Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2009

Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ


Ρεπορτάζ: Νίκος Μαγγίνας

Εορτάσθηκε σήμερα με παραδοσιακή ιεροπρέπεια η εορτή των Τριών Ιεραρχών στο Φανάρι. Στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου τελέσθηκε Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και συγχοροστάτησαν ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου. Παρέστησαν ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος Βασίλειος Μπορνόβας, καθηγητές και μαθητές των τριών ομογενειακών σχολείων: Μεγάλης του Γένους Σχολής, Ζωγραφείου Λυκείου και Ζαππείου. Τον Θείον Λόγον κήρυξε από άμβωνος ο Αρχιμ. Γρηγόριος Παπαθωμάς, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Ακολούθησε Τρισάγιο στη μνήμη των εκπαιδευτικών της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής. Το «Αιωνία η μνήμη» στους αειμνήστους διδασκάλους του Γένους έψαλαν οι μαθητές υπό τον Άρχοντα Δομέστικο Στυλιανό Φλοίκο. Ακολούθως δύο μαθητές έφεραν τον δίσκο με τα κόλλυβα στον Πατριάρχη για να τα ευλογήσει.
Η τάξη αυτή μαρτυρεί την ουσιαστική συμμετοχή των μαθητών στον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών, που είναι οι προστάτες των Γραμμάτων και συνεπώς της Εκπαιδεύσεως.




Μετά την Θεία Λειτουργία ακολούθησε η εορτή των Γραμμάτων στην Αίθουσα του Θρόνου. Τον Πατριάρχη προσφώνησε η Λυκειάρχης της ιστορικής Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής κ. Βικτωρία Λαιμοπούλου και στη συνέχεια ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στην συμβολή των Τριών Ιεραρχών στην καλλιέργεια της παιδείας του Γένους μας - θύραθεν και εκκλησιαστικής - και εξήρε την συνεισφορά τους στην πρόσληψη των αρχαίου Ελληνικού πνεύματος από τον Χριστιανισμό ως στοιχείου έκφρασης των αληθειών του. Επίσης τόνισε ότι η Εκκλησία από την αρχή, από τους αποστόλους ακόμη δέχθηκε πλουσίως την ευεργετική επίδραση των ελληνικών γραμμάτων και της ελληνικής φιλοσοφίας.
Ολόκληρη την ομιλία του Πατριάρχου δείτε εδώ.





ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΓΑΖΑ

Aξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι κατά την σημερινή ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφερόμενος στις μεγάλες φιλοσοφικές Σχολές και τα φιλοσοφικά ρεύματα της ύστερης αρχαιότητας, που ανέδειξαν μεγάλα χριστιανικά αναστήματα, μνημόνευσε δύο φορές και την πολύπαθη στις μέρες μας Γάζα, όπου ο χριστιανισμός ήταν κυρίαρχος τους πρώτους αιώνες. Είπε επί λέξει ο Πατριάρχης:
"Η Σχολή της Αλεξανδρείας μας έδωκε τον Ιωάννην τον Φιλόπονον και τους χριστιανούς επιστήμονας της Γάζης, η οποία τόσον ταλαιπωρείται εις τας ημέρας μας… Εδημιουργήθη επίσης η Σχολή της Ρώμης με τον Ιουστίνον και τον Ιππόλυτον, η της Αντιοχείας με τον Λουκιανόν και Διόδωρον Ταρσού, και αρίστους των μαθητών της τον Ιωάννην τον Χρυσόστομον και τον Θεόδωρον Μοψουεστίας, άλλη εν Γάζη από τον Αινείαν τον Γαζαίον και άλλη εν Λυκία από τόν Μεθόδιον".


5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Mεγαλείο ο εορτασμός! Απλότητα και κυρίως παιδιά κοντά στον Πατριάρχη!
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΝΙΚΟ ΜΑΓΓΙΝΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΟ

Ανώνυμος είπε...

O λόγος του Πατριάρχη είναι ...προχωρημένος: "Εάν η Εκκλησία ανέδειξε Πατέρας και Διδασκάλους, Ιεραποστόλους...και εφώτισε τον λαόν, πέραν του άνωθεν φωτισμού και της επιπνοίας του Παρακλήτου, οφείλει ουκ ολίγα και εις την θύραθεν σοφίαν και παιδείαν, πρωτίστως και κυρίως του Ελληνισμού, προς την οποίαν, αποδίδομεν σήμερον την οφειλομένην τιμήν"!!!

Ανώνυμος είπε...

αναφορά στην χριστιανική Γάζα! Εύγε! πώς το θυμήθηκε;;!! ο πατριάρχης δείχνει για χιλιοστή φορά ότι είναι μεγάλος διπλωμάτης και ηγέτης!

Ανώνυμος είπε...

να τον φέρουμε στην Ελλάδα να λυσει το πρόβλημα με τους αγρότες και τους "μπαχαλάκηδες" Αντε πιά με τον Βαρθολομαίο σας!!!

Ανώνυμος είπε...

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ-ΣΤΙς ΦΩΤΟΣ- ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΤΥΜΕΝΑ ΟΜΟΙΟΜΟΡΦΑ;;; ΤΙ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ.......!!!!!!!!!!!!!!!!

Related Posts with Thumbnails