Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ (Α')

Πατριάρχης Βαρθολομαίος:
«Η Ίμβρος πόνεσε πολύ και πλήρωσε για άλλους»

Κείμενο - φωτό: Νικόλαος Μαγγίνας

Στους πόνους, στις ατυχίες και στις ταλαιπωρίες της Ίμβρου αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την προσκυνηματική και νοσταλγική επίσκεψή του στο πολύπαθο νησί, στο οποίο γεννήθηκε.
Την Κυριακή 18 Ιανουαρίου, ημέρα των ονομαστηρίων του Μητροπολίτου Ίμβρου και Τενέδου Κυρίλλου, ο Πατριάρχης επήνεσε σε ομιλία του, μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας στο Μητροπολιτικό Ναό της Ίμβρου, το πολύπλευρο έργο του Ποιμενάρχου της νήσου, ως πνοή νέου ανέμου στα δύο νησιά, και αναφέρθηκε στο μαρτυρικό νησί της Ίμβρου, τονίζοντας χαρακτηριστικά τά εξής: «Ως μεγαλύτερη ευλογία του Θεού θεωρώ ότι με αξίωσε να γεννηθώ και να μεγαλώσω εδώ, σ΄αυτό το ευλογημένο νησί. Οι ατυχίες, οι ταλαιπωρίες και τα προβλήματα του τόπου μας, που οδήγησαν στον ακούσιο ξεριζωμό τις χιλιάδες των παιδιών του, των συμπατριωτών μας, αυτές τις τελευταίες δεκαετίες, δεν μειώνουν ουδ΄επ’ελάχιστον την αξία της γενέτειράς μας για μας, μάλλον δε και αυξάνουν την αγάπη μας και την λατρεία μας γι’αυτήν. Την πονούμε τώρα περισσότερο, γιατί η ίδια η Ίμβρος πόνεσε πολύ. Και πόνεσε άδικα, αδικαιολόγητα. Πόνεσε και πλήρωσε για άλλους και για άλλα».

Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε και στις επισκευές και στις ανακαινίσεις Ναών και εξωκκλησίων που πραγματοποιούνται από τον Μητροπολίτη Κύριλλο, λέγοντας ότι αυτά «τα εβεβήλωσαν ο χρόνος και η ασέβεια ορισμένων ανθρώπων».
Στη προσφώνηση του ο Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος απευθύνθηκε στον Πατριάρχη με το πιό θερμό «Νιμπριώτικο καλωσόρισμα», λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Ήλθε στην Ίμβρο ο Πατριάρχης του Γένους. Ο πρώτος και κορυφαίος τής ανά την οικουμένην Ορθοδοξίας. Τι μεγάλη τιμή για το νησί μας. Αλλά στην Ίμβρο ήλθε, στο πρόσωπο του Πατριάρχου, ο μεγάλος γιος της, ο Αρχοντώνης Βαρθολομαίος, ο κατά κόσμον Δημήτριος, το παιδί των Αγίων Θεοδώρων, που εδώ γεννήθηκε, εδώ είδε το φως του ηλίου, αλλά και το φως του Χριστού, εδώ έπλασε τα πρώτα όνειρά του. Τούς δρόμους και τις εξοχές αυτού του τόπου εφώτισε με το χαμόγελό του, τους ανθρώπους αυτής της μαρτυρικής και ιστορικής νήσου εγέμισε με παρηγοριά, χαρά και ελπίδα. Ήλθε λοιπόν ο άνθρωπός μας, τό αίμα μας το καμάρι μας. Τι συγκίνησι για κάθε Ίμβριο, τι συγκλονισμός ψυχής για τον καθένα μας».
Κατά την τριήμερη παραμονή του στην Ίμβρο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος όργωσε το νησί περιδιαβαίνοντας με ακούραστο νεανικό σφρίγος τις κατάσπαρτες από εξωκκλήσια πεδιάδες, λαγκάδια και λόφους του νησιού, όπου άναψε τις κανδήλες τους και προσευχήθηκε. Χοροστάτησε σε Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στο χωριό του, στους Αγίους Θεοδώρους, στο Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου βαπτίστηκε. Χοροστάτησε, επίσης, σε εσπερινό που τελέσθηκε στο πρόσφατα ανακαινισμένο εξωκκλήσι της Αγίας Αναστασίας στην περιοχή «Κόκκινα», όπου πραγματοποιήθηκαν και τα θυρανοίξιά του.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΜΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΤΗ ΤΟΥ!!!!!!!!!

Related Posts with Thumbnails