Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Η "ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ" ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΟ

Στο σημερινό φύλλο της πατρινής εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ (σελ. 10) γίνεται αναφορά στο Μουσαφεράτ του Βασίλη Λαδά, στο κείμενο του Νίκου Μπακουνάκη που αναδημοσίευσε από το Βήμα η Ιδιωτική Οδός και στα σχόλια των αναγνωστών του ιστολογίου. Η δημοσιογράφος Γωγώ Καραλή αναπαράγει σχόλια από την Ιδιωτική Οδό για το θέμα των μεταναστών που απασχολεί χρόνια τώρα την Πάτρα.
Στην διπλανή σελίδα (11) ο Διευθυντής Σύνταξης της εφημερίδας Κωνσταντίνος Μάγνης απαντά, θα λέγαμε, στα όσα ο Β. Λαδάς καταλογίζει στον τοπικό τύπο σχετικά με την στάση του στο όλο θέμα. Ο Κ. Μάγνης θεωρεί πως το νέο πόνημα του Λαδά για τον καταυλισμό των προσφύγων διαπράττει "χίλιες και μια αδικίες σε βάρος της Πελοποννήσου". Το επιχείρημα του Μάγνη είναι πως ο Λαδάς αποσιωπά τις θετικές πλευρές της εφημερίδας απέναντι στο Αφγανικό και διαθέτει επιλεκτική μνήμη.
Επί του παρόντος, γιατί θα επανέλθω, έχω να πω ότι "Η Πόλη σε κίνδυνο" (τίτλος της εφημερίδας για την ύπαρξη των προσφύγων) είναι μονίμως τώρα εδώ και χρόνια. Όχι βέβαια εξαιτίας των Αφγανών, αλλ' εξαιτίας όλων όσοι χειρίζονται τις "τύχες" της. Και η Πάτρα αποδεικνύεται συνεχώς άτυχη... Και θλιβερά οπισθοδρομική... Και για να παραφράσω τον Σαββόπουλο: "Στην Πάτρα ζεις δεν υπάρχει ελπίς"...

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς έτσι ειναι : δεν υπάρχει ελπίς. Και για όσους ζήσαμε μιά Πάτρα αστή, καθαρή και με ευγένεια και σεβασμό αλλήλων στις καθημερινές σχέσεις, η διαπίστωση αυτή ειναι πολύ θλιβερή.
Ο Κ. Μάγνης έχει δίκηο στα οσα γράφει. Στα γραπτα του Β. Λαδά βγαίνει ενα κάποιο μίσος για την Πάτρα υποκινουμενο -οπως πιστεύω -κυρίως από τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Το γεγονός ότι δεν μπορεί να διαχωρίσει αυτα τα πράγματα του αφαιρεί τον τιτλο του διανοούμενου.

Ανώνυμος είπε...

με έφτιαξες Παναγιώτη με την ανάρτηση!
τι να πρωτοπώ;

τι το ήθελε και έγραψε η κα Καραλή το συμπέρασμά της; μαθήματα σφαιρικής δημοσιογραφίας; στον Μπακουνάκη από δημοσιογράφους της Π; χωρίς ρατσισμό (γιατί άλλη ράτσα η Π και άλλη το Βήμα!) δεν μπορεί ένας συμπαθητικός να δώσει σκόρπια μαθήματα δημοσιογραφίας και να μην τα τηρεί! "Αρκετοί διαφωνούν...αξιοποίησε επιλεκτικά..."! ακριβώς αυτό κάνει και η ίδια, αφού δεν μας είπε ότι και αρκετοί μπλογκερ συμφωνούν κάθετα με το Λαδά. τώρα συμπληρώθηκε το κείμενο. τζάμπα διόρθωση, αλλά το αξίζουν οι καλοί δημοσιογράφοι που παρακολουθούν τα μπλόγκ που τους τραβάνε το χαλί κάτω απ' τα πόδια.
για το κυρίως άρθρο δεν λέω, μου πρόβαλε και το σχόλιο μου, την ευχαριστώ που μ'έβαλε στις σελίδες της Π! τιμή μου!

ο κ. Μάγνης, από τη μεριά του, έγραψε ένα αριστούργημα (δεν λέω σε τι)...
δεν του φτάνει που ο Λαδάς έκανε την εφημερίδα του που είναι πρώτη σε κυκλοφορία να διαμορφώσει την κοινή γνώμη των αστόγριων, τον κριτικάρει κιόλας. εδώ να διαφωνήσω με το Λαδά για την Π. είναι πρώτη σε κυκλοφορία εντάξει αλλά όχι τυχαία έχει τις περισσότερες αγγελίες (μάλλον είχε πριν βγει η 7μέρες, κάτι πρέπει να κάνουν γι'αυτό). οπότε τα άρθρα τα διαβάζουν οι γριές και η υπόλοιπη κοινωνία αγγελίες! δεν φτάνει τον κ. Μάγνη που για χάρη του Λαδά αρκετοί σαν και εμένα αγόρασαν την εφημερίδα σήμερα για να δουν τι απαντά η Π. ο Λαδάς ευθύνεται σήμερα που πουλήθηκε παραπάνω η Π, αυτό όμως δεν ισχύει για το βιλίο του Λαδά γιατί κυκλοφορεί τέλεια και χωρίς την αναφορά (διαφήμηση θα έλεγε κανείς) της Π! ο κ. Μάγνης παραθέτει ένα απόσπασμα του Λαδά: "διερωτώμαι: μήπως προετοιμάζεται κάποιος σωτήρας που κερδίζοντας τη μάχη θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές;" το ρεπορτάζ για το καταυλισμό σήμερα μύριζε εκλογίλα (όπως ψαρίλα) άρα δίκιο είχε ο Λαδάς. η Π, όπως και όλα τα ΜΜΕ των συμφερόντων, γράφει πάντα με το μάτι στο πολιτικό κόστος!
"όταν εκλαμβάνεις (!!) το ζητούμενο ως δεδομένο..."; άμα το ζητούμενο είναι δεδομένο; επειδή ο κ. Μάγνης δεν ξέρει πώς και ποιός είναι ο κύριος πίσω από την υπόθεση αυτή και τι συμφέροντα έχει στην περιοχή, τι να του πω εγώ; ο επιχειρηματίας_ δεν λέω όνομα, ας το ψάξει ο μεγαλοδημοσιογράφος_ που άναψε τα μυαλά των κατοίκων και εμφανίζεται ελάχιστες φορές στα κανάλια τι είναι; δεν ξέρει ο κ. Μάγνης ότι του υπηρετεί; "ο κόσμος δημαγωγείται" είναι ένα κλισέ που το ξέρουνε τα μωρά δεν το ξέρει ο κ. Μάγνης; τι έκανε τότε; αντί να προβάλλει στα άρθρα του μια ήπια και κοινώς αποδεκτή άποψη και να προτείνει στους ολίγους αναγνώστες του να την ακολουθήσουν τι έκανε; μας παρίστανε τον καλό δημοσιογράφο που καταγράφει τη φωνή του πολίτη μόνο που ο πολίτης κατά τον κ. Μάγνη είναι εκείνος που είναι ξενοφόβος, γι' αυτό και του παραχωρεί τους τίτλους της πρώτης σελίδας! και ύστερα μιλά για την δεοντολογία της αποκάληψης που παραβίασε ο Λαδάς.
το χειρότερο από όλα είναι ότι ένας αρθρογράφος, ας έχει και αξίωμα, μας αποκαλύπτει το μυστικό περί του τι εστίν "εφημερίδα και πώς λειτουργεί σε σχέση με το κοινωνικό γίγνεσθαι". και μας φωτίζει παρακάτω λέγοντας ότι η εφημερίδα αν δεν εκφράζει όλους τους πρωταγωνιστές της πόλης δεν πουλιέται στο κόσμο (το λέγει και κοινό). και ποιοί είναι όλοι οι πρωταγωνιστές; "ο πολίτης ο συντηρητικός, ο γείτονας ο φοβισμένος, ο λιμενικός..." μόνο αυτοί ζουν στην πόλη των πατρών; οι άλλοι προοδευτικοί πολίτες και μη φοβισμένοι γείτονες; τους εξέφρασε ο Λαδάς με τις συνεντεύξεις που έκανε μαζί τους! οπότε αν κάποιος θα κατηγορήσει το Λαδά για μονομέρεια σίγουρα δεν είναι η Π! πρέπει να τον ευχαριστήσει το Λαδά που συμπληρώνει το κενά που αφήνει σκόπιμα. ίσως πρέπει να βάλουν το Μουσαφεράτ σαν ένθετο με την εφημερίδα για να ισορροπήσει το ρεπορτάζ.
ο κ. Μάγνης φάσκει και αντιφάσκει, κυρίως, λέγοντας ότι ο κόσμος παρέσυρε τον τύπο! δηλαδή τελικά υπάρχουν πολλά ρεύματα που τους εκφράζει η Π ή ένα; και όπου πάει αυτό το ρεύμα το ακολουθεί η Π; τι γίνεται εδώ τα χασα λίγο. δηλαδή ο τύπος ήταν ο καλός σαμαρήτης και φταίει το κοινό που τον παρέσυρε στην ξενοφοβία! ο κόσμος φταίει;!!!
τελικά ο κ. Φραγκίδης τι είπε; όσα λέγει ο Λαδάς ή όσα λέγει ο κ. Μάγνης; και ό,τι και να έχει πει δεν πάμε να θυμηθούμε μαζί πέρυσι τι ειπώθηκε στη διάρκεια της απεργείας με τα σκουπίδια; βέβαια ο κ. Μάγνης θέλει να μας πει ότι περίμενε τον κ. Φραγκίδη για να ξέρει ότι η κατάσταση στο καταυλισμό είναι προβληματική! γνώστο ότι είναι προβληματική, αυτό σημαίνει ότι χρείαζεται προσοχή μην γίνει κάτι όχι ότι υπάρχει μαλάρια και κυκλοφορεί ήδη. υπάρχει διαφορά. για την ανάδειξη των ανθρωπιστικών μπλα μπλα που λέγει ο κ. Μάγνης, είναι σίγουρος; πώς τα αναδεικνύει; όταν οι αντιεξουσιαστές κάνουν ας πούμε πορεία και συναυλεία στο καταυλισμό τι γράφει ο κ. Μάγνης;

η "επίθεση" στα γραφεία της Π φυσικά και Δεν σχετίζεται με την κυκλοφορία του βιλίου του κ. Λαδά. έχει ένα μήνα που κυκλοφορεί το βιβλίο δεν κυκλοφόρησε την κυριακή με το Βήμα! αυτό δείχνει πόσο πάει ο κ. Μάγνης στα βιβλιοπωλεία! και η "επίθεση" κατά της Π ήταν και κατά της Αλλαγής και κατά άλλων εφημερίδων! και εντάσσεται στην γενική φιλοσοφία του αντιεξουσιστικού χώρου που φυσικά δεν το έχει "επισκεφτεί" ποτέ ο κ. Μάγνης. έτσι ο υπαινιγμός δεν δείχνει παρά εξυπνάδα. και η παρομοίωση του βιβλίου του Λαδά με την "επίθεση" των αντιεξουσισατών που "ΔΕΝ" τη σχετίζει με την κυκλοφορία του βιβλίου αποτελεί και αυτή αντίφαση στα λεγόμενα του κ. Μάγνη.

ελπίζω αυτό το σχόλιο να μην δημοσιευτεί στην Π, ούτε στις άλλες εφημερίδες φυσικά!

Ανώνυμος είπε...

Που ζει ο κύριος με το κατεβατό που έγραψε; και ποιός του είπε οτι εφόσον ειπε κατι ο Μακουνάκης δεν χωράει αντίλογος; (Magister dexit!!)
Ο Μπακουνάκης εκθειάζει το φιλαράκι του όπως κάνουν ολοι οι κριτικοι (βιβλίου, θεάτρου κ.λ.π.) και δεν χρειάζεται να σας πω τι βλέπουμε και τι διαβάζουμε εκτός βέβαια ολιγίστων εξαιρέσεων.....

Ανώνυμος είπε...

Ο πολίτης σχολιαστής πόσους λαθρομετανάστες περιθάλπει για να λύσει το πρόβλημα; αυτός και οι ομοιοι του βέβαια. η μήπως το μόνο που κάνει ειναι να φωνάζει μήπως και κακοπάθει ολο αυτό το πλήθοος; η ακόμα μήπως φωνάζει να μη γίνει πουθενά καταυλισμός. Κανείς πλέον δεν ντρέπεται. Και με ποιο δικαίωμα χαρακτηρίζει τους αναγνώστες μιάς εφημερίδας 'γριές"; μονο αυτοί που παίζουν τους αντιεξουσιαστές ειναι νέοι, υπερήλικοι έφηβοι δηλαδή;

Ανώνυμος είπε...

τελικά η Π προτείνει να κλείσουμε το Παράρτημα για χάρην της; τι την ενοχλεί; σκέφτηκαν οι "μεγαλοδημοσιογράφοι"το κόστος τέτοιας επιχείρησης; ή μήπως φωνάζουν για να δείξουν οτι ζουν ακόμα; το Παράρτημα και να κλείσει δεν σταματάει ο αγώνας της νεολαίας κατά του φασισμού των συμφερόντων που εξπηρετούν οι δημοσιογράφοι. Ευτυχώς βέβαια..

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο εξυπνε πολίτη!!! ολα τα ξερεις!!! Το παράρτημα δεν ηταν ποτε του πανεπιστημίου αυτό το ξέρουν όσοι δεν ειναι κουκουλοφόροι.Τώρα αν ποτέ δεν ειπώθηκε γιατι εξυπηρετούσε αλλους σκοπους αυτό δεν εχει σημασία. Συνέχισε την καλή δουλειά να επαινείς ολα τα κωλόπαιδα που φτιάχνουν μολότωφ και βοηθάνε την δημοκρατία....

Ανώνυμος είπε...

αγαπητέ 8:12, μπράβο σου που είσαι καλός δημοσιογράφος! το ρεπορτάζ της Π για το παράρτημα δεν είναι κακό. απλά θυμούνται σωστά πράγματα σε λάθος χρόνο και ξέρουν εκ των προτέρων ότι δεν θα ακουστούν. για να ξέρεις τι πιστεύουν οι αντιεξουσιαστές δεν μπορείς να κάτσεις στα γραφεία της Π και να τα μάθεις από κει. πρέπει να πας στη φωλιά τους, δεν θα σε φάνε. όλα τα ψέματα που λέγει η Π (όχι στο ρεπορτάζ της Γωγού) κυρίως δια χειρός Μάγνη δείχνουν μεγάλη άγνοια για τη σοβαρή ιδεολογία αυτού του χώρου που πραγματικά αγωνίζεται για τη δημοκρατία. έχω συζητήσει πολλές φορές μαζί τους σέβομαι την ιδεολογία τους αν και διαφωνώ μαζί τους σε πολλά πράγματα. επειδή όμως διαφωνώ δεν σημαίνει ότι θα τους κάνω χρυσαυγήτες. για μας και οι δυο είναι ακραίες μορφές αντίδρασης για μένα όμως οι αντιεξουσιαστές Είναι ιδεολογία με την οποία μπορείς να διαλεχτείς ενώ οι χρυσαυγήτες εκφράζουν το φασισμό της εξουσίας.

Ανώνυμος είπε...

δεν ξέρω τις πηγές σου πολίτη, δυστυχώς όμως για σένα ξέρω πολύ καλά το θέμα που επιχειρείς να μου διδάξεις. Ο φασισμός όμως δεν εχει ενα χρώμα : ειναι και μαύρος και κόκκινος.

Related Posts with Thumbnails