει εξετάσει από παντού, γιατί έχει υψηλό το αίσθημα ευθύνης απέναντι στο ποίμνιο.
Δεν γράφει για λόγους εντυπωσιασμού και αυτοπροβολής, αλλά για να διαφωτίσει και να προβληματίσει το λαό του Θεού, τον οποίο υπηρετεί με αυταπάρνηση και ευσυνειδησία.
Τίμιε πάτερ, σ΄ ευχαριστούμε γιατί μας ενέπνευσες και μας εμπνέεις ακόμα σε εθνικοθρησκευτικούς αγώνες. Μακάρι το παράδειγμά σου να ακολουθήσουν κι άλλοι.
Προχώρα και μη νοιάζεσαι!
Έρρωσθε!

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Ρ.Σ. το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις ;

Πότε αγαπητέ σε αυτό το ιστολόγιο έγινε έστω και υποτυπώδης συζήτηση-διάλογος ; ανέκδοτα μας λές ;

Μόνο ύβρεις και αφορισμοί γράφονται εκατέρωθεν. Ή μήπως είναι συζήτηση τα σχόλια σε αυτή την ανάρτηση ;
Τα αποθημένα του βγάζει ο καθένας εδώ !

Ανώνυμος είπε...

αυτό που κάνουμε τώρα οι δυο μας τι είναι; εγώ έχω διαλεχτεί πολλές φορές με τους συναναγνώστες. αν δεν συμφωνείς εσύ πάλι καλά άσε τους άλλους εμείς τι κάνουμε;

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Ρ.Σ. εγώ ρώτησα πότε έγινε διάλογος σε αυτό το ιστολόγιο και μάλιστα για το αν ο Καθολικισμός είναι αίρεση.
Διάλογος = ανταλλαγή επιχειρημάτων, που ποτέ δεν έγινε. Δεν σηκώνει το κλίμα του ιστολογίου αυτού. Κάνω λάθος;

Ασφαλώς και εγώ αυτό που κάνω τώρα με τα δύο σχόλιά μου δεν μπορεί να χαρακτηριστεί διάλογος. Γιατί δεν είναι διάλογος η αναφορά σε ... Τοτό και ανέκδοτα.

Ο διάλογος είναι σοβαρή υπόθεση για να διεξάγεται σε αυτό το ιστολόγιο.

Είναι σαν να ζητάς να γίνει συζήτηση για τον Σωκράτη στην εκπομπή της Μενεγάκη.
ΧΑ, ΧΑ, ΧΑ

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε ο π.Αναστασιος εχει ευθυνη απεναντι στο ποιμνιο, απεναντι στους ιερεις δεν εχει ευθυνη?
Που εχουν να συλλειτουργησουν κατι χροινια?
Καλα δεν ντρεπεσαι συνονοματετου?
Δεν ντρεπεσαι , μας μιλαει για τους αιρετικούς και για τους συνεφημεριους του σφαζεται?Με τους διακονους του σφαζεται....Ασε μας...
Ποιος ειναι ο αιρετικος?
Ολοι αυτοι θα πανε στον παραδεισο και θα τον κοιτανε απεναντι στην κολαση και θ αγελάνε....
Σαν δεν ντρεπομαστε λιγακι...
Μας το παιζει μεγαλο πατερας και ο παπα τασος.....Αντε ρε....
Να κοιταξει τα στραβα του πρωτα και μετα να ασχχοληθει με τους αιρετικους...
Ολοι γιναμε συγγραφεις οχι απο ενδιαφερον γι ατην εκκλησια, αλλα μονο και μονο να πανε κοντρα στον Ανδριοπουλο...Κακομοιρηδες παπατασο και παπακυριλλε...
Αξιοι της τυχης σας....
Ταλιμπαν οχι γι ατον Χριστο αλλα γι ατον Ανδριόπουλο...
Μπραβο Π"αναγιωτη που τα καταφερες...
Τους δουλευεις ψιλο γαζι.....
Αν και ολοι οι"Σφεβιτες" και "Πασυβιτες"και "Εστιϊτες" υποστηριξουν παπατασο και τα μυαλα στα καγκελα και ας τον θαβουν απο πισω....Με κατι μαχαιρια σαν και αυτα του παπα τασου!!!
Ερρωσθε....
Τρομαρα σου το αρχαιο σε μαρανε....

Ανώνυμος είπε...

Το τελευταίο βιβλίο του Iεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως Πατρών Δρ. Θεολογίας Αρχιμανδρίτη ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ «Η αντικανονικότητα της μετά της των αιρετικών συμπροσευχής» είναι ένα θεολογικά και επιστημονικά τεκμηριωμένο βιβλίο, το πληρέστερο που έχει γραφεί μέχρι σήμερα για το θέμα αυτό.

Παρουσιάζει αναλυτικά και έγκυρα την θεολογία της ορθόδοξης Εκκλησίας και του Κανονικού Δικαίου της, σχετικά με το θέμα της ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΗΣ με τους αιρετικούς και θα είναι πολύ χρήσιμο βοήθημα για κάθε θεολογούντα αλλά και για οποιονδήποτε επιθυμεί να αποκτήσει σφαιρική γνώση για το θέμα αυτό.

Τώρα, εάν κάποιοι θέλουν να καταργήσουμε την ορθόδοξη θεολογία, να καταργήσουμε τους ιερούς κανόνες ή να τους ερμηνεύουμε κατά το δοκούν, ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΝ ΚΑΘΑΡΑ και να μην κρύβονται εκτοξεύοντας ανόητες ή άσχετες «βολές».

Σχετικά με τα «επιχειρήματα» που μέχρι τώρα γράφτηκαν εναντίον του βιβλίου και του συγγραφέα στα προηγούμενα σχόλια, είναι φανερό ότι αυτά προδίδουν για τους συντάκτες τους ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ, ιδιότυπη εμπάθεια, αδυναμία διατύπωσης θεολογικού λόγου, γενική σύγχυση, και απροσδόκητη απώλεια ψυχραιμίας για την απλή … έκδοση ενός βιβλίου!!! Γιατί άραγε; Ο καιρός θα δείξει…

Στην πραγματικότητα βέβαια , η πολεμική των παραπάνω σχολιαστών, δεν στρέφεται εναντίον του συγγραφέα π. Κυρίλλου, αλλά στρέφεται ευθέως ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ - την οποία υπηρετεί και φανερώνει το παραπάνω βιβλίο - και κατά συνέπεια η πολεμική τους αυτή στρέφεται εναντίον της Εκκλησίας.

Για το λόγο αυτό είναι αυτονόητο ότι αναλαμβάνουν σοβαρές ΕΥΘΥΝΕΣ έναντι της Εκκλησίας ως σώματος Χριστού, ευθύνες που στην καλύτερη γι’ αυτούς περίπτωση ας ευχηθούμε ότι απλά δεν κατανοούν…

Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ συγκρότηση του π. Κυρίλλου Κωστοπούλου έχει κριθεί και κρίνεται καθημερινά από σοβαρούς επιστήμονες στο χώρο των γραμμάτων και της επιστήμης, και δεν έχει ανάγκη «επικύρωσης» από εκείνους που αρέσκονται να περνούν τον καιρό τους μηδενίζοντας ό,τι αξίζει γύρω τους.

Σε αυτούς ο ποιητής θα έλεγε :
«Οι βρισιές,
δεν μπορούν να κρύψουν
τη ΦΤΩΧΕΙΑ σας
και η φτώχεια σας,
δεν μπορεί να κρυφτεί
όχι μόνο από εμάς,
αλλά ούτε κι από εσάς».

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΙΔΙΑ Ο ΠΑΠΑΤΑΣΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑ ΚΥΡΙΛΛΟΣ Θ ΑΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ...
ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΑΚΟΥΤΕ...
ΤΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΙ ΠΑΠΑ ΚΥΡΙΛΛΟΣ.
ΣΑ ΔΕ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΛΙΓΑΚΙ
ΤΟΥ ΣΤΑΛΙΜΠΑΝ ΜΑΣ ΤΟΥ ΒΓΑΖΕΤΕ ΣΩΤΗΡΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΑΚΟΜΟΙΡΗ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ ΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ?
ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΤΟ ΡΙΞΕΙΣ ΣΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ...
ΕΡΡΩΣΘΕ...

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε των 19/1 10:56
Κανένας δεν είπε ότι οι ιερείς δεν κάνουν λάθη και είναι αλάνθαστοι. Αλλά αυτό δεν μπορείς να το καταλάβεις γιατί έχεις ποτιστεί με εμπάθεια και μίσος, ποιος ξέρει για ποιους λόγους.
Όσο γαι την ΣΦΕΒΑ, της Εστία κ.λ.π. δεν σου φταίνε. Μην τις πιάνεις στο στόμα σου.
Καλή μετάνοια!

Ανώνυμος είπε...

Ως προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός; οι πατέρες Κύριλλος και Αναστάσιος συνέγραψαν ο καθένας από ένα βιβλίο. Τι το νέο; και ποιος τους δίνει σημασία; ο Ένας είναι Ιεροκήρυκας κατά το ημερολόγιο τσέπης της Μητροπόλεως. Εγώ δεν το έχω ακούσει ποτέ να κηρύττει. Δεν τον γνωρίζω ούτε κατ’ όψη τον άνθρωπο. Ο άλλος είναι εφημέριος. Και τι με αυτό; κατά του Κατσιφάρα δεν τους «γνωρίζει ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους». Είναι λοιπόν δύο παπάδες με μικρή εμβέλεια. Ο ένας ο ιεροκήρυκας στέλνει τα βιβλία στους παπάδες δωρεάν. Ο άλλος δεν γνωρίζω. Έβγαλαν έτσι για το άχτι τους από ένα βιβλίο. Είναι χωρίς αξία το περιεχόμενο. Θα τα κάνουν δώρο σε φίλους και γνωστούς και αυτό ήταν όλο……

Ανώνυμος είπε...

Περαστικά παιδιά
Και κυρίως 20 Ιανουαριου 2009 1:53: περαστικά, και βρε παιδάκι μου ξεπέρασε αυτό το κόμπλεξ που έχεις με τις "οργανώσεις"...
Ανέφερα την Εστια ΣΦΕΒΑ και ΠΑΣΥΒΑ επειδη εκεί όπως πληροφορούμαι ανατράφηκε ο π.Αναστάσιος...
Δεν έχω κανένα άλλο λόγο...
Ευτυχώς από την παιδική μου ηλικία(12 χρονών) αποδεσμεύθηκα από το αρρωστημένο σύστημα των οργανωσεων(ΣΩΤΗΡ ΖΩΗ ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΥΔΙΑ)
Ο μακαριτης ο Παππους μου προσπάθησ ενα με πάει απέναντι σε μια κατασκηνωση της ΡΙΖΑΣ αν θυμάμια καλά, αλλά δεν του έκανα για πολύτο χατίρι...
Αμάν...Μπα σε καλό σου...ΣΟυ θύξαμε την ΣΦΕΒΑ και την ΕΣΤΙα....
Σιγά, θ αμας κάνεις ντα????
Ερρωσθε...

Ανώνυμος είπε...

Τελικά ο π. Αναστάσιος είναι της Εστίας ή του Κύριλλου πνευματικοπαίδι;
Τελικά ό,τι θέλει γράφει ο καθένας σ' αυτό το μπλογκ.
Σε ευχαριστούμε Παναγιώτη για τη δυνατότητα και το χώρο που προσφέρεις για να αυτοϊκανοποιούμαστε δημόσια χύνοντας στο internet τους εσωτερικούς μας πνευματικούς χυμούς !
Αφού δεν ντρεπόμαστε.

Ανώνυμος είπε...

Ο π.Αναστάσιος απότι ρώτησα είναι γέννημα θρέμμα των οργανώσεων...(γιατί και ο Κύριλλος δεν είναι οργανοσιακός?)Προσπαθεί α μιμηθεί τις επίσημες οργανώσεις της εκκλησίας...
Καλά κάνει ο ναθρωπος...Ο καθενας οτι μπορει.

Ανώνυμος είπε...

ΘΕΕ ΜΟΥ ΤΙ ΕΠΙΠΕΔΟ !
ΤΕΤΟΙΑ ΞΕΦΤΙΛΑ !
ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΟΒΑΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚ ;
ΤΕΛΙΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΕΧΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕΣ ΠΟΥ ΣΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ !

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Ρ.Σ. και εγώ όπως και συ είμαι συγκλονισμένος από το επίπεδο διαλόγου σε αυτή την ανάρτηση.
Σίγουρα οι πλατωνικοί διάλογοι ωχριούν μπροστά στο έργο του Παναγιώτη !
ΧΑ, ΧΑ, ΧΑ.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω με τι είδους επιχειρήματα στηρίζουν οι δύο αναφερόμενοι ιερείς συγγραφείς γιατί είναι ΄΄κακούργημα΄΄ η συμπροσευχή μετά ετεροδόξων ή γιατί δεν πρέπει οι μοναχοί να συντρώγουν με ετεροδόξους ,πάντως η στάση αυτη θυμίζει μουτζαχεντίν! Την ουσία να κοιτάμε, ότι τέτοια ''πονήματα'' αν τα διαβάζουν νεαρά άτομα ,θα καταντήσουν σωστοί γενίτσαροι, ή ταλιμπάν ή αγιοτολάχ ή μουτζαχεντίν, πείτε το όπως θέλετε, πάντως σκεπτόμενα άτομα με τίποτα! Πλήρης αποπροσανατολισμός.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Ρ.Σ. βλέπεις ο διάλογος συνεχίζεται:
Γράφει ο 12:21 "δεν ξέρω με τι είδους επιχειρήματα στηρίζουν...", προφανώς ούτε έχει δει τα βιβλία τα οποία όμως μπορεί και τα απορρίπτει και τους συγγραφείς τους χαρακτηρίζει "μουτζαχεντίν".
Μάλιστα φοβάται ότι όσοι τα διαβάσουν θα γίνουν "ταλιμπάν, αγιατολάχ ή μουτζαχεντίν, πάντως όχι σκεπτόμενα άτομα". Ευτυχώς που αυτός είναι σκεπτόμενος
Τι διάλογος μαμά !
Τι μπλογκ είναι αυτό !
ΧΑ, ΧΑ, ΧΑ.

Ανώνυμος είπε...

Γιατί τόσος θόρυβος για ένα «πόνημα» άνευ ουδεμίας κανονικής και θεολογικής αξίας.
Πολύς καυγάς για το τίποτα.
Ένα ακόμα βιβλίο της σειράς που θα μείνει στο «ράφι» ως οι «γεροντοκόρες» παλαιοτέρων ετών.

Ανώνυμος είπε...

καλο...!!!
Τα βιβλία τους ειναι σαν τις παρθενόπες που περιμένουν το ταιρι τους!!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλό αυτό γιατί μου θύμισε κάποιους που μένουν στο ράφι «ως γεροντοκόρες» με την ελπίδα κάποιας Μητρόπολης ή έστω και για βοηθοί επίσκοποι. Αχ !!! θα πάνε με αυτό τον καημό όσα βιβλία και αν γράφουν ή όσα ΜΜΕ και αν διευθύνουν, ή ακόμα και από Πρωτοσύγκελοι της εγχώριας παραγωγής ή της αλλοδαπής και σχολάρχες αν γενούν. Θα πάνε με τον καημό ότι θα ταφούν με επιτραχήλιο και όχι με ωμοφόριο. Τους συλλυπούμαι αλλά δεν έχω γνωριμίες να τους προωθήσω.

Ανώνυμος είπε...

Κάποιος με σχολίασε διότι είπα ΄΄δεν ξέρω με τι επιχειρήματα υποστηρίζουν΄΄κλπ και με κατηγόρησε ότι απορρίπτω βιβλία που δεν εχω διαβάσει. Όχι, το ΄δεν ξέρω με τι επιχειρήματα'' ήταν σχήμα λόγου, τα επιχειρήματα τα έχω ακούσει καθώς έχω δεκαετίες στον εκκλησιαστικό χώρο, αλλά τα θεωρώ ως προς το θέμα της ουσίας, ανύπαρκτα και ανυπόστατα, καθώς αντίκεινται στην κοινη λογική.
Αυτα τα επιχειρήματα περι του θανάσιμου αμαρτηματος της συμπροσευχης ή του γιατί οι μοναχοί δεν πρέπει να συντρώγουν μετα των ετεροδόξων, εκπορεύονται από φοβικά σύνδρομα όσων φοβούνται την συνύπαρξη με άλλες ιδέες, τον διάλογο και το ''κονταροχτύπημα΄΄ ιδεών. Αυτοί οι ανήσυχοι θεολογικοί νόες που συνέλαβαν τις ιδέες αυτες, (τις φοβικές σε σχέση με τους ετεροδόξους) απλά δεν έχουν αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις ιδέες τους και την κοσμοθεωρία τους, διότι αν είχαν, δεν θα φοβούνταν τον διάλογο με άλλες φιλοσοφικές ή θεολογικές θεωρήσεις αλλά θα τον επεδίωκαν. Οπότε αφού δεν μπορούν να πείσουν με επιχειρήματα σε εναν κόσμο όπου υπάρχει πλουραλισμός απόψεων, καταφεύγουν στην ιδεολογική τρομοκρατία, την εσωστρέφεια, την φοβία και επισείουν τον κίνδυνο της αμαρτίας και της αίρεσης. Κοινώς, αφού δεν μπορούν να μεταχειριστούν ορθολογικά επιχειρήματα, καταφεύγουν σε συναισθηματικά.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι καινούργιος επισκέπτης του blogg σας , το οποίο γνώρισα από τα σχόλια στο βιβλίο του π. Αναστασίου (τον γνωρίζω από χρόνια-πάντως δεν ήμουν τη Εστίας γιατί δεν είμαι από Πάτρα και είμαι μεγάλος για να είμαι ΣΦΕΒίτης) . Τον π. Κυρίλλο (δεν τον γνωρίζω) . Εντύπωση μου κάνουν δύο πράγματα : η ανωνυμία και η έλλειψη επιχειρηματολογίας . Η ανωνυμία ίσως είναι αναγκαία (προφανώς οι σχολιαστές ντρέπονται γιαυτά που γράφουν, αλλά και χωρίς αυτή το blogg ως προς τα εκκλησιαστικά θα ήταν άνευρο , απλός ανταποκριτής του Πατριαρχείου και μόνο! Ενώ τώρα !) Η έλλειψη επιχειρημάτων ; Δυστυχώς και το blogg αυτό επιβεβαιώνει ότι ο διάλογος δεν ευδοκιμεί στο χώρο της Εκκλησίας .

Τώρα τι θέλω εγώ και μπλέκω με τα πίτουρα ; Έτσι από αγανάκτηση , γιατί δεν αντέχω τη διαστρέβλωση ! Θα πρέπει να πω ότι ο π. Γκοτσόπουλος , διαφώνησε κάθετα με την επιλογή μου να μπω σε συζήτηση εδώ . Κρίνει ότι είναι εντελώς μάταιο και ανόητο . Κατ’ αυτόν αξίζει πλήρης περιφρόνηση στο ήθος που αποπνέει αυτό το blogg. Εγώ διαφωνώ .

Από τα σχόλια λοιπόν προκύπτει ότι όσοι σχολιάζουν αρνητικά δεν έχουν διαβάσει τα βιβλία που σχολιάζουν . Ειλικρινής , δεν μπορεί να κάνει και αλλιώς , είναι ο Ανώνυμος 21Ιαν 12:21πμ και 24Ιαν 10:58πμ που παραδέχθηκε ότι δεν έχει διαβάσει τα βιβλία τα οποία καταγγέλλει . Αυτό όμως δεν τον εμποδίζει να χαρακτηρίζει ανερυθρίαστα τους συγγραφείς και όσους τα αποδέχονται «μουτζαχεντίν , σωστοί γενίτσαροι , ή ταλιμπάν ή αγιοτολάχ ή μουτζαχεντίν , πείτε το όπως θέλετε , πάντως σκεπτόμενα άτομα με τίποτα !». Γράφει χωρίς να ντρέπεται ότι για να ασκήσει κριτική σε βιβλία δεν του είναι απαραίτητο να τα έχει διαβάσει αφού «τα επιχειρήματα τα έχω ακούσει καθώς έχω δεκαετίες στον εκκλησιαστικό χώρο». και δεν ντρέπεται ! Κύριε ελέησον ! Συνεχίζει την κριτική του και λέει ότι όσοι αρνούνται την συμπροσευχή με τους ετεροδόξους έχουν «φοβικά σύνδρομα που φοβούνται την συνύπαρξη με άλλες ιδέες , τον διάλογο και το ''κονταροχτύπημα'' ιδεών» , μιλάει για «φοβικές σχέσεις με τους ετεροδόξους» , ότι οι συγγραφείς απαγορεύουν το διάλογο γιατί δεν έχουν αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στην πίστη τους και καταφεύγουν σε ιδεολογική τρομοκρατία , εσωστρέφεια , φοβία κοκ» .

Αντί άλλης απαντήσεως στα εξωφρενικά αυτά παραθέτω απόσπασμα από το βιβλίο του «μουτζαχεντίν , του σωστού γενίτσαρου , του ταλιμπάν , του αγιοτολάχ» π. Αναστασίου Γκοτσόπουλου «ου δει αιρετικοίς ή σχισματικοίς συνεύχεσθαι» (σελ. 52-55) όπου αφού παραθέτει την εγκύκλιο του Πατριάρχου Αθηναγόρα (με την οποία ο Αθηναγόρας συνιστούσε την αποφυγή των συμπροσευχών) γράφει ο «ταλιμπάν» π. Αναστάσιος :
«Άρνηση συμπροσευχής με αιρετικούς :
α) δεν σημαίνει μίσος και αντιπάθεια στα πρόσωπα των αιρετικών , β) δεν σημαίνει άρνηση της έμπρακτης αγάπης προς οποιονδήποτε , ανεξάρτητα από τις θρησκευτικές του αντιλήψεις . Σε τελική ανάλυση δεν θα είμαστε Χριστιανοί αν δεν αγαπούμε τον «άλλον» , όποιος και αν είναι αυτός . Και εχθρός μας και εχθρός του Χριστού , γ) δεν σημαίνει ναρκισσισμό και αλαζονεία , ότι τάχα εμείς είμαστε καλύτεροι από τους «άλλους» . Μία τέτοια αντίληψη είναι ξένη προς την Ορθόδοξη Πίστη και αλλότρια του εκκλησιαστικού ήθους και φρονήματος , δ) δεν σημαίνει διακοπή του Θεολογικού Διαλόγου με τους αιρετικούς . Όταν η Εκκλησία κρίνει ότι διασφαλίζονται οι προϋποθέσεις να δίνει την μαρτυρία της και να καλεί σε μετάνοια και επιστροφή , επιβάλλεται να συμμετάσχει σε θεολογικούς διαλόγους , χωρίς όμως να υπάρχει εκτροπή από την κανονική τάξη της με τις συμπροσευχές . Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι οι συμπροσευχές δεν είναι τμήμα της διαδικασίας του διαχριστιανικού διαλόγου , και ε) δεν σημαίνει διακοπή της συνεργασίας για αντιμετώπιση κοινών κοινωνικών ή πολιτικών προβλημάτων» .

Και στα συμπεράσματα (σελ. 174) καταλήγει ο «αγιατολάχ» π. Γκοτσόπουλος : «Η μαρτυρία της Ορθοδοξίας σήμερα καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ . Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν δικαιούται να σιωπά . Οφείλει να δίνει την μαρτυρία της και στις σύχρονες απαιτήσεις της διαχριστιανικής επικοινωνίας και συνεργασίας . Αυτή όμως η συνεργασία πρέπει να θεμελιώνεται στον σεβασνό μας στην κανονική παράδοση» .

Ποια σχέση έχει το κείμενο αυτό με νοοτροπία ταλιμπάν , αγιατολάχ , μουτζαχεντίν ;

Ο ίδιος Ανώνυμος ονομάζει ειρωνικά «ανήσυχους θεολογικούς νόες που συνέλαβαν τις ιδέες αυτές» την απαγόρευση συμπροσευχής με τους ετεροδόξους . Αν είχε διαβάσει το βιβλίο του π. Αναστασίου (δεν γνωρίζω του π. Κυρίλλου) θα είχε δει ότι αυτοί που «συνέλαβαν τις ιδέες αυτές» ήταν οι Πατέρες που συνέταξαν τους φερόμενους ως Αποστολικούς Κανόνες , οι Πατέρες των Συνόδων Λαοδικείας , Αντιοχείας, της 4ης , 6ης , και 7ης οικουμενικής Συνόδου. Αυτοί που αποδέχθηκαν και επικρότησαν «τις ιδέες αυτές» είναι οι : Βαλσαμών , Ζωναράς , Αριστινός , Βλάσταρης , Αγ. Νικόδημος Αγιορείτης , οι Οικουμενικοί Πατριάρχες Αγ. Νικηφόρος , Γερμανός 2ος , Κύριλλος 5ος , ο Καθηγητής Δογματικής π. Ιουστίνος Πόποβιτς , ο Τρεμπέλας , ο πρώην Πατρών Νικόδημος Βαλληνδράς , ο π. Παϊσιος , οι Αρχιεπίσκοποι Αθηνών Χρυσόστομος 2ος , Ιερώνυμος 1ος , Σεραφείμ , Χριστόδουλος , το Άγ. Όρος , οι Σύνοδοι των Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως (και επί Πατριάρχου Αθηναγόρα), Σερβίας , Ρουμανίας (πολύ πρόσφατα τον Ιούλιο 2008) , η Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος , η Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική , η Διορθόδοξη Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη (συμμετείχαν όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες) .
΄Ολοι αυτοί είναι ταλιμπάν , αγιατολάχ , μουντζαχεντίν ;

Παντού ταλιμπάν Θεέ μου !
Ποιος θα μας γλυτώσει από όλους αυτούς τους αγιατολάχ ;

Και ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός καταγγέλλει ορισμένες πρακτικές συμπροσευχών (και αυτός ταλιμπάν) .
Και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας συστήνει την αποφυγή των συμποσευχών επειδή είναι αντίθετες στους κανόνες και αμβλύνουν την ομολογιακή ευθυξία των Ορθοδόξων (και αυτός αγιατολάχ) .
Και ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος , ανεξάρτητα με το τι κάνει , παραδέχεται ότι οι κανόνες αυτοί που απαγορεύουν τις συμπροσευχές μέχρι να καταργηθούν από οικουμενική Σύνοδο ισχύουν ! (και αυτός μουντζαχεντίν) .

Τελικά ευτυχώς που υπάρχουν και οι ανώνυμοι αυτού του blogg να μας σώσουν από τους ταλιμπάν .

Φιλικά
Π. Λεπίδας πτ. Θεολόγος , ιδ. Υπάλληλος, lepidaspan.in.gr

panagiotisandriopoulos είπε...

"Κατ’ αυτόν αξίζει πλήρης περιφρόνηση στο ήθος που αποπνέει αυτό το blogg".

Συμφωνώ και επαυξάνω. Σας ευχαριστώ για την αγάπη σας.

Ανώνυμος είπε...

Παναγιώτη,
για διάλογο κόπτεσαι, αλλά τον διάλογο τον κόβεις.
Τώρα θα βγουν τα παπαγαλάκια σου να βρίζουν.
Έχεις το blogg που σου αξίζει.
Κοτσομπολιό και κατινιά !
ΧΑ, ΧΑ, ΧΑ.

Ανώνυμος είπε...

φίλτατε συναναγνώστα,

έχεις πρόθεση διαλόγου; με μια κότα που σε πέτυχε στα πίτουρα; δεν νομίζω. αλλά άκου μια συμβουλή: η υπακοή είναι μεγάλη αρετή για τους καλούς χριστιανούς (που Δεν είναι της εστίας,Ούτε κάνουν για σβεφ) που συζητάνε για τα blogs με εκείνους που τα περιφρορούν (μην είσαι και σίγουρος γι'αυτό). καλώς ήρθες στην παρέα των ανωνύμων, αν και δεν είμαι μέλος, με λένε Κότα! αλλά τι ήρθες να κάνεις;

να μας προτείνεις να διαβάσουμε τα μεγάλα πονήματα των Αγ. Πατέρων του αντιστασιακού ορθόδοξου αγώνα κατά της εισβολής των "αιρετικών"; προσωπικά δεν πρόκειται να το κάνω (το νυν βιβλίο του π. τάσου το διάβασα παλιά στο ίντερνετ), τους διάβασα πολλά κείμενα. δεν είναι η πρώτη φορά που γράφουν για το ίδιο αυτό θέμα. εκεί έχουν μείνει ενώ οι χριστιανοί έχουν χίλια προβλήματα σύγχρονα και πραγματικά που τους απασχολούν περισσότερα από τους "κατά φαντασίαν αιρετικούς". οι πατέρες αυτοί τα βάλανε με όλους τους υποτεθέμενους αιρετικούς αλλά κυρίως με τους καθολικούς που είναι αποδεδγμένη η ορθοδοξία τους (δες το Βαλσαμων).
θα συμφωνήσω όμως μαζί τους ότι οι καθολικοί είναι αιρετικοί, τι κακό μου κάνουν στην Πάτρα; χτύπησαν την πόρτα μου να με καλέσουν στην εκκλησία τους; ποτέ! προσπάθησαν να με απομακρύνουν από την πίστη μου; ποτέ! οπότε είναι τραγικό λάθος, ποιμαντικά, να τα βάλω μαζί τους κάθε μέρα, όταν π.χ. οι μάρτυρες του ιεχωβά τρέχουν να μαζέψουν κόσμο στη μάντρα τους, κυρίως τώρα που ο κόσμος έχει ανάγκη την οικονομική στήριξη που παρέχουν- πάντα πλαγίως όμως.

είναι κατά τη γνώμη σου πτυχιούχε της θεολογίας ανάγκη να μιλήσεις για το σατανά αντί να μιλήσεις για το Χριστό; ο κόσμος δεν χρειάζεται στην εκκλησία ταγούς να σκέφτονται στη θέση του και να του πουν πού και τι να κάνει. φτάνει αντί να του δείξουν το κακό το δρόμο και να το κρατάνε, να το δείξουν το καλό το δρόμο και να το αφήσουν να προχωρήσει.
ο π. τάσος έβγαλε αυτό το κείμενο παλιά στο ιντερνετ και σε εφημερίδα της δεκάρας, γιατί το βγάζει και σε βιβλίο; το ανέπτυξε; για τη μετάδοση της πίστης; ελπίζω. αλλά εγώ περισσότερη πίστη δεν θέλω, αν όμως λέει ο π. τάσος ότι τα Κέρδη του βιβλίου πηγαίνουν σε κάποιο φτωχό θα αγοράσω πέντε και δέκα- άσχετα αν θα τα ρίξω στο μπλε κάδο της γειτονιάς.

εσύ αγαπητέ πτυχιούχε της θεολογίας, βρίσκεις ότι το συμπέραμα της σ.174 σαν λογική συνέχεια του απαγορευτικού τίτλου; δεν σου έχει πει κανένας καθηγητής πως όταν γράφεις να μην χρισημοποιήσεις τέτοιους τίτλους; δεν φτάνει που το όλο θέμα είναι άτοπο αλλά διατυπωμένο με χάλια μεθοδολογία, και ύστερα μας το προωθείς; να το διαβάσεις μόνος σου και να κουβεντιάσεις με το Συγγραφέα του αυτά που σου λέω, η Κότα.

αφού βλέπει ο π. τάσος, όπως και συ, ότι όλοι (άγιοι, επίσκοποι, θεολόγοι...) συμφωνούν μαζί του, τότε που είναι το πρόβλημα; γιατί έγραψε αυτό το κείμενο; μπορείς να μου πεις;

φιλικά
Κότα

Ανώνυμος είπε...

Mας γράφετε κύριε Λεπίδα:
"Η ανωνυμία ίσως είναι αναγκαία (προφανώς οι σχολιαστές ντρέπονται γιαυτά που γράφουν, αλλά και χωρίς αυτή το blogg ως προς τα εκκλησιαστικά θα ήταν άνευρο , απλός ανταποκριτής του Πατριαρχείου και μόνο! Ενώ τώρα !).
Τι σημαίνει άνευρο και απλός ανταποκριτής του Πατριαρχείου;
Αν δεν ρίξετε το δηλητήριό σας για το Φανάρι δεν μπορείτε.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος να σας φωτίσει. Λυπάμαι...

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ anendotos,
κάνεις λάθος. Δεν είχα καμία πρόθεση να ρίξω δηλητήριο στο Φανάρι.
Για τις συμπροσευχές έχει ευθύνη γιατί έχει διαμορφώσει ένα κλίμα, αλλά για τα συμβαίνοντα στο blogg αυτό δεν φταίει το Φανάρι .
Ας μην είμαστε υπερβολικοί.
Ο Αγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος να μας φωτίζει.
Π. Λεπίδας

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητή Κότα ,
Σε ευχαριστώ που ασχολήθηκες με το σχόλιό μου . Δεν πρότεινα στους συναναγνώστες να διαβάσουν το βιβλίο του π . Γκοτσόπουλου . Ποιος είμαι εγώ να συστήνω . Όμως απαιτώ για να κρίνει κάποιος ένα βιβλίο να το έχει διαβάσει πριν . Είμαι πολύ παράλογος ;

Γράφεις «οι πατέρες αυτοί τα βάλανε με όλους τους υποτεθέμενους αιρετικούς αλλά κυρίως με τους καθολικούς που είναι αποδεδγμένη η ορθοδοξία τους (δες το Βαλσαμών)» . Τι εννοείς ; Πότε τα βάλανε ; Πως , που , και πότε αποδείχθηκε η ορθοδοξία των Καθολικών ; τι σημαίνει το «δες το Βαλσαμών» ; Είναι απαραίτητες οι διευκρινίσεις σου .

Η ζημιά που κάνουν οι Καθολικοί σήμερα δεν είναι εκεί που την προσδιορίζεις . Το θέμα δεν είναι οι Καθολικοί . Πάντως συμφωνώ ότι μεγαλύτερο κακό κάνουν οι Ορθόδοξοι και κύρια οι κληρικοί που περιφρονούν την πίστη και την ζωή της Εκκλησίας μας , που διδάσκουν στην πράξη την εξίσωση της Αλήθειας με την αίρεση .

Δεν καταλαβαίνω που βρίσκεις αντίφαση στον τίτλο και στα συμπεράσματα του βιβλίου . Ο τίτλος του βιβλίου του π. Γκοτσόπουλου «ου δει αιρετικοίς ή σχισματικοίς συνεύχεσθαι» δεν είναι δικός του . Είναι ο 33ος κανόνας της Συνόδου της Λαοδικείας . Ο τίτλος λέει «ου δει συνεύχεσθαι» , ΔΕΝ ΛΕΕΙ «ου δει συνεργάζεσθαι» , ή «ου δει συμπράττειν» , ή «ου δει συμπαρίστασθαι» , ή «ου δει αγαπάν» , ή «ου δει συνομιλείν» , ή «ου δει επικοινωνείν» , ή «ου δει συνδιαλέγεσθαι» , ή «ου δει συνευδοκείν» .
Και σε όλο το βιβλίο είναι σαφής η διοικούσα σκέψη : ΝΑΙ ΣΤΟΝ ΔΙΑΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ εφόσον υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις (με τις οποίες δεν ασχολείται ο συγγραφέας) , όμως ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΕΣ . Γράφει : « Θα πρέπει να γίνει απολύτως σαφές ότι οι συμπροσευχές δεν είναι τμήμα της διαδικασίας του διαχριστιανικού διαλόγου» . Τι πιο σαφές ! Υπάρχει τεκμηριωμένη αντίρρηση σ΄αυτό ;

Είχα διαβάσει και εγώ την εργασία του π. Γκοτσόπουλου στο internet . (δημοσιεύθηκε σε αρκετά site) . Την βρήκα πολύ ενδιαφέρουσα με πολλά άγνωστα σε μένα στοιχεία , και κυρίως συγκροτημένη και με νηφαλιότητα , χωρίς ακρότητες και φανατισμούς . Αν με ρωτάς θεωρώ ότι καλά έκανε και την εξέδωσε σε βιβλίο .

Χαίρομαι γιατί δεν συμμερίζεσαι τους χαρακτηρισμούς περί γενίτσαρων , ταλιμπάν , αγιατολάχ , μουτζαχεντίν, οι οποίοι με θύμωσαν και με ώθησαν να μπω επωνύμως στην «παρέα των ανωνύμων» .

Από το σχόλιό σου προκύπτει ξεκάθαρα ότι ενώ έχεις διαβάσει το βιβλίο (στην ηλεκτρονική πιο συνεπτυγμένη του έκδοση) δεν διατυπώνεις καμία αντίρρηση , ή ένσταση , επιφύλαξη στην ουσία του ότι οι συμπροσευχές με αιρετικούς είναι καταδικαστέες από την εκκλησιαστική συνείδηση πάλαι τε και νυν , από την μακραίωνη παράδοση της Εκκλησίας μας . Και αυτό είναι το μείζον. Οι λοιπές διαφωνίες σου δεν αναιρούν τη συμφωνία στο μείζον .

Φιλικά
Π. Λεπίδας , lepidaspan.in.gr

Ανώνυμος είπε...

@ Π. Λεπίδα,
προφανώς χαίρομαι που κατάφερα εγώ να σου αποδείξω ότι έχεις δίκιο και μπαίνεις στο "παιχνίδι" των σχολίων στα μπλογκ. προσωπικά πιστεύω στο διάλογο και είτε είναι ειρωνικό είτε όχι και ο Ροϊδης ειρωνικά απαντούσε στον αφορισμό του από την Ι. Σύνοδο!

εσύ βασίστηκες στην ανάγκη να διαβάσει κανείς το βιβλίο για να το κρίνει, και εγώ δεν το έθεσα σαν προυπόθεση στη συγκεκριμένη περίπτωση γιατί ο π. τάσος επαναλαμβάνει ό,τι ειπώθηκε στην πάτρα από την άνοιξη του 2009. γι'αυτό στην γενική γραμμή έχεις δίκιο να ζητάς να το διαβάσει κανείς, χωρίς για μένα στην περίπτωση αυτή να είναι προυπόθεση. συμφωνούμε χοντρικά εδώ..

όπως προανέφερα η ιστορία ξεκινά το 2006 το πάσχα με το σκάνδαλο του π. κυρίλλου. τότε φέρθηκε στο μήνυμα της ανάστασης κατά των καθολικών και έγινε της καλομοίρας στην πάτρα. έγραψε και ο π. τάσος για το θέμα και για τους καθολικούς μη στα πολυλογώ φτάσαμε στο σχόλιο να μου και το ανέφερα χωρίς εξήγηση. όλα είναι διατυπωμένα στο τύπο εκείνης της περιόδου, αφού αναστατώθηκε η πάτρα που έχει και μια καθολική ενορία... τότε τα βάλανε με τους καθολικούς. σου είπα να δεις το βαλσαμών γιατί εκείνος γνωμοδότησε σε απάντησή του στον πατριάρχη αλεξανδρείας να κοινωνήσει τους καθολικούς καθώς δεν είναι αιρετικοί. λέγει είναι σχίσματικοί. υπάρχει ολόκληρη θεολογική γραμματεία που ήταν κατά του σχήσματος ήδη από τα χρόνια του τότε πατριάρχη Μηχαήλ την οποία όμως δεν την αναφέρουνε ούτε ο π. κύριλλος ούτε ο π. τάσος. και ο αφορισμός άλλωστε έγινε κατά του πατριάρχου από τον αποσταλμένο του πάπα, όχι από τον πάπα. το ζήτημα είναι νομοκανονικό και δεν είναι δογματικό. αλλά ξέρεις λόγω του ανθρώπινου μίσους ψάξανε κάτι οι δυο πλευρές για να κατηγορηθούν και φτάσαμε ως εδώ. ο Αγ. Φώτιος είναι κατά του Φιλιοκβε ο Αγ. Μάξιμος το δέχεται. εσύ τι θα κάνεις; και ούτω καθεξής γι'αυτό δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπάρχει καμία οικουμενική σύνοδος να κατηγορήσει τους καθολικούς ως αιρετικούς, και δεν έχει καμία απολύτως βάση νομοκανονικά μιλώντας να πεις ότι μια τοπική σύνοδο μπορεί να αναλάβει τέτοιο ρόλο. το συζητάμε άλλη φορά αυτό. οπότε η ορθοδοξία των καθολικών είναι "αποδεδιγμένη"; όχι αφού δεν αμφισβιτήθηκε ποτέ, απλά το 'γραψα για την έμφαση.

χαίρομαι επίσης γιατί συμφωνούμε στο να διαφωνήσουμε με την ποιμαντική πρακτική που προαναφέρθηκε!

εγώ δεν ανέφερα ότι ο τίτλος είναι του π. τάσου. εγώ είπα ότι απαγορεύεται να είναι ένας τίτλος οποιουδήποτε κειμένου συμπερασματικός και απαγορευτικός. και αυτό δεν είναι εφεύρεση δική μου, έτσι προτείνουν οι κανόνες μεθοδολογίας. με τέτοιο ξεκίνημα δεν μπορείς να βγάλεις κανένα συμπέρασμα. ο ίδιος ο τίτλος είναι συμπέρασμα. εδώ να σε ρωτήσω κάτι οι σχιματικοί στους αναφέρεται η σύνοδος της λαοδικείας είναι το ίδιο σχισματικοί με τους καθολικούς; ένας κανόνας του 4 αι. το ίδιο ισχύει σήμερα όπως τότε; θα μετατρέψουμε τους κανόνες σε νόμους; αυτή η λεπτομέρεια μεταξύ κανόνα και νόμου συνήθως αγνοείται από τους νομικούς όπως είναι ο π. τάσος. το θέμα είναι περίπλοκο και δεν λύνεται με την εργασία του π. τάσου που είναι αποσπασματική. άλλη ερώτηση: υπάρχει συμπροσευχή; πού; εάν διαβάσω την αγία γραφή με έναν καθολικό είναι συμπροσευχή; ναι! είναι μεμπτό; γιατί;

δεν αντιλέγω τις λεπτομέρειες του βιβλίου γιατί ήδη εξέφρασα την αντίθεσή μου με την θεμελιώδη ιδέα και με την προοπτική του. δεν θα παρασυρθώ στη λογική να ανταπαντήσω στις απόψεις του π. τάσου καθώς δεν σχεδιάζω τώρα να βγάλω βιβλίο και να κάνω μπίζνες. απλά συζητάω μαζί σου γιατί είσαι αναγνώστης του βιβλίου. ούτε στο συγγραφέα δεν πάω να τα λέω γιατί δεν αλλάζει γνώμη, και καλά κάνει.

φιλικά
Κότα

Ανώνυμος είπε...

Aπ΄ ότι καταλαβαίνω διαβάζοντας αυτό το μπλογκ, τρεις οχι τυχαίοι κληρικοί της Μητροπόλεως Πατρών, Κύριλλος Κωστόπουλος, Βασίλειος Μπακογιάννης και Αναστάσιος Γκοτσόπουλος, ασχολούνται με το θέμα της συμπροσευχής με τους ετεροδόξους κ.α.
Κι αυτή η ιστορία ξεκίνησε όταν έγινε η γνωστή ιστορία με τον π. Κύριλλο και τον ιστολόγο.
Προσπαθώ να καταλάβω.
Πάντως πρωτιά έχει και η Μητρόπολη Πατρών, με τόσους ζηλωτές ιερείς και ο κ. Ανδριόπουλος που φαίνεται να στάθηκε η αφορμή

Ανώνυμος είπε...

Κυριε Λεπίδα,

Ωραία,να μη συμπροσευχόμαστε με τους αιρετικούς.
Παρακάτω;
Η ακρίβεια σ' αυτό μας μάρανε;
Πού είναι η θεολογία μας; Τι λένε οι παπάδες, οι δεσποτάδες μας, έχετε ακούσει;
Αυτή είναι η Ορθοδοξία σήμερα;
Λυπάμαι δεν θα πάρω.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ sygritistis,
Αν το όνομα δηλώνει το όν, τότε είναι φυσικό να μην θελήσεις να πάρεις όπως γράφεις , γιατί δυστυχώς πάντα η Ορθοδοξία δεν μπορούσε να χωρέσει σε sygritistiκή σούπα.
Τώρα αν εσύ ποθείς οπωσδήποτε κάτι σε menu a’ la Carte θα σε παραπέμψω στο http://misha.pblogs.gr/2009/01/papismos-to-soyper-market-ths-thrhskoparanoias.html και στο http://misha.pblogs.gr/2009/01/an-nomizate-oti-ta-eihate-dei-ola-kanete-lathos-twra-kai-zen-pap.html . Σίγουρα από εκεί κάτι θα βρεις να πάρεις , ώστε να μην λυπάσαι . Εκεί μπορεί να χωρέσει και μια πιο light έκδοση της Ορθοδοξίας, ώστε να μην είναι δύσπεπτη και να μπορούν όλοι να πάρουν . Έτσι κανένας δεν θα λυπάται .

Φιλικά
Π. Λεπίδας



Αγαπητή Κότα,

Για τον Βαλσαμών γράφεις : «σου είπα να δεις το βαλσαμών γιατί εκείνος γνωμοδότησε σε απάντησή του στον πατριάρχη αλεξανδρείας να κοινωνήσει τους καθολικούς καθώς δεν είναι αιρετικοί. λέγει είναι σχίσματικοί» .

Νομίζω ότι ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΟΣ . ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΛΕΕΙ Ο ΒΑΛΣΑΜΩΝ : Η Ρώμη «απεσχοινίσθη προς έθη και δ ό γ μ α τ α της καθολικής Εκκλησίας και των Ορθοδόξων α λ λ ό τ ρ ι α … ουκ οφείλει γένος Λατινικόν εκ χειρός ιερατικής διά των θείων και αχράντων μυστηρίων αγιάζεσθαι , ει μη κατάθηται πρότερον απέχεσθαι των Λατινικών δογμάτων και συνηθειών, και κατά κανόνας κατηχηθή και τοις Ορθοδόξοις εξισωθή» . (PG 138, 698 – η ευθύνη του αποσπάσματος του π. Γκοτσόπουλου). Ο Βαλσαμών μιλάει για απόσχιση όχι μόνο λόγω «εθών» , αλλά και λόγω «δογμάτων της Καθολικής Εκκλησίας και των Ορθοδόξων αλλοτρίων» = λόγω αίρετικών διδασκαλιών . Ο Βαλσαμών δεν επιτρέπει τη μετάδοση των αχράντων μυστηρίων σε Λατίνους , παρά μόνο αν πρώτα αρνηθούν τα Λατινικά δ ό γ μ α τ α και αφού κατηχηθούν και εξισωθούν με τους Ορθοδόξους σύμφωνα με τους κανόνες . Τον Βαλσαμών επικαλείται και ο Αγ. Μάρκος Ευγενικός για να υποστηρίξει ότι οι Λατίνοι είναι αιρετικοί (βιβλίο π. Γκοτσόπουλου σ. 29) .

Γράφεις «υπάρχει ολόκληρη θεολογική γραμματεία που ήταν κατά του σχήσματος ήδη από τα χρόνια του τότε πατριάρχη Μηχαήλ» .

Ποτέ η Εκκλησία δεν αποκόπτει ελαφρά τη καρδία μέλη της ως αιρετικούς . Στην εκκλησιαστική ιστορία πάντοτε οι αιρέσεις προκαλούσαν «ολόκληρη θεολογική γραμματεία» , συζητήσεις , συμβιβαστικές προτάσεις και αντιπροτάσεις , παρεμβάσεις , μεσιτείες , «ενωτικά» κλπ . Αυτό δεν αθωώνει , ή δεν ελαφρύνει την θέση των αιρέσεων , και βέβαια δεν τους ορθοδοξοποιεί . Το κρίσιμο σημείο είναι τελικά ποια η απόφαση της Εκκλησίας , η οποία ποικιλοτρόπως εκφράζεται . Και η Εκκλησία μας έχει αποφανθεί ρητά και χωρίς επιφύλαξη για το υπό συζήτηση θέμα ότι η λατινική «εκκλησία» είναι αιρετική .

Γράφεις : «ο Αγ. Φώτιος είναι κατά του Φιλιοκβε ο Αγ. Μάξιμος το δέχεται. εσύ τι θα κάνεις;». 1) Χρειάζεται πολύ συζήτηση για τον Άγ. Μάξιμο (πάντως δεν το δέχεται όπως οι Καθολικοί) . 2) Επειδή είμαι απλός πτυχιούχος και όχι ΘΕΟΛΟΓΟΣ σου απαντώ ότι έχω μόνο μία δυνατότητα : να κάνω αυτό που διδάσκει η Εκκλησία με την Οικουμενική της Σύνοδο του 879 μΧ στην Κωνσταντινούπολη , τις Τοπικές της Συνόδους όλων των Πατριαρχών , τις γνώμες όλων των Αγίων και μεγάλων Θεολόγων της , πάλαι τε και νυν .

Ο π. Γκοτσόπουλος (και πολλοί άλλοι βέβαια, αλλά το βιβλίο του συζητάμε εδώ) παραθέτει τις γνώμες πληθώρας Αγίων και μεγάλων θεολόγων που ΟΜΟΦΩΝΑ αποφαίνονται ότι ο Παπισμός είναι αίρεση . Σε ρωτάω τώρα εγώ : «εσύ τι θα κάνεις» όταν όλοι οι Άγιοι που ασχολήθηκαν με τους λατίνους με μια φωνή ομιλούν ; Μπορείς να διαφωνήσεις μαζί τους ισχυριζόμενος ότι όλοι αυτοί έκαναν λάθος , ή δεν κατάλαβαν καλά , ή είχαν προσωπικές εμμονές , ή κινούνταν από εμπάθειες , ή εμφιλοχώρησε ανθρώπινο μίσος ; Μη ξεχνάς ότι είναι όλοι οι Άγιοι της Εκκλησίας μας ! Εσύ ή εγώ ξέρουμε καλύτερα απ΄αυτούς ;

Γράφεις : «δεν είναι τυχαίο ότι δεν υπάρχει καμία οικουμενική σύνοδος να κατηγορήσει τους καθολικούς ως αιρετικούς, και δεν έχει καμία απολύτως βάση νομοκανονικά μιλώντας να πεις ότι μια τοπική σύνοδο μπορεί να αναλάβει τέτοιο ρόλο».

Εκτός από τα ξεκάθαρα επιχειρήματα του π. Γκοτσόπουλου για το θέμα της Οικουμενικής Συνόδου , σου απαντώ με το αφελές ερώτημα : Πώς όλοι οι Άγιοι χαρακτηρίζουν τους Λατίνους ως αιρετικούς ; δεν γνώριζαν αυτοί «ότι δεν υπάρχει καμία οικουμενική σύνοδος να κατηγορήσει τους καθολικούς ως αιρετικούς» ; δεν ήξεραν οι Άγιοι και οι μεγάλοι Θεολόγοι ότι «δεν έχει καμία απολύτως βάση νομοκανονικά μιλώντας να πεις ότι μια τοπική σύνοδο μπορεί να αναλάβει τέτοιο ρόλο» ; Πώς μιλάνε τόσο απόλυτα οι Άγιοι ; Γιατί δεν διατυπώνουν παρόμοιες με σένα επιφυλάξεις και ενδοιασμούς για τους Καθολικούς ;

Έχω ενημερωθεί για τα εν Πάτραις . Νομίζω δεν «τα βάλανε» με τους Καθολικούς . Ο π. Γκοτσόπουλος , μου φαίνεται «τα βαλε» μάλλον με … Ορθοδόξους ! άλλωστε κατηγορήθηκε ότι ανέχθηκε τις μικρές αδελφές στον ναό ! και κάτι που δεν έγραψε ο τύπος και μάλλον δεν γνωρίζεις : μαζί με τον συνεφημέριό του τις υποδέχθηκαν και στο γραφείο του ναού του και τις κέρασαν και συζήτησαν αρκετά !

Οι σχισματικοί της Λαοδικείας είναι το ίδιο με τους καθολικούς ; Όχι , οι Καθολικοί δεν είναι σχισματικοί !

Τι είναι συμπροσευχή ; δεν είναι σαφής η απάντηση στο βιβλίο του π. Γκοτσόπουλου ;

Σχέση κανόνων-νόμων και ισχύς Ιερών Κανόνων : ο π. Γκοτσόπουλος με παρέπεμψε στην διδακτορική διατριβή του Οικ. Πατριάρχου Βαρθολομαίου στην οποία και ο ίδιος παραπέμπει στο βιβλίο του !

Φιλικά
Π. Λεπίδας

Ανώνυμος είπε...

ευτυχώς που έχεις μεράκι να συζητήσεις αυτά που λέμε με τον π. τάσο, εγώ δεν με απασχολεί.

λάθος μου. ο Βαλσαμών δεν επιτρέπει την κοινωνία για τους καθολικούς επειδή είναι σχισματικοί και δεν τους ονομάζει αιρετικούς. επαναλαμβάνω ότι το ζήτημα δεν είναι δογματικής φύσεως αλλά κανονικής. και μέχρι τις μέρες μας έτσι παραμένει. για το Φιλιοκβε ό,τι λέγει ο Αγ. Μάρκος το επανέλαβαν οι καθολικοί στο διάλογο με τους ορθοδόξους. και επισημάνω ότι το μόνο πρόβλημα είναι το Πρωτείο του Πάπα.
για τα πατρινά που λέγει ο π. τάσος επειδή τα παρακολουθούσα μπορώ να σου πω ότι αλλιώς τα μεταφέρανε στον π. τάσο, δεν κατηγορήθηκε επειδή δεχόταν τις μικρές αδελφές του Ιησού, καθόλου. ας κοιτάξει το αρχείο του, ή τη μνύμη του, καλύτερα. επειδή συζητάτε πες του να σου δώσει τα άρθρα και ό,τι σχετικό ρίξε μάτια για όλο το θέμα. εδώ πάλι θα είμαι.

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα η Πελοπόννησος είχε παρουσίαση του βιβλίου του π. ΚΥΡΙΛΟΥ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ για την συμπροσευχή με τους αιρετικούς. Και υπογράμμιζε ότι είναι η πρώτη έκδοση μετά την αναγόρευσή του σε διδάκτορα και πλέον είναι "ο καθ' ύλην αρμόδιος".
Ο π. ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ και αυτά που λέτε τα λέτε επειδή ζηλεύετε. ΑΜ ΠΩΣ! Για να θυμηθώ και τον μακαρίτη τον Χατζηχρήστο

Ανώνυμος είπε...

Ωστέ είπε ο ο ιερεύς-συγγραφέας ότι χρειάζεται περιφρόνηση στο ύφος και ήθος που αποπνέει το μπλογκ; Το συγκεκριμένο blog έχει υψηλό επίπεδο πνευματικό και πολιστικό, οπότε υποτιμητικά σχόλια, απ' όπου κι αν εκπορεύονται δεν μπορούν να το αμαυρώσουν ούτε να μειώσουν την αξία του (και που παρεπιμπτόντως δεν συνάδουν με την ταπεινοφροσύνη, το σεβασμό στην άλλη άποψη και την ικανότητα του συνδιαλέγεσθαι που πρέπει να διαθέτει και να επιδεικνύει ένας καλός ιερέας). Αν διαφωνεί ο οποιοσδήποτε οφείλει να απαντήσει συγκεκριμένα σε επιχειρήματα, και όχι να καταφεύγει σε προσωπικές επιθέσεις. Δεν κατάλαβα, μας ξέρει κι από χτες και εκφέρει άποψη για το ποιον του χαρακτήρα μας; Βέβαια αναμενόμενες τέτοιες αντιδράσεις, οι υπερ-συντηρητικές φωνές στο χώρο της εκκλησίας είναι γνωστό τοις πάσι ότι απευθύνονται σε θρησκόληπτο ακροατήριο οπότε λογικό να απουσιάζει η τεκμηρίωση, τα ορθολογικά επιχειρήματα και αντ' αυτών να υπάρχουν συναισθηματικά επιχειρήματα. Πάντως είναι θετικό σημείο για το blog που δεν τυγχάνει της εκτίμησης θρησκόληπτων και οπισθοδρομικών στοιχείων. ''ουαι οταν καλως ειπωσιν υμας παντες οι ανθρωποι''.

Ανώνυμος είπε...

Και επειδή το θέμα που συζητείται είναι η συμπροσευχή μετα των ετεροδόξων, ήθελα να πω το εξής που μου κάνει εντύπωση: Ας πάρουμε το παράδειγμα των Επτανήσων. Εκεί υπήρχε Βενετοκρατία, όχι Τουρκοκρατία, και όμως οι δυτικές επιρροές υπήρξαν τεράστιες όχι μόνο στην θρησκευτική ζωή (πχ αγιογραφίες, μουσική πολυφωνική κλπ) αλλά και στην πολιτιστική.
Είναι εντυπωσιακό ο λαός να επηρεάζεται τόσο από τους κατακτητές του, αυτο σημαίνει ότι υπήρξε μια διπλωματική στάση εκ μέρους των. Οπότε ναι, εχουν δίκιο όσοι ορθόδοξοι ανησυχούν οτι ο Πάπας και η Καθολική εκκλησία έχουν την ικανότητα να επηρεάζουν κόσμο ή αν θέλετε και να προσηλυτίζουν, διότι εφαρμόζουν μια αντικειμενικά διπλωματική πολιτική, με αποτέλεσμα να διευρύνουν την σφαίρα επιρροής τους. Οπότε όσοι νομίζουν ότι μπροστά σε αυτη την διπλωματία μπορεί η ορθόδοξη εκκλησία να αμυνθεί με αδιαλλαξία, τα ίδια τα γεγονότα τους διαψεύδουν.

Ανώνυμος είπε...

Απτη στιγμή που οι δύο ιερείς που αναφέρθησαν συγγράφουν βιβλία, νομίζω θα ήταν ενδιαφέρον να διαβάσουν αναλυτικά τα βιβλία της έγκριτης Βυζαντινολόγου Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ. Η οποία με επιστημονικά επιχειρήματα καταδεικνύει πώς οι θεολογικές θέσεις που διατυπώθηκαν επι Βυζαντίου είχαν πολλές φορές στόχο να επιβάλλουν κάποιες ιδεολογικές κατευθυντήριες γραμμές στους υπηκόους, έτσι ώστε να απομονώνονται οι αντιφρονούντες καθώς αν είχαν ιδέες μη σύμφωνες με τα standards τα θεολογικά, τότε εκτός από αιρετικοί ασφαλώς θα ήταν και μη πειθήνιοι πολίτες προς την Αυτοκρατορία. Υπό αυτό το πρίσμα, υπολογίσιμο ποσοστό της θρησκευτικής επιχειρηματολογίας επι Βυζαντίου ήταν κεκαλυμμένη πολιτική προπαγάνδα...

Παραθέτω 3 αποσπάσματα, ένα της Αρβελέρ και άλλα 2 από 2 άλλους Καθηγητές. Είναι άκρως αποκαλυπτικά.


Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ

"Δεν είναι καθόλου εκπληκτικό ότι οι εκπρόσωποι του αρχαΐζοντος ρεύματος αναζητούν την προσέγγιση με την ρώμη και την δύση, ενώ εκείνο του εκκλησιαστικού ρεύματος τυφλωμένοι από το ελληνικό-αντιλατινικό τους πάθος, δεν διστάζουν να προσεγγίζουν τους τούρκους. Όλα αυτά δείχνουν την τύφλωση που είχε πάθει η εκκλησία ο λαός και η ίδια η βυζαντινή κυβέρνηση, που πείσθηκε στο τέλος ότι οι λόγοι της εκκλησίας όφειλαν να υπερισχύσουν πάνω στους λόγους και το συμφέρον του κράτους. Όπως ξέρουμε το αποτέλεσμα ήταν η καταστροφή του 1453 από την οποία χρειάστηκε πάνω από τέσσερις αιώνες για να συνέλθει ο ελληνικός λαός. Ο λαός που κατέληξε να δεχτεί τις αδιάλεχτες και παθιασμένες θέσεις της ορθόδοξης εκκλησίας."


"Ο Ελληνομαθημένος άνθρωπος μένει μπροστά στον ριζικά θεοκρατικό και στον καθολικά μοναρχικό χαρακτήρα του βυζαντινού πολιτεύματος γεμάτος αμηχανία και ερωτηματικά. Συνηθισμένος να δρά και να αντιδρά σύμφωνα με τις αρχές που είχε ο ίδιος επεξεργασθεί και που πάντα μπορούσε να υποβάλλει στην αντικειμενική κριτική του λόγου, αισθάνεται ξένος στα πλαίσια ενός κράτους, του οποίου οι κυβερνήτες δρούν ως εκπρόσωποι αρχηγών πολιτικών και θρησκευτικών οι οποίοι αντιπροσωπεύουν ο καθένας στην σφαίρα του τον έναν και μόνο αληθινό Θεό. Αρχές υποστασιακά απροσπέλαστες απρόσιτες, αμετάθητες και αμετάκλητες, ο Βασιλεύς και ο Πατριάρχης σημαίνουν την ύπατη εξουσία έξω απο τον χρόνο, εφ'όσον βασική τους ιδιότητα είναι οτι βρίσκονται όχι μόνο οι ίδιοι αλλά και το άμεσο περιβάλλον τους πέρα απο κάθε έλεγχο και κριτική, πέρα απο κάθε λογοδοσία. Η απρόσκοπτη, οργανική συνεργασία των αρχηγών του Κράτους και της Εκκλησίας, του Βασιλέως και του Πατριάρχη, θεμελιώνει το θεοκρατικό, συγκεντρωτικό και μοναρχικό Βυζαντινό πολίτευμα. Έτσι η μετάβαση απο την αρχαία Δημοκρατία προς την αξιοκρατική Ελληνική Βασιλεία και απο κεί προς την θεοπρόβλητη και θεοστήρικτη παγκόσμια χριστιανική αυτοκρατορία, απο τη δημοκρατούμενη δηλαδή αρχαία πόλη στην μοναρχούμενη οικουμένη, διαγράφει το μέγεθος της προσπάθειας που κατέβαλε ο άνθρωπος της εποχής, και πιό συγκεκριμένα ο ελληνομαθημένος άνθρωπος, για να προσαρμοσθεί στην νέα βυζαντινή πραγματικότητα"

Επίσης:

Αθανάσιος Κομίνης καθηγητής Βυζαντινολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών
"Εις το Βυζάντιον αντιθέτως φαίνεται ευθύς εξ'αρχής οτι το τοιούτο πνεύμα (το Ελληνικό) έχει εκλείψει. Βασιλεύει σοβαρότης ή σοβαροφάνεια, αυστηρότης και σιωπή, σκληρότης και δυσκαμψία περι την συμπεριφορά, απομάκρυνσις απο την ζωή, η οποία εντούτοις δέν παύει ζητούσα την ενάσκησιν των δικαιωμάτων της. Τους ύμνους της χαράς και της αμεριμνησίας αντικαθιστούν σοβαροί εκκλησιαστικοί ήχοι και προσευχαί. Αντί ρωμαλέα ωραία σώματα να γεμίζουν τας παλαίστρας και τα γυμναστήρια, λιπόσαρκαι σκιαί διασχίζουν αθόρυβαι τους δρόμους των πόλεων, ψιθυρίζουσαι λόγους μυστικών προσευχών και κατευθυνόμεναι εις μοναστήρια, όπου ασκείται η ζωή και ο θρήνος αποβαίνει ο οίμος, επι του οποίου βαδίζων ο πιστός επιτυγχάνει την λύτρωσιν. Τί άρα να είναι εκείνο το οποίο ήλλαξε τόσο πολύ τους ανθρώπους; Μήπως η πάροδος των αιώνων; Μήπως τέλος ο Χριστιανισμός;"

Γεώργιος Α. Κουρβετάρης καθηγητής Κοινιολωγίας Πανεπιστημίου Βορείου Ιλλινόις
"το σύστημα αυτό ήταν κατα βάθος ένα θεοκρατικό ιμπεριαλιστικό αυταρχικό σύστημα. Όπως και στη Δύση, η εκκλησία σάν θεσμός και το κράτος δέν ήταν διαφοροποιημένα. Το βυζαντινό πρότυπο ήταν κατα βάση εσχατολογικό και αντι-κοσμικό. Για τις μάζες και κατώτερες τάξεις της Βυζαντινής αυτοκρατορίας η σωτηρία του ανθρώπου και η ευτυχία δέν είναι σ'αυτόν τον κόσμο αλλά πρέπει ν'αναζητηθούν στην άλλη ζωή. Μια στείρα θρησκοληψία και τελετουργία ήταν χαρακτηριστικά γνωρίσματα του χριστιανικού Βυζαντίου. Η απάρνηση της εγκόσμιας ζωής και της ανθρώπινης κοινωνίας βρήκαν την αποκορύφωση τους στο μοναχισμό και τον μυστικισμό, που έχουν επηρεασθεί και απ'την Ανατολική φιλοσοφία και θεοσοφία"

Ανώνυμος είπε...

κ. Ανδριόπουλε ,

ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΣ (16-26 Ιανουαρίου) : Δύο κληρικοί της πόλης σου ο π. Κύριλλος και π. Γκοτσόπουλος από τις 16 μέχρι 26 Ιανουαρίου , επί δεκαήμερο , δέχθηκαν από τους ανώνυμους σχολιαστές σου , μέλη της Εκκλησίας (βαβαί !), βάναυσο και αήθη λεκτικό προπηλακισμό , επειδή τόλμησαν να έχουν κάποιες απόψεις διαφορετικές από τους σχολιαστές και αντίθετες στη γραμμή του ιστολογίου σου . Στα 36 από τα 40 σχόλια πλεόναζαν οι χλευασμοί , οι ειρωνείες , οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί στα όρια της χυδαιότητας και οι προσωπικές επιθέσεις εναντίον των συγγραφέων-κληρικών για την ανατροφή τους και τη δραστηριότητά τους (να γίνει γιατρός , καλλιγράφος, να πάει για ιεραποστολή στο Αφγανιστάν , αγώνας Τζιχάντ , ρε παπα-τάσο σύνελθε λιγάκι , κακομοίρη μου , άλλη δουλειά δεν έχει να κάνει , Τζιχάντ:όλοι στα όπλα , προτείνω να πάμε στον Ρωμαιοκαθολικό Ναό και να ζωστούμε με εκρηκτικά!!! , ΡΕ ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ…ΡΕΕΕΕΕΕΕΕ , τι κόλλημα τραβάει , σύνελθε λεβέντη μου , κάνε εγκεφαλογράφημα, κακογράμματα του Δόκτορα , καλά δεν ντρέπεσαι , άσε μας , δε ντρέπεσαι, σαν δεν ντρεπόμαστε , άντε ρε , άξιοι της τύχης σας , ταλιμπάν, μουτζαχεντίν, αγιατολάχ, ιεροκόραξ Δρ Θεομανίας , γραφικός, σωτήρας της Εκκλησίας , κομπλεξικός , λεβέντης , ψάρακας , Τοτός , κακομοίρηδες παπατάσο και παπακύριλλε , τρομάρα σου το αρχαίο σε μάρανε , ΣΑ ΔΕ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΛΙΓΑΚΙ , ΤΟΥΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΒΑΖΕΤΕ ΣΩΤΗΡΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ , αυτοϊκανοποιούμαστε δημόσια χύνοντας στο internet , ΤΕΤΟΙΑ ΞΕΦΤΙΛΑ , γεροντοκόρες, παρθενόπες , σωτήρες της Ορθοδοξίας , θέλει και αυτουνού να ακουστεί το όνομά του , τα μυαλά στα κάγκελα, κάτι μαχαίρια σαν και αυτά του παπα-τάσου , Ο άνθρωπος πρεπει να έχει πολλά συμπλέγματα, τον τρώει ο .....οργανισμός του... ) . Και όλα αυτά με την κάλυψη της κουκούλας της ανωνυμίας .

Και εξίσου απογοητευτικό για το χώρο της Εκκλησίας και του ιστολογίου σου είναι ότι σε όλα τα σχόλια αυτά δεν υπήρξε ούτε ένα επιχείρημα εναντίον των απόψεων των κρινόμενων ιερέων και βιβλίων τους .

Επειδή στο ιστολόγιό σου έχεις φίλτρο ελέγχου των σχολίων σε ρωτάω : Θα αναρτούσες τέτοιου επιπέδου χαρακτηρισμούς ανωνύμων που θα αφορούσαν τον πατέρα σου , την μάνα σου , τα παιδιά σου , τον πνευματικό σου , τον προϊστάμενό σου , τον Αρχιεπίσκοπο , ή τον Οικουμενικό Πατριάρχη ;

Η αξία και ο σεβασμός στην ανθρώπινη προσωπικότητα εξαρτάται από το τι αυτή πρεσβεύει , ή πώς ενεργεί , ή τι σχέση έχουμε εμείς με αυτή , ή τι θέση κατέχει στην ζωή και την καρδιά μας , ή μήπως απονέμεται υποχρεωτικά και εντελώς απροϋπόθετα προς κάθε εικόνα του Θεού ;

Και αν αυτή η υποχρέωση σεβασμού ισχύει για όλους τους ανθρώπους που σέβονται πρώτιστα τον εαυτό τους δεν είναι πολύ πιο επιτακτική για όσους κατέχουν δημόσιο βήμα ακόμα και αν είναι στην ιδιωτική και όχι στη δημόσια οδό ;

Και όσοι διαχειρίζονται τον δημόσιο λόγο δεν πρέπει να στέκονται με περισσότερο σεβασμό απέναντι σε όσους διατυπώνουν ευθαρσώς αντίθετη άποψη από τη δική τους παρά με όσους ομογνωμούν ;

ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΣ (26-31 Ιανουαρίου) : Στο εξαήμερο 26-31 Ιανουαρίου βρισκόμαστε μπροστά σε άλλο ιστολόγιο . Και στα 17 σχόλια δεν υπάρχει ούτε ένας απαξιωτικός χαρακτηρισμός , ούτε χλευασμοί , ούτε ειρωνίες , ούτε εμπαθείς προσωπικές επιθέσεις , αλλά τα δύο πράγματα που έλειπαν εντελώς τις προηγούμενες 10 μέρες : νηφάλιος λόγος , και προσπάθεια για παράθεση επιχειρημάτων λιγότερο ή περισσότερο σχετικών με το θέμα .

Τι συμβαίνει λοιπόν σε αυτό το blogg ;

Περιμένω απαντήσεις .
Ευχαριστώ πάντως για τη φιλοξενία
Π. Λεπίδας

Ανώνυμος είπε...

ΒΡΕ ΛΕΠΙΔΑ
ΤΟΝ ΚΑΤΕΣΦΑΞΕΣ ΤΟΝ ΙΣΤΟΛΟΓΟ ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΠΑΜΠΑΚΙ.

Ανώνυμος είπε...

Πάντως ο Ανδριόπουλος έχει δημοσιεύσει σχόλια και εναντίον του Πατριάρχη και εναντίον του Αρχιεπισκόπου, τους οποίους συμπαθεί απ'ότι φαίνεται. Εμένα με εκπλήσσει πώς βάζει και πολλά εναντίον του σχόλια. Θέλει γερό στομάχι

Ανώνυμος είπε...

filistor μη μου πεις ότι συνεχίζει να γράφει και εναντίον του Σκλήφα, του Αλέκου, της Παντάνασσας της θανατίλας κλπ ! Μου φαίνεται ότι εσίγησε γοερά πλέον.
Τι συνέβη κύριε Ανδριόπουλε;

Ανώνυμος είπε...

Στο σχόλιο 30 ΙΑΝΟΥ 09 5:03 μμ γράφει η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ «Όλα αυτά δείχνουν την τύφλωση που είχε πάθει η εκκλησία ο λαός και η ίδια η βυζαντινή κυβέρνηση, που πείσθηκε στο τέλος ότι οι λόγοι της εκκλησίας όφειλαν να υπερισχύσουν πάνω στους λόγους και το συμφέρον του κράτους. Όπως ξέρουμε το αποτέλεσμα ήταν η καταστροφή του 1453 από την οποία χρειάστηκε πάνω από τέσσερις αιώνες για να συνέλθει ο ελληνικός λαός. Ο λαός που κατέληξε να δεχτεί τις αδιάλεχτες και παθιασμένες θέσεις της ορθόδοξης εκκλησίας".

Πάντα είναι θέμα προτεραιότητας : Η κυρία Αρβελέρ και πολλοί άλλοι θέλουν πάντα την Εκκλησία σιωπηλή και υπάκουη θεραπαινίδα των συμφερόντων του Κράτους. Όταν δεν συμβαίνει αυτό έχουμε «τύφλωση», «αδιαλλαξία», «πάθιασμα».

Αδικεί όμως τους προγόνους μας οι οποίοι ήσαν πολύ … ανοιχτομάτηδες. Ξεχνά (;) να μας πει ότι έκαναν αυτό για το οποίο τους εγκαλεί.
Στις 12 Δεκεμβρίου 1452 στην ΑγιαΣοφιά έγινε μία μεγαλοπρεπής Λειτουργία παρουσία του Αυτοκράτορα και σύσσωμης της Αυλής. Υπό του επιφανέστατου λειτουργού μνημονεύθηκαν ο Πατριάρχης και ο Πάπας μαζί σαν ομόψυχοι αδελφοί. Στο τέλος της λειτουργίας διαβάστηκε το διάταγμα της Φεράρας-Φλωρεντίας για την πλήρη ένωση. Λειτουργός ήταν ο Καρδινάλιος Ισίδωρος, πρώην ορθόδοξος κληρικός που ασπάστηκε τον Παπισμό. Στο εξής στην ΑγιαΣοφιά επιτρεπόταν να λειτουργούν μόνο όσοι αποδέχονταν την ένωση με τον Πάπα. (Ράνσιμαν, Η άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, σ. 126).

Η άλωση της Βυζαντινής Εκκλησίας (-ηγεσίας) είχε επέλθη.
Η άλωση του Βυζαντινού Κράτους ήταν θέμα χρόνου.
Ήρθε σε 5 μήνες. Τον Μάιο 1453.
Είπατε κάτι;

Ανώνυμος είπε...

ΛΕΠΙΔΑ ΜΑΣ ΜΑΤΙΑΣΕΣ. ΕΠΑΝΗΛΘΑΝ ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ ΥΠΕΡ-ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ, ΘΡΗΣΚΟΛΗΠΤΟ ΑΚΡΟΑΤΗΡΙΟ, ΘΡΗΣΚΟΛΗΠΤΑ ΚΑΙ ΟΠΙΣΤΟΔΡΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.


ΑΝΩΝΥΜΕ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2009 2:57 ΜΜ
Ο ΛΕΠΙΔΑΣ ΣΤΟ 31-1-09 11:38 ΜΜ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙ ΟΛΑ ΠΕΡΙ ΗΘΟΥΣ-ΥΦΟΥΣ. ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΙΣΤΟΛΟΓΟ.
ΟΤΑΝ ΒΓΑΛΕΙΣ ΤΗΝ ΚΟΥΚΟΥΛΑ ΚΑΙ ΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΤΟΤΕ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΝ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΜΟΥ. ΤΑ ΛΟΙΠΑ ΠΕΡΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΣΥ ΔΟΓΜΑΤΙΖΕΙΣ.

Ανώνυμος είπε...

Δεν καταλαβαίνω κάτι, ζητούν κάποιοι αν κατάλαβα καλά, να απολογηθεί ο κύριος Ανδριόπουλος για τα σχόλια που αναρτώνται εδώ. Με ποιά λογική είναι υπόλογος για τη γνώμη που εκφέρει ο καθένας; Είναι υπεύθυνος αν ο κάθενας που συμμετέχει στη συζήτηση έχει αρνητική ή θετική άποψη για κάποιο θέμα; Ευθύνεται ο κύριος Ανδριόπουλος για τον τρόπο εκφρασης του καθενός;
Συγγνώμη, στα πλαίσια της Δημοκρατίας ο καθένας δικαιούται να έχει γνώμη και να γίνεται διάλογος. Σε όλα τα blog γίνεται διάλογος και εκφράζονται διάφορες απόψεις για τις οποίες δεν ευθύνεται ο ιστολόγος. Εσείς δηλαδή που ζητάτε από τον ιστολόγο να απολογηθεί έχετε τέτοια δημοκρατικά φρονήματα ωστέ θέλετε καταστολή των αντιθέτων απόψεων; Μη χειρότερα, αυτο είναι ''αποφασίζωμεν και διατάσσομεν'', , αν δεν μπορείτε να συνδιαλέγεσθε είναι δικό σας πρόβλημα.

Ανώνυμος είπε...

καλέ μου Λεπίδα φαίνεται να έχεις ζήλο για ψηλού επιπέδου διάλογο, και για να γράψεις τη διδακτορική σου διατριβή εδώ. επειδή όμως είσαι καινούριος στο παιχνίδη, γράψε στην Αναζήτηση κάποια ονόματα όπως Αναστάσιος , Κύριλλος, Σκλήφας, Αλέκος, κ.λ.π. για να μην κουραστείς στην υπεράσπιση πάντων των ορθοδόξων χριστιανών. τα σχόλια μην τα σταματήσεις θα στα εκδώσει ο π. Αναστάσιος στη 2η έκδοση του βιβλίου του.

Ανώνυμος είπε...

Είθισται τα blogs να είναι χώρος διαλόγου και αντιπαράθεσης. Θα ήταν κατάπτυστο ένα σχόλιο αν είχε προσωπικές επιθέσεις, στρεφόμενες κατά της προσωπικής ζωής κάποιου. Τέτοια σχόλια αξίζουν της απαξίας όλων. Εν προκειμένω όμως, απλά εθίγησαν κάποια βιβλία , υλικό ήδη σε δημόσια θέα και κριτική. Στα πλαίσια της δημοκρατίας ο καθένας έχει δικαίωμα να σχολιάσει, έστω και σκωπτικά το περιεχόμενο ενός βιβλίου. Εμείς είμαστε και Έλληνες, έχουμε έναν Αριστοφάνη στο background μας και όταν κάποια επιχειρήματα μας ξενίζουν- όπως εν προκειμένω, αντιδρούμε με χιούμορ. Τέλος, το βασικό επιχείρημα αυτων των βιβλίων- ότι είναι αμάρτημα να παραβρεθεί κάποιος σε ναό όπου συμπροσεύχονται ορθόδοξοι μετά ετεροδόξων, αν εξεταστεί από ψυχολογικής άποψης ακούγεται ως ιδεοψυχαναγκασμός , ακόμα και ως ένα είδος συνδρόμου καταδίωξης. Αφήνω την ξενοφοβία που εκπέμπει.

Ανώνυμος είπε...

ΛΕΠΙΔΙ Ο ΛΕΠΙΔΑΣ!

Λοιπόν αγαπητοί φιλιστολόγοι,
Τελικά από την συζήτηση εδώ συμπεραίνεται ότι στα θεολογικά επιχειρήματα η παραδοσιακή πλευρά Κύριλλου-Γκοτσόπουλου υπερίσχυσε κατά κράτος.
Παπα-Αναστάση να μεταφέρεις τα συγχαρητήρια στο φίλο σου Λεπίδα.
Μπράβο του.
Λόγος λεπίδι.
Ψύχραιμος, χωρίς προσωπικές αιχμές.
Απλά και ουσιαστικά ερωτήματα που ζητούν απάντηση.
Εις μάτην όμως !
Η σιγή της αντίπερα όχθης διαλαλεί την αδυναμία άρθρωσης πειστικού θεολογικού αντίλογου.
Πενία επιχειρημάτων.
Πλούτος ύβρεων.
Ένδεια συγκροτημένου λόγου.
Πληθώρα ασυνάρτητων συνθημάτων.
Επίκληση της δημοκρατίας με φασίζουσα πρακτική.
Αυτός είναι ο αντίλογος στην μακραίωνη εκκλησιαστική μας παράδοση από την τάχα προοδευτική θεολογία και την παρέα της!
Κρίμα!
Κρίμα τους!
Κρίμα και σε μας!
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΟΦΡΕΝΕΙΑ!

Ανώνυμος είπε...

ΟΤΑΝ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ

Σε ένα συνέδριο , ή τέλος πάντων σε μία συνάντηση ανθρώπων με κάποια επιστημονικά και φιλοσοφικά ενδιαφέροντα , μετά την ομιλία γίνεται συζήτηση . Κάποιοι αρνούνται να συζητήσουν το θέμα της συνάντησης και έχοντας κάποια προηγούμενα με τον ομιλητή ή διάφορα άλλα βάσανα (τσακώθηκαν με τη γυναίκα τους , δεν είπαν τα χάπια τους το πρωί , έχασε η ομάδα τους , δεν τους πληρώνει το αφεντικό κοκ ) άρχιζαν να προκαλούν με χαρακτηρισμούς και ειρωνείες : «κακομοίρη μου , άλλη δουλειά δεν έχει να κάνει , ΡΕ ΣΥΝΕΛΘΕΤΕ…ΡΕΕΕΕΕΕΕΕ , τι κόλλημα τραβάει , σύνελθε λεβέντη μου , κάνε εγκεφαλογράφημα, κακογράμματα του Δόκτορα , καλά δεν ντρέπεσαι , άσε μας , δε ντρέπεσαι, σαν δεν ντρεπόμαστε , άντε ρε , άξιοι της τύχης σας , γραφικός, σωτήρας της Εκκλησίας , κομπλεξικός , λεβέντης , ψάρακας , Τοτός , κακομοίρηδες, τρομάρα σου το αρχαίο σε μάρανε , ΣΑ ΔΕ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ ΛΙΓΑΚΙ , αυτοϊκανοποιούμαστε δημόσια χύνοντας στο internet , ΤΕΤΟΙΑ ΞΕΦΤΙΛΑ , γεροντοκόρες, παρθενόπες , θέλει και αυτουνού να ακουστεί το όνομά του , τα μυαλά στα κάγκελα, Ο άνθρωπος πρεπει να έχει πολλά συμπλέγματα, τον τρώει ο .....οργανισμός του...».

Όταν οι υπεύθυνοι οφειλετικά τους επισημαίνουν ότι δεν παίζουν ποδόσφαιρο στην αλάνα της γειτονιά τους αλλά βρίσκονται σε χώρο διαλόγου και ανταλλαγής επιχειρημάτων η «προοδευτική παρέα» επικαλείται τη Δημοκρατία : «στα πλαίσια της Δημοκρατίας ο καθένας δικαιούται να έχει γνώμη και να γίνεται διάλογος» , «Στα πλαίσια της δημοκρατίας ο καθένας έχει δικαίωμα να σχολιάσει, έστω και σκωπτικά το περιεχόμενο» της ομιλίας . Μίλησαν και για προσπάθεια φίμωσης, για «καταστολή των αντιθέτων απόψεων» . Και για να πουλήσουν πνεύμα «Εμείς είμαστε και Έλληνες , (θα ταίριαζε και το «άμα λάχει ρε» , αλλά δεν το είπαν) έχουμε έναν Αριστοφάνη στο background μας και όταν κάποια επιχειρήματα μας ξενίζουν- όπως εν προκειμένω , αντιδρούμε με χιούμορ» . Και ασφαλώς η προοδευτικότητά τους ξεχειλίζει από αγανάκτηση : «Μη χειρότερα, αυτο είναι ''αποφασίζωμεν και διατάσσομεν'' , αν δεν μπορείτε να συνδιαλέγεσθε είναι δικό σας πρόβλημα»

Ξέχασα να πώ φορούσαν και κουκούλες και μετά το μάθημα για τη δημοκρατία και ελευθερία της γνώμης μίλησαν , πάντα φορώντας τις κουκούλες , για ιδεοψυχαναγκασμό , σύνδρομο καταδίωξης και για κερασάκι πέταξαν και μια ξενοφοβία.

Αν νομίζετε ότι τα πιο πάνω είναι μόνο φαντασία κάνετε λάθος . Διαβάστε τα προηγούμενα σχόλια των ιντερνετικών κουκουλοφόρων .


κ Ανδριόπουλε ,
Στο θεολογικό θέμα της συμπροσευχής με αιρετικούς , που τέθηκε με την ανάρτησή σου , ασφαλώς έχεις δικαίωμα να μην λάμβάνεις θέση . Κατανοώ απολύτως τη δυσκολία στην οποία βρίσκεσαι , ελλείψει θεολογικών επιχειρημάτων που να υποστηρίζουν τις απόψεις σου . Σοφώς πράττεις σιωπών για να μην εκτίθεσαι .
Νομίζω όμως ότι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΘΕΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΣΟΥ .
ΕΔΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΣΙΩΠΑΣ . ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ .

Η φυγομάχος σιωπή υποδηλώνει ήθος που πολλές φορές έχεις καταγγείλει.

Π. ΛΕΠΙΔΑΣ

Ανώνυμος είπε...

"Η φυγομάχος σιωπή υποδηλώνει ήθος που πολλές φορές έχεις καταγγείλει".

Ο Ανδριοπουλοσ μόνο να καταγγέλει τους άλλους ξέρειΤώρα που στριμώχτηκε αποκαλύφτηκεκαι στους τυφλούς.
ανδριόπουλε πες αλέυρι. ο λεπίδας σε γυρεύει.

Ανώνυμος είπε...

Ο κύριος Λεπίδας εξακολουθεί να ζητά απτον ιστολόγο να δώσει εξηγήσεις για τα σχόλια που δημοσιεύονται εδώ! Προφανώς θέλει καλύτερο φιλτράρισμα σχολίων, μήπως όμως αυτό είναι κάτι ισοδύναμο με λογοκρισία; Ο Ρήγας Φερραίος έλεγε ΄΄όποιος ελεύθερα συλλογάται συλλογάται καλά΄΄. Εξάλλου η εκκλησία λέει να εξομολογούμαστε, δηλαδή να εξωτερικεύουμε τις ενδόμυχες σκέψεις μας. Αυτο προυποθέτει την ειλικρίνεια, τον αυθορμητισμό και την ελευθερία έκφρασης.

Ανώνυμος είπε...

αγαπητέ Λεπίδα εξακολουθείς να "πολεμήσεις" τους ανώνυμους χωρίς νόημα. γιατί αν υπογράψεις τι κέρδισα εγώ; ή αν υπογράψω τι κέρδισες εσύ; σημασία στη μπλογκόσφαιρα είναι ο διάλογος, οι ιδέες και όχι οι υπογραφές τα σχόλια σε μπλογκ δεν σε κάνουν διάσημο, εδώ δεν είναι εφημερίδα. έκατσες με τη Κότα να μιλήσεις τόσο καιρό που βαρεθήκαμε και νά που αλλάξατε το θέμα. μάλλον το αφήσατε μετέωρο. πού καταλήξατε; ένα θα σου πω, λάθος αρχή έκανες το θέμα δεν είναι αν πρέπει να συμπροσευχηθούμε με τους αιρετικούς ή τους σχισματικούς, αλλά ότι Πρέπει να συμπροσευχηθούμε με τους συνεφημέριους μας. γι' αυτό το πρόβλημα τι λέγει ο π. Αναστάσιος;

Ανώνυμος είπε...

Τελικά αυτό που εγω κατάλαβα είναι ότι έχομε μάθει να προσευχόμαστε, και μας απασχολεί το να συμπροσευχόμαστε!
...τα βιβλία των εν λόγω κληρικών αποτελούν,απλώς, λήψη του ιδεαλιστικού τους ζητουμένου, τίποτε άλλο.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω παρεπιμπτόντως ότι ισχύει ότι όταν πρόκειται για αλλοδόξους/ετεροδόξους στην Ελλάδα θέλουμε να υπάρχει βέτο και περιορισμοί στην ανέγερση δικών τους λατρευτικών κέντρων , αλλά όταν εμείς ζητούμε σε χώρες του εξωτερικού (όπου οι ορθόδοξοι είναι μειονότητα) την ανέγερση ορθοδόξων ναών παρακαλούμε να δείξουν επιείκια. Εντωμεταξύ είναι άλλες οι πιέσεις που δέχονται οι ορθόδοξοι κληρικοί στο εξωτερικό. Εκεί για παράδειγμα συμβαίνει να προσέρχονται στη θεία λειτουργία και ετερόδοξοι και να κοινωνούν χωρίς να μπορούν οι ιερείς να το ελέγξουν, ενώ παράλληλα όντες μειονότητα δεν μπορούν να κάνουν και πολλά, δεν είναι σε θέση ισχύος.

Related Posts with Thumbnails