Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

"ΑΠΟΛΑΒΕ ΣΟΥ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟΝ, ΑΓΙΕ"!

Στην σημερινή Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στο Φανάρι επί τη εορτή της ανακομιδής του λειψάνου του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε κατά την τάξιν "από του Παραθρονίου".
Στον θρόνο είναι η εικόνα του ιερού Χρυσοστόμου, του οποίου το λείψανο ανεκομίσθη εκ της εξορίας - όπου και ετελεύτησε ο Άγιος - στην Βασιλεύουσα, στις 27 Ιανουαρίου 438. Και ο λαός άπας ανεφώνησε: «Απόλαβέ σου τον θρόνον, Άγιε».
Έτσι, αυτή την ημέρα ο Άγιος είναι στον θρόνο του! Δεκαέξι αιώνες μετά... Η μνήμη του ολοζώντανη στην Μεγάλη Εκκλησία!
Σύμφωνα με το τυπικό της ημέρας: "Εις το τέλος του Ευαγγελίου και εις όλας τα άλλας περιπτώσεις, όπου χρειάζεται ευλογία, ο Πατριάρχης δεν ευλογεί δια του Σταυρού".
Στην δε απόλυση "δεν ψάλλεται υπό των χορών το Τον Δεσπότην και Αρχιερέα.... Μετά την διανομήν του αντιδώρου ο Πατριάρχης ποιεί τρεις μετανοίας προ του θρόνου, ασπάζεται την επί του θρόνου Ι. Εικόνα και απέρχεται".
Στις σημερινές φωτό του Ν. Μαγγίνα από την Θ. Λειτουργία, "ο ήλιος κυκλοδίωκτος", κατά Κάλβον, φωτίζει το Φανάρι που φέγγει στην Οικουμένη.
60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ
Στο τέλος της σημερινής Θ. Λειτουργίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη του μεγάλου Πατριάρχου Αθηναγόρου, ο οποίος εξελέγη την 1η Νοεμβρίου 1948, αφίχθη στην Κωνσταντινούπολη, από την Αμερική, στις 26 Ιανουαρίου 1949 το απόγευμα και ενθρονίστηκε την επομένη 27η Ιανουαρίου. Φέτος συμπληρώθηκαν 60 χρόνια από την ιστορική εκείνη στιγμή.

2 σχόλια:

P. Kapodistrias είπε...

Αγαλλίαση πλημμυρίζουμε καθώς εισοδεύουμε σ' ετούτο τον ιστότοπο!!!
Ευωδιάζει λιβάνι Φαναρίου, "κυκλοδίωκτον ήλιον", θάλασσα πολυφίλητη!
Όλοι οι καημοί και οι λυγμοί του Γένους, η ρωμαλέα μορφή του Πατριάρχη και οι πνοές των προκεκοιμημένων Αείζωων διαχέονται πλέον μες από τούτο το φιλόξενο κανάλι της Ιδιωτικής μας Οδού - Λεωφόρου προς το Εδώ και Τώρα της φαύλης καθημερινότητάς μας!

Εύγε!!! Τρις Εύγε!!!

Ανώνυμος είπε...

Ας είναι αιωνία η μνήμη του Μεγάλου Αθηναγόρου του Α΄. Η Πατριαρχεία του σφραγίστηκε από μεγάλα και ένδοξα γεγονότα.

Related Posts with Thumbnails