Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Ο ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ


Με τον σταυρό της Παναγίας της Παμμακαρίστου τίμησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον ομογενή αστροναύτη της Ρωσίας Θεόδωρο Γιουρτσίχιν -Γραμματικόπουλο, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το Φανάρι μαζί με τον πρωθυπουργό της Καρνάσιο-Τσερκεζικής τοπικής Δημοκρατίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Βλαδίμηρο Κάϊσεβ και τον ολυμπιονίκη Βαλέριο Λεωνίδη.
Kείμενο - φωτό: Νίκος Μαγγίνας

Με τον σταυρό της «Παναγίας Παμμακαρίστου» τίμησε τον ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτη της Ρωσίας, κ. Θεόδωρο Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο αστροναύτης Γραμματικόπουλος επισκέφθηκε σήμερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο μαζί με τον Ολυμπιονίκη Βαλέριο Λεωνίδη, τον πρωθυπουργό της Καρνάσιο-Τσερκεζικής τοπικής Δημοκρατίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Βλαδίμηρο Κάϊσεβ- πρώην υπουργό Γεωργίας της Ρωσίας, και τον κ. Γεώργιο Ηλιάδη, εκπρόσωπος της Διεθνούς Ένωσης Ελληνικών Κοινοτήτων των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
«Παρηκολουθήσαμεν μετ’εξαιρετικού ενδιαφέροντος τάς αστροναυτικάς σας επιδόσεις, αγαπητέ κ.Θεόδωρε Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλε, τα επιτεύγματα, τα οποία όχι μόνον σας κατέστησαν διακεκριμένον μεταξύ των συναδέλφων σας, αλλά και οδήγησαν την πολιτικήν ηγεσίαν της Ρωσίας να σας ανακηρύξει επαξίως «Ήρωα της Ρωσίας». Σεμνυνόμεθα, διότι είσθε όχι μόνον τέκνον του ευσεβούς ημών Γένους, αλλά και πιστός υιός της Ορθοδόξου Εκκλησίας» τόνισε στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης, υποδεχόμενος στο Φανάρι τον ομογενή κοσμοναύτη.
«Ευχόμεθα και προσευχόμεθα πάντοτε να είσθε εις θέσιν να νιώθετε την παρουσίαν του Θεού εις την ζωήν σας. Και εδώ εις την γην, και εις τας υψηλάς πτήσεις σας εις το μακρινόν διάστημα... Η πατρική ημών ευχή και Πατριαρχική ευλογία σας συνοδεύουν πάντοτε. Ομοίως και η προσευχή μας θερμοτάτη. Δεχθείτε ως ορατήν έκφρασιν της πολλής αγάπης και τιμής ημών και της Μητρός Εκκλησίας τον «Σταυρόν της Παμμακαρίστου» και μεταφέρετε, παρακαλούμεν, τας καλλιτέρας των ευχών μας εις τους συναδέλφους σας και τους οικείους σας. Καλώς ήλθετε και πάλιν εις τας αυλάς της Μητρός Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που είναι η πατρική οικία όλων μας».
Αφού ευχαρίστησε τον ομογενή αστροναύτη και την συνοδεία του για την επίσκεψη τους στο Φανάρι ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος είπε: «Ως Ελληνες καμαρώνουμε ότι το Γένος μας αναδεικνύει τέτοιες προσωπικότητες που τιμούν όχι μόνον αυτό αλλά και την Ορθοδοξίαν της οποίας είστε πιστά τέκνα».
Ο κ. Γραμματικόπουλος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Οικουμενικό Πατριάρχη για την τιμητική διάκριση που του απένειμε. Φορώντας τον επιστήθιο σταυρό που του προσέφερε ο πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε ότι και κατά τη διάρκεια των διαστημικών ταξιδιών του πάντοτε φοράει το σταυρό του. «Με το θέλημα του Θεού θέλω να ξαναπάω στο διάστημα» είπε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Υπενθυμίζεται ότι ο αστροναύτης Γραμματικόπουλος ταξίδεψε δύο φορές στο διάστημα, το 2002 και το 2007, όπου παρέμεινε για 11 ημέρες την πρώτη φορά και εξίμισι μήνες τη δεύτερη. Είναι ο πρώτος έλληνας κοσμοναύτης και κατά το πρόσφατο παρελθόν τιμήθηκε, εκτός από την Ρωσία, και από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και την ελληνική Κυβέρνηση.
Η συγκινητική τελετή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Θρόνου στον Πατριαρχικό Οίκο στο Φανάρι.
«Για εμάς τους Έλληνες της Ρωσίας είναι μεγαλή τιμή να βρισκόμαστε εδώ. Ήταν ένα πολύ μεγάλο όνειρο και το οποίο πραγματοποιήθηκε. Σας μεταφέρουμε την αγάπη όλου του Ρωσικού λαού καθώς και του προέδρου της Καρκάσιο-Τσερκεζικής Δημοκρατίας κυρίου Εμπζέεβ, ο οποίος προσωπικά σας στέλνει τις ευχές και τους θερμούς χαιρετισμούς του» επισήμανε στη σύντομη ομιλία του ο πρωθυπουργός της Καρνάσιο-Τσερκεζικής τοπικής Δημοκρατίας κ. Βλαδίμηρος Κάϊσεβ. Ο κ. Κάϊσεβ προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ένα σκαλιστό Ρωσικό Αυγό από πορσελάνη, εις ανάμνησιν της επισκέψεως του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Από την πλευρά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπενθύμισε πως πρόσφατα βρέθηκε στην Μόσχα εξ αφορμής του θλιβερού γεγονότος του θανάτου του Πατριάρχη Μόσχας Αλεξίου. «Περιμένουμε εις το τέλος του μηνός την εκλογή του διαδόχου του, του νέου πατριάρχου Μόσχας και πάσης Ρωσίας, με τον οποίο θα συνεχίσουμε την συνεργασία που είχαμε ιδιαιτέρως τον τελευταίο καιρό με τον αοίδιμον και μακαριστόν πατριάρχην Αλέξιον για το καλόν όχι μόνο των δύο Εκκλησιών μας αλλά και όλης της Ορθοδοξίας. Προσευχόμεθα να εκλεγεί ο άριστος, ο καλύτερος για τον καλόν της Αγιωτάτης Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας, αλλά και δια την πανορθόδοξον ενότητα και συνεργασία» σημείωσε ο πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και έκανε γνωστό ότι στην τελετή ενθρόνισης του νέου Πατριάρχη Μόσχας, που θα πραγματοποιηθεί την 1η Φεβρουαρίου, την πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας θα εκπροσωπήσουν ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος και οι μητροπολίτες Μύρων κ. Χρυσόστομος και Κορέας κ. Αμβρόσιος.
Σημειώνεται ότι οι επιφανείς ομογενείς εκ Ρωσίας παρέστησαν στην Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν από ιερείς της πατριαρχικής Αυλής στον Πατριαρχικό Οίκο.

6 σχόλια:

P. Kapodistrias είπε...

Φίλε μου,

Πάντα στην πρωτοπορία της Επικαιρότητας και στην επικαιρότητα της Πρωτοβουλίας!

Όλα ωραία εκεί στο Κέντρο! Άσε εμάς εδώ, στο απόκεντρο του Ελλαδισμού...

Ανώνυμος είπε...

Καλή χρονιά κ. Ανδριόπουλε. Παρά το γεγονός οτι σας εκτιμώ πολύ δεν μπορώ να καταλάβω την τόση προσκόλληση σας στα του πατριαρχείου. Σας διαφεύγει φαίνεται ότι οπως και αν θέλει κανείς να δεί το θέμα αυτό δεν μπορεί να προβάλλει ολες τις δραστηριότητες του πατριάρχη γιατί δυστυχώς στις μέρες που περνάμε αυτά όλα εχουν σχέση με την Τουρκία και ο πατριαρχης ειναι τουρκος υπήκοος, αρα πρόσωπο εγκλωβισμένο, που σε μιά σοβαρή διένεξη Ελλάδος - Τουρκίας θα παει με το μέρος της Τουρκίας γιατί δεν μπορεί να κάνει και αλλιώς . Αυτό το σχόλιο δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη αυτή ανάρτηση αλλά κυρίως προηγούμενη με τον Ερντογάν και τα μήλα! Δειτε το λίγο μήπως πρέπει να ελλατώσετε τη δόση "πατριαρχείο"....

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΑΓΜΑΤΙ.....ΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΕΤΕΛΕΣΘΗ Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ... ΤΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΑ-ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΛΙΜΝΑΖΟΝΤΑ ΑΠΟΝΕΡΑ..... ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ!!!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε 3:29 σας διάβασα αλλά δεν μπόρεσα να σας καταλάβω.
Είμαι Αλβανός Υπήκοος με Ελληνική Ιθαγένεια και κατοικώ μόνιμος στην πόλη του Αργυροκάστρου.
Σε όλες τις διενέξεις των τελευταίων ετών Αλβανίας – Ελλάδας φωνάζω και διαμαρτύρομαι υπέρ της ελληνικής κοινότητας της Βορείου Ηπείρου στην Αλβανία.
Γιατί εσείς της μητροπολιτικής Ελλάδας όλους εμάς του έλληνες που κατοικούμε στην Τουρκία, την Αλβανία, την Βουλγαρία, τα Σκόπια και σε όποιο άλλο μέρος που εσείς το θεωρείται ως εχθρικό κατατάσσεται και εμάς στην ίδια μεριά με τους εχθρούς του Έθνους ή του Γένους; στην μακραίωνη ιστορία έχομε αποδείξει ότι υπερασπισθήκαμε στην πλειονοψηφία μας τα δίκαια της πατρίδος τόσο όσο και εσείς.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι Έλληνας και κατέχει την Τουρκική υπηκοότητα σε τι διαφέρει από εσάς; από πότε τους Έλληνες τους βλέπετε ρατσιστικά, δηλαδή οι Έλληνες της Αμερικής είναι καλύτεροι από εμάς. Η Αμερική συνεχώς κατεργάζεται εναντίον της Ελλάδας και του Ελληνισμού γιατί αυτοί οι Έλληνες που μένουν εκεί είναι καλύτεροι από εμάς της Αλβανίας; ή της Τουρκίας;
Νομίζω ότι δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθώ με την μεμονωμένη φωνή σας περισσότερο.
Σας χαιρετώ με πατριωτικούς ασπασμούς.

Ανώνυμος είπε...

έχεις απόλυτο δίκαιο αγαπητέ 9:06! είναι μεμονωμένη φωνή αυτή, που συνέπεις της είναι ο εγλοβισμός του Μείζονος Ελληνισμού στα σύνορα του Ελλαδιστάν. ο ελληνάς δεν τον αλλάζει η υπηκοοτητα που πέρνει, και δη αναγκαστικά! ας πάει ο παραπάνω ανώνυμος να το κάνουν πατριάρχη στην τουρκία να δούμε πως σε μια νύχτα θα καταφέρει να σφαχτούν οι ρωμιοι. έλεος πια. αρκετές ζημιές έχουμε κάνει με τέτοια νοοτροπία!

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί ανώνυμο, ποτε δεν κατάλαβα αυτον τον΄όρο ρατσισμός όταν χρησιμοποιείται σε άσχετες περιπτώσεις. Ωστόσο άλλο ειναι οι πολίτες και άλλο κάποιος ου έχει αξιωμα και δή τόσο μεγάλο και θρησκευτικό. Στα αλλα δεν απαντω.

Related Posts with Thumbnails