Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2009

ΕΝΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ



Απόψε είναι η επίσημη πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Βερνίκου για τον Μάνο Χατζιδάκι με τίτλο: Είδωλο στον καθρέφτη. Το φιλμ βραβεύτηκε στο 10o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και κέρδισε το 2ο βραβείο ποιότητας ταινίας ντοκιμαντέρ του υπουργείου Πολιτισμού 2008.
Ο Δημήτρης Βερνίκος είχε γνωρίσει τον Μάνο Χατζιδάκι και ήταν ο ευτυχής αποδέκτης μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας αλληλογραφίας του Χατζιδάκι τον καιρό της Αμερικής. Αποσπάσματα αυτών των καταπληκτικών γραμμάτων προς τον Βερνίκο διαβάσαμε στην χθεσινή Ελευθεροτυπία.
Αλλά και το ντοκιμαντέρ του έχει ενδιαφέρον, κυρίως για την ανέκδοτη αυτή επιστολογραφία στην οποία και στηρίζεται αρκετά και σωστά.
Είδα το ντοκιμαντέρ του Βερνίκου το Σάββατο στο Τριανόν στην Αθήνα. Μου άρεσαν πολλά στοιχεία του φίλμ. Η λιτότητα, η ακρίβεια, οι σταθμοί: Κατοχή - Εμφύλιος και η Εποχή της Μελισσάνθης, η θυελλώδης σχέση με την Μελίνα και το όσκαρ για τα Παιδιά του Πειραιά που δεν πήγε να παραλάβει ο Χατζιδάκις (γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία του θεσμού!), τα πρόσωπα που μίλησαν για το έργο του, όλα σημαντικά.
Η ματιά του Βερνίκου έχει μια αυστηρότητα που με εκφράζει, αλλά και μια αποσπασματικότητα που με άφησε ανικανοποίητο. Νομίζω ότι δεν γίνεται να αναφέρεσαι στον Μάνο Χατζιδάκι χωρίς την παραμικρή αναφορά στην Φλέρυ Νταντωνάκη. Σημαντικά τα πρώτα χρόνια, αλλά και τα ύστερα πολύ δυνατά! Η τελευταία τριακονταετία του Μάνου ιχνογραφήθηκε απλώς.
Πώς να χωρέσει ο Χατζιδάκις σ' ένα φίλμ; Φυσικά και δεν γίνεται. Νομίζω όμως ότι μια ...οικονομία και ισορροπία ήταν επιβεβλημένη. Σε κάθε περίπτωση είναι το πρώτο ντοκιμαντέρ για τον Μεγάλο Ερωτικό! Κι αυτό είναι από μόνο του πολύ σημαντικό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails