Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

ΣΤΟΝ ΘΡΟΝΟ Ο ΑΓΙΟΣ, Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΘΡΟΝΙΟ


Η φωτογραφία του Νίκου Μαγγίνα είναι από τον Εσπερινό που ετελέσθη σήμερα το απόγευμα στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι επί τη εορτή της ανακομιδής του ιερού λειψάνου του εν Αγίοις Πατρός ημών Ιωάννου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου.
Όπως προβλέπει το Τυπικό της Μεγάλης Εκκλησίας, στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο τοποθετείται η εικών του εορταζομένου Αγίου, ο δε Πατριάρχης χοροστατεί "εκ του Παραθρονίου".
Ο Μ. Εκκλησιάρχης τοποθετεί δίπλα στην εικόνα και την ποιμαντορική ράβδο του αγίου. Οι ιερείς και οι διάκονοι που πρόκειται να λειτουργήσουν «λαμβάνουν καιρό» όχι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αλλά από την Ι. εικόνα του αγίου, ο οποίος παραμένει πάντοτε ζωντανός στη μνήμη της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως.
Η ίδια τάξη τηρείται και κατά την μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στις 13 Νοεμβρίου.
Σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε κατά την τάξιν από το παραθρόνιο. Στο μέσον του Πατριαρχικού Ναού προς προσκύνησιν τα ιερά λείψανα του μεγάλου Ιεράρχου, τα οποία επέστρεψαν στον φυσικό τους χώρο από την Ρώμη στις 27 Νοεμβρίου 2004, μετά από σχετικό αίτημα του Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.
Το χρονικό της επιστροφής βλέπε εδώ.


4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αρχίζω να συμπαθω τονβαρθολομαίο. καταλαβε την μετριότητα του και εβαλε τον Αγιο στο θρόνο

Ανώνυμος είπε...

Υποκλίνομαι ταπεινά στο απόθετο κάλλος της θεολογικής παιδείας του 27-01-7.53π.μ. σχολιαστή....

Ανώνυμος είπε...

ανωνυμε 3.22 εισαι ανόητος

Ανώνυμος είπε...

ουδέν σχόλιον.......

Related Posts with Thumbnails