Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ


Δημοσιεύω εκτενές απόσπασμα επιστολής που έστειλαν οι καθηγητές του Μουσικού σχολείου Παλλήνης προς το Υπουργείο Παιδείας ύστερα από το θέμα που δημιουργήθηκε με την κατάργηση της διδασκαλίας του παραδοσιακού οργάνου ταμπουρά. Την επιστολή είχε την καλοσύνη να κοινοποιήσει στην Ιδιωτική Οδό φίλος μουσικός του ιστολογίου:

"... Ο Ταμπουράς όντας υποχρεωτικό όργανο εισάγει τους μαθητές εύκολα και γρήγορα στο χώρο της ενόργανης παραδοσιακής μουσικής, σ' ένα μουσικό πλούτο που τα περισσότερα παιδιά ούτε καν υποψιάζονται την ύπαρξή του πριν φοιτήσουν στα μουσικά σχολεία. Τυχόν κατάργηση του ταμπουρά και των λοιπών κατά τόπους οργάνων αναφοράς (λύρα για την Κρήτη, μαντολίνο για τα Επτάνησα, κλαρίνο για την Ήπειρο) θα έχει ως αποτέλεσμα τον μαρασμό του παραδοσιακού τομέα, καθώς ολοένα και λιγότεροι μαθητές θα επιλέγουν να μάθουν παραδοσιακά όργανα. Κάτι που, εκτός των άλλων, θα υπονομεύσει σε βάθος χρόνου και το εγχείρημα της ακαδημαϊκής διδασκαλίας των Ελληνικών παραδοσιακών οργάνων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας - Θράκης και στο Α.Τ.Ε.Ι. Ηπείρου.
Η διδασκαλία, διάσωση και διάδοση της παραδοσιακής μας μουσικής (στην περιφέρεια αλλά και στα αστικά κέντρα όπου ήταν σε μεγάλο βαθμό άγνωστη) αποτέλεσε και αποτελεί ως γνωστόν βασικό και ουσιώδη λόγο ύπαρξης των μουσικών σχολείων. Πιστεύουμε ότι η σημαντική δραστηριότητα των μουσικών που διαπρέπουν στην Ελλαδα και στο εξωτερικό υπηρετώντας και εξελίσσοντας την ελληνική παραδοσιακή μουσική, και είναι απόφοιτοι των μουσικών σχολείων, αποδεικνύει έμπρακτα την επιτυχία του μοντέλου που ισχύει μέχρι σήμερα. Δυστυχώς όμως την ώρα που οι γειτονικές χώρες έχουν Ακαδημίες για την μουσική τους φαίνεται ότι εμείς αποδυναμώνουμε και ουσιαστικά καταργούμε την διδασκαλία της μουσικής μας διερωτώμενοι για τα αυτονόητα.
Επικαλούμενοι την ευαισθησία σας απέναντι στο θέμα των μουσικών σχολείων και το ενδιαφέρον σας για την εθνική μας μουσική, σας καλούμε να επανεξετάσετε το ζήτημα και να μην αποδεχθείτε μια ατεκμηρίωτη και μονομερή εισήγηση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου που αλλοιώνει τον εκπαιδευτικό προσανατολισμό και την φυσιογνωμία των μουσικών σχολείων, αντιστρατεύεται άρδην και άνευ λόγου τα θετικά συμπεράσματα από την μέχρι τώρα λειτουργία του θεσμού και, συν τοις άλλοις, απομακρύνει από τα μουσικά σχολεία μεγάλο αριθμό συναδέλφων με πολυετή και σημαντική προσφορά.
Η αναγέννηση της παραδοσιακής μας μουσικής στα αστικά κέντρα, μια πραγματική κοσμογονία που συντελείται τα τελευταία 20 χρόνια, οφείλεται σε μέγιστο βαθμό στην εκπαιδευτική και καλλιτεχνική δραστηριότητα των μουσικών σχολείων. Για ποιό λόγο να απαξιωθεί και να ακυρωθεί αυτό το τόσο σπουδαίο επίτευγμα;"

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ κ.Ανδριόπουλε...
Είναι ο αγώνας που κανουμε για την διασωση και διαδωση της Παραδοσιακης μας Μουσικής...
Ευχαριστώ θερμότατα...
Με σεβασμο.

Ανώνυμος είπε...

Αλλο παλι και τουτο....
Μετα τα θρησευτια ηρθε και η παραδοσιακη ελληνιη μουσικη...Μεγας ει Κύριε, τι άλλο θα δουμε...
Αχ ρε Χριστόδουλε που εισαι, που ελεγε οτι ολα ειναι μεθοδευμενα και εχουν τον σκοπο τους....
Και ο νυν Αρχιεπισοπος καθεύδει...
Και οχι μονο αυτο αλλα οταν μιλαει μιλαει περι κατα;ργησης του ορκου...Δηλ. παμε μονοι μας να βγαλουμε τα ματια μας.....Αστο βρε χριστιανε μου να στο ζητησει η πολιτεια αι μετα και καλα αν δεν μπορεις κατηργησε τον...Κρατα τουλαχιστον τα πεοσχηματα...
Ελπιζω και ευχομαι να ειναι το τελευταιο ξεπουλημα...\
ΑΛηθεια.Που πάμε?Βρε που παμε?Οπως ελεγε και ο Αυλωνίτης..

Ανώνυμος είπε...

πάλι καλά που υπάρχει το ιστολόγιο σου Παναγιώτη, όχι απλά για να δημοσιεύσεις τις σημαντικές αναρτήσεις αλλά και να μάθουμε την Παράδοση.

Ανώνυμος είπε...

όλα μεθοδευμένα και εμεις τι κάνουμε; αμάν με την συνωμοσιολογία! θα συμφωνήσω ότι ο άλλος (όποιος άλλος) έχει σχέδιο να με καταστρέψει, τώρα επειδή το θέλει γίνεται; εκείνος θεός και εγώ λαλάκας δηλαδή; ας αφήσουμε το Χριστόδουλο να ησυχάσει, εάν υπήρξε κάποιος που κατέστρεψε την Ορθοδοξία σίγουρα είναι αυτός. και τέλος, γιατί φτάνει για τώρα, ο όρκος είναι η πίστη μου; δηλαδή ο Χριστός που είπε να μη δώσουμε ορκο δεν ήξερε τι έλεγε. έλεος πια τι παθητικότητα; τι προβατισμός είναι αυτό;;

Ανώνυμος είπε...

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΤΑΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ...
ΒΛΑΣΦΗΜΕ...ΜΗΝ ΞΑΝΑ ΠΙΑΣΕΙΣ ΤΟ ΠΑΒΤΙΜΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΑΝ ΠΡΩΤΑ ΔΕΝ ΤΟ ΠΛΥΝΕΙΣ ΜΕ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ....
ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΦΕΡΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ...
ΤΗΝ ΒΡΗΚΕ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΕΠΙ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΔΕΥΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΑΠΙ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ...
ΖΗΤΩ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ...
ΖΗΤΩ...
ΑΞΙΟΣ ΕΘΝΑΡΧΗΣ ....

Ανώνυμος είπε...

Προς τον ανώνυμο σχολιαστή της 16-1
των 11.53΄. Από το ΠΑΘΟΣ, που σε διακρίνει δεν ξέρεις τι γράφεις! Τι
είναι εκείνο το "ΠΕΟΣΧΗΜΑΤΑ";;!!!!
Μήπως θες να πεις προσχήματα; Και συ κ. Παναγιώτη πρόσεχε λίγο τα γραφόμενα των σχολιαστών, ώστε να μη φαίνεται ότι παρεκτρέπονται γράφοντας τέτοιες λέξεις. Όσο δε αφορά το θέμα, όταν φοιτούσα στην πάλαι ποτέ διαλάμψασα ΣΕΛΜΕ είχα παρακολουθήσει ένα μάθημα στο μουσικό Λύκειο της Παλλήνης και είχα συγκινηθεί μέχρι δακρύων με την απόδοση της μουσικής από τους μαθητές. ΑΞΙΖΕΙ λοιπόν αυτά τα σχολεία όχι μόνο να διασωθούν, αλλά και να ενισχυθούν περαιτέρω!

Related Posts with Thumbnails